Ergen terapisi ile ilgili merak edilenler

Ergen terapisi ile ilgili merak edilenler

Çocuklar, ergenler ve yetişkinler arasında çok büyük algı farklılıkları olduğunu söylemek mümkündür. Ebeveynler ve çocukların birbirleri ile iletişim kurma noktasında zorluk çekmelerinin en önemli nedeni de bu algı farklılığıdır. Algı farklılıklarından doğan iletişim kopuklukları veya kişinin hayatında meydana gelen büyük değişimler ergen terapisi ihtiyacını gündeme getirebilir. Ergenlik döneminde yaşanan fiziksel ve ruhsal değişimler herkeste farklı şekillerde kendini gösterebilir. Bu nedenle ergenlik dönemi dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. 

Ergen Terapisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Ergenlik döneminde meydana gelen değişimler kişinin kendini ifade edememesine neden olur. Bu aile ve sosyal çevre içerisinde iletişim bozukluğu başta olmak üzere pek çok farklı soruna neden olabilir. İletişim bozuklukları ergenlik döneminde içe kapanma, kötü alışkanlıklar edinme veya yanlış kararlar verme gibi sonuçlar doğurabilir. Bu dönemde yaşanan çatışmalar, sosyal sorunlar ve okul problemleri çocuklar için zorludur. Ergen terapisi bu noktada çocukların sorunlarını daha fazla büyütmemeleri ve hayatlarını zorlaştırmamaları için önemlidir. Psikoterapi pek çok konuda yardımcı ve önleyicidir. Gençler ergenlik döneminde sadece yaşadıkları iletişim sorunları yüzünden değil taşınma, okul değişikliği, fiziksel veya ruhsal istismar, kaza, ölüm boşanma gibi nedenlerle de sorunlar yaşayabilirler. Bu tür durumlarda yaşanan sorunların ileriye yönelik daha büyük sonuçları olmaması için psikoterapi yöntemlerine başvurmak gerekir.

Ergen Terapisinin Etkileri Nelerdir?

Psikoterapi ve ilaç terapisi bir arada kullanılabilir. Yeterli olacak durumlarda sadece psikoterapi ile devam edilir. Ergenlik terapisi sürecinde terapistler gençlerin sorunlarını anlamaya, onların penceresinden bakmaya ve karşılaştıkları sorunlara farklı şekilde yaklaşmalarını sağlamaya çalışırlar. Bu şekilde geliştirilen bir yaklaşım modeli gençlerin kendilerini daha iyi bir şekilde ifade etmelerini sağlar. Gençlerle doğru iletişimi kurmak kolay değildir. Aileler çocuklarını her zaman çok iyi tanıdıklarını düşünseler de konulara yaklaşımları objektif olmayabilir. Terapistler ise sadece objektif bir bakış açısı ile yaklaşarak gencin ailesi ve sosyal çevresi ile arasındaki ilişkiyi daha düzenli ve rahat bir hale getirir. Ergen terapisi gencin ihtiyaçlarına göre değişen psikoterapi uygulamaları ile yapılır. Aile terapisi, bilişsel davranışçı terapi, bireysel terapi veya grup terapisi psikoterapi olarak tercih edilebilir.

Bu makale 25 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mehmet Efeoğlu

       Psk. Mehmet Efeoğlu, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi, Yüksek Lisans eğitimini ise Beykent Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde, hastane deneyimini de Fransız Lape Hastanesi'nde başarıyla tamamlamıştır. Mehmet Efeoğlu’nun kurucusu olduğu Homopsychologicus Profesyonel Danışmanlık merkezi zamanla bir dönüşüm geçirerek büyümüş ve bir akademi haline gelmiştir. Bu sebeple, artık “Mehmet Efeoğlu Akademi” olarak anılmaktadır. İnternette yapılan araştırmalarda Homopsychologicus olarak görülen süreç artık Mehmet Efeoğlu Akademi’ye evrilmiştir. Bu kurumun vizyonu öncelikle Homopsychologicus kavramına dayanır. Homopsychologicus; Homosapiens ya da Homoeconomicus gibi insanın duygu, düşünce ve davranış ekseninde eğilimlerini ve sınırlarını belirlemek için ortaya atılmış bir kavramdır. Homosapiens kavramı düşünebilmeye vurgu yaparak düş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ergen terapisi
Psk. Mehmet Efeoğlu
Psk. Mehmet Efeoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube