Memenin kanser olmayan iyi huylu tümörleri

Memenin kanser olmayan iyi huylu tümörleri

Memede Kitle

Memede ele bir kitle gelmesi sık rastlanan bir bulgudur. Memede kitle önemli meme kanseri bulgusu olması nedeni ile kadınlarda büyük korkuya neden olur. Adet döneminin ikinci döneminde ortaya çıkan ve adet görmekle küçülen veya yok olan memede sertlik büyük bir olasılıkla meme kisti dediğimiz bir oluşumdur. Memede kitle meme kanseri bulgusu da olabilir.Memede kitle saptandığında mutlaka araştırılması gerekir.

 

Memede Kist

Memede sertlik ele gelirse bu en sık memede kist dediğimiz oluşumdur.Meme kisti içi su dolu bir keseciktir (baloncuk). Meme bir salgı organı olması nedeni ile memede kist görülmesi oldukça sıktır. Adetin ikinci yarısında büyüme gösterebilir. Zaman zaman ağrıya sebep olabilir. Bazen 3-5 cm çapına ulaşabilir. Memede kist fazla büyürse (2.5 cm den büyük) ağrıya neden oluyor. Bu nedene büyümüş meme kisti enjektör iğnesi ile girilerek içindeki sıvı boşaltılabilir.Meme kisti yapısı hakkında en iyi bilgi veren teşhis yöntemi meme ultrasonudur

 

Memede Basit kist
 

Kistin çeperi düzgündür. İçindeki sıvı homojen( düzenli aynı yapıda) yapıdadır. Kitlede damaryapısı yoktur. Basit kist hiçbir zaman kansere dönüşmez: bu nedenle takip edilmesine gerek yoktur.

 

Memede Komplike kist
 

Bazen birkaç meme kisti bir araya gelerek üzüm salkımına benzer bir görüntü oluşturur: veya bir kist içinde farklı kompartımanlara bölünmüş olarak görülebilir. Bu tip kiste komplike kist denir. Bu grup kistin 6 ay ara ile birkaç defa ultrason takibi önerilmektedir.

 

Memede Çeperinde boşluğa çıkıntı olan kist
 

Basen kistin duvarından kist içine doğru bir çıkıntı olabilir (intramural protruzyon). Bu durumda mutlaka parça alınarak kanser yönünden araştırılması gerekir.

 

Memede Yoğun içerikli kist
 

Bazen meme kisti içindeki sıvı aşırı derecede yoğun olabilir. Bu durumda içi sıvı dolu mu yoksa hücre dolu solid kitle mi ayırımı yapılamamaktadır. Bu nedenle kısa aralıklar ile takip edilmesi önerilmektedir.

 

Memede İç yapısı düzensiz kist
 

Bazen memede kistin içine kanama olabilir veya içinde doku artıkları olabilir. Bu ultrason görünümünde homojen olmayan bir yapı görüntüsü verir. Bu kistlerdin de incelenmesi ve takip edilmesi gerekli olabilir.

 

Meme kisti Teşhisi

Memede saptanan bir kitlenin içyapısı hakkında en önemli bilgi kitlenin içinin sıvı ile mi dolu (kist) yoksa hücre ile mi dolu (solid) olduğunun bilinmesidir. Bu bilgi en iyi ultrason ile elde edilir. Memede kist için teşhis yöntemi ultrasondur. İç yapının yukarıda belirtilen özelliklerine göre tedavi yöntemi belirlenir.

Meme ultrasonun yapılamadığı durumlarda bir enjektör ucu ile kitleye girilerek içindeki yapı enjektöre çekilmeye çalışılır. Eğer kist ise içindeki sıvı enjektöre gelir, eğer solid bir kitle ise enjektöre sıvı gelmez.

 

Tedavi
 

Memede saptanan kistlerin büyük bir çoğunluğunun tedaviye gereksinimi yoktur. Eğer basit bir meme kisti ise önemsenmez, takip bile gerekmeyebilir. Komplike kist veya yoğun içerikli kist ise 6 ay ara ile 2-3 defa ultrason çekilerek bir değişiklik olup olmadığı takip edilir.

Bazen memede kist içindeki sıvı düzensiz ve taneler gösterir şekilde ise enjektör ile girilerek kist sıvısı boşaltılır. Enjektörle çekilen sıvı mutlaka patolojiye gönderilerek içindeki hücreler incelenir.

Eğer enjektörle çekilen sıvı kanlı ise mutlaka patolojik inceleme gerekir. Gerektiği durumlarda kistin tümü cerrahi oılarak çıkartılarak incelenmelidir.

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Gökhan Ateş

Op. Dr. Gökhan Ateş, 1977 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde yaparak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2016 yılında Almanya’da ERCP ve EUS eğitimi almıştır. 2002 - 2006 Yılları arasında Erzurum Horasan Devlet Hastanesi'nde, 2012 - 2013 yılları arasında Konya Hadim Devlet Hastanesi'nde, 2013 - 2015 yılları arasında Ilgın Devlet Hastanesi'nde, 2015 - 2017 yılları arasında Özel Akşehir Parkhayat Hastanesi'nde, 2017-2020 yılları arasında Özel Antalya Anadolu Hastaneleri'nde görev almış olan Op. Dr. Gökhan Ateş, iyi derecede Almanca ve ingilizce bilmektedir. Op. Dr. Gökhan Ateş, mesleki çalışmalarına Özel Antalya Medicalpark Hastane Kompleksi'nde devam etmektedir. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Meme kanseri riski
Op. Dr. Gökhan Ateş
Op. Dr. Gökhan Ateş
Antalya - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube