Bir işi yapma isteğinin derecesi kısaca bir motivasyon tanımı olarak ifade edilebilir. Motivasyon düşüklüğü ise bir iş için yeteri kadar istekli olmamak nedeni ile işin sonunda istenen başarıyı elde edememek anlamına gelir. Özellikle öğrencilerde bu durum sık sık karşılaşılsa da çalışma hayatında olan kişilerde de belli dönemlerde düşük motivasyon ortaya çıkabilir.
Motivasyon Eksikliği Nasıl Ortadan Kaldırılır?
Motivasyon düşüklüğü genellikle kişilerin işe nereden başlayacağını bilmediği ya da işlerin altından kalkmakta zorlanacak düzeyde olmasından kaynaklanmaktadır. Bireysel olarak da zaman zaman motivasyon düşüklüğü tedavileri uygulanabilir. Bunların başında öncelikle yığın haline gelmiş olan işler için tek tek adım atılması gelir. İşi bir bütün halinde düşünmek yerine parça parça düşünmek insanların motivasyonunu arttıran bir olgudur.
Her ne kadar hayatı devam ettirebilmek için çalışmak önemli olsa da bu düzeni devam ettirebilmek için uyku düzeni ve beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Yeteri düzeyde bir dinlenme süresi olmayanların işe yoğunlaşması oldukça zor bir hale gelir. Bir işe başlamadan önce psikolojik olarak doğru zamanın seçilmesi de verimli bir çalışma alanı sağlamanın en önemli parçalarından biridir. Mental olarak kişinin kendini motive etmesi de göz ardı edilmemelidir. Kişinin sürekli "Bu işi başaramam." gibi söylemleri karamsarlığa iten en önemli konulardan biridir.
Psikolojik Destek Alın
Bireysel yöntemler her ne kadar kısmen başarıyı getirse de yüksek bir motivasyon bozukluğunun altında yatan sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Profesyonel bir yardım almak gerekir. Motivasyon düşüklüğü tedavileri uzmanlar tarafından uygulandığında sorunun tamamen ortadan kalması sağlanmış olur.
Sürekli düşünmek yerine eyleme geçmek sorunları çözmenin ilk adımı olarak kabul edilir. Bu nedenle eyleme geçmek büyük bir motivasyon kaynağıdır. İnsan hayatının her döneminde aynı enerji ile çalışması mümkün değildir. Bu nedenle zaman zaman ara verip dinlenmek gerektiğinde yardım almak önemlidir.