Menopoz sorunu!

Menopoz sorunu!

Menopoz kadinda aylık adet kanamalarının bitmesine verilen isimdir.. Büyümeye başladığımız ilk adet gördüğümüz pubertal dönem gibi bu dönemde kadında doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır.menopoz ile birlikte kadın doğurganlığını kaybeder. 

Eğer kadın 1 yıl süreyle hiç adet görmemişse menopoza girmiş kabul edilir. Genelde bu devre 40-60 yaş arasındadır. Kadinlarin cok buyuk orandaki kismi 42 ile 57 yaslari arasinda menopoza girerler. 

Menopoz kesinlikle bir hastalik veya bir saglik problemi olmamakla birlikte bazi kadinlar bu süreçte kandaki hormon seviyelerindeki değişiklik nedeni ile bir takım problemler yaşamaktadır.Sıcak basması ve terleme kadında en çok görülen şikayetlerdir. ayrıca iştah değişiklikleri, değişken ruh hali, cilt değişiklikleri,cinsel istekte azalma görülebilir. 

Menopozdaki uzun dönem en önemli sorunlardan biri de kalp damar hastalıkları oranlarının artması ve kemik erimesidir. 

Adeti kesilip menopoza girdiğini düşünen hastalarda düşük oranda da olsa gebelik ihtimali akıldan çıkarılmamalıdır. 

Her ne kadar kadınların çoğu adetten kesildikten sonra kadın doğum hastalıkları uzmanı ile görüşmek zorunda kalmayacağını düşünse de; menopozda da düzenli kontroller mutlaka yapılmalıdır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşen Kızılyar

Op. Dr. Ayşen GÜÇLÜ, 1975 yılında Aydın'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 1997 - 2000 yılları arasında Burdur Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmetini yerine getirmiş ihtisasını ise, 2005 - 2012 yılları arasında İzmir Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

2005-2012 yılları arasında İzmir Özel Gazi Hastanesi, 2012-2013 yılında İzmir Medikalpark Hastanesi ve son olarak 2013-2017 yılları arasında İzmir Özel Egepol Hastanesinde çalışmış olan Op. Dr. Ayşen GÜÇLÜ, evli ve bir çocuk annesi olup mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Menapoz
Op. Dr. Ayşen Kızılyar
Op. Dr. Ayşen Kızılyar
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube