Doktorsitesi.com

Tüp mide (sleeve gastrektomi ) operasyonu nerede ve nasıl yapılmalıdır?

Prof. Dr. Eyüp Murat Yılmaz
Prof. Dr. Eyüp Murat Yılmaz
7 Mart 2015254 görüntülenme
Randevu Al
Tüp mide (sleeve gastrektomi ) operasyonu nerede ve nasıl yapılmalıdır?

Tüp mide operasyonu bir ekip çalışması olup temel amaç; doğru hastaya doğru zamanda doğru operasyonun uygulanmasıdır. Bu amaçla öncelikle Endokrinoloji uzmanı tarafından obezite polikliniğinde değerlendirilen hastanın vücut kitle indeksine bakılır. Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan ya da 35'in üzerinde olup ek hastalığı olan hastalar( diabet, kalp hastalığı,solunum hastalığı, eklem hastalığı vs.) cerrahiye aday hastalardır.

Cerrahi tedaviye gerek olmayan hastalar öncelikle Endokrinoloji uzmanı tarafından öncelikle diyet, egzersiz ya da özel bir ilaç programına alınırlar.

Cerrahiye aday olan hastalar Endokrinoloji konseyinde görüşülür ve cerrahi kararı bir kez de cerrahi ekip ve Endokrinoloji ekibi tarafından bu konseyde verilir. Daha sonra hasta ile görüşülüp operasyon ve yapılacak işlemler ile riskleri anlatıldıktan sonra hasta yatırılır ve sırasıyla Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Psikiyatri ve Anestezi uzmanları tarafından değerlendirilip uygun raporu verildikten sonra hasta operasyona alınabilir. Bu yüzden obezite cerrahisi bir ekip işidir ve uygun merkezlerde uygun ekiplerce yapılması gerekmektedir.

Morbid obezite hastaları diğer hasta gruplarına göre operasyon açısından daha riskli grup olmakla birlikte tüp mide operasyonu sanıldığı kadar riskli bir operasyon değildir. Bu operasyona bağlı komplikasyonlar dikiş yerlerinde kaçaklar ve buna bağlı abseler başta olmak üzere, hastanın kilosuna bağlı bacaktaki toplar damardan oluşan pıhtıların atmasıyla oluşabilecek solunum problemleri(emboli) olup %1 oranında görülmektedir. Bu oranın giderek azalmasının nedeni günümüzde bu operasyonun gittikçe yaygın yapılması, deneyimli merkez ve cerrahların sayısının artması ve teknolojinin ilerlemesidir. Hastalar tarafından sık sorulan sorulardan birisi olan maliyet ise; bugün için kurumumuzda operasyonun tüm masrafı SGK tarafından karşılanmakta olup hastanın ek bir ücret ödemesine gerek kalmamaktadır.

Etiketler

Tüp mide ameliyatı nasıl uygulanırTüp mide operasyonu nasıl yapılırHerkese tüp mide operasyonu olur muTüp mide operasyonu ne zaman gereklidirTüp mide ameliyatı nasıl planlanırTüp mide operasyonu her isteyene yapılır mıHer şişman insan tüp mide ameliyatı olmalı mı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Eyüp Murat Yılmaz

Prof. Dr. Eyüp Murat Yılmaz

1980 yılında İzmir’de doğdu. 2004 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Aynı kurumda Genel Cerrahi Uzmanlık eğitimini 2012 yılında tamamladıktan sonra kolon, rektum ve anüs hastalıkları yanı sıra kasık ve karın duvarı fıtıkları alanında çalışmalarını sürdürüp böbrek nakli organ nakli ünitesini kurdu ve bölgede birçok hastaya böbrek nakli yaptı. Akademik ve çalışma hayatına devam ettiği ADÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında 2014 yılında Yardımcı Doçent, 2018 yılında Doçent oldu. Bursa VM Medical Park  Hastanesi'nde hizmet vermektedir. 2013 yılında Türk Cerrahi Derneği tarafından yapılan yeterlilik sınavında başarılı olarak “Türk Cerrahi Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazandı. 2021 yılında Türk Kolon ve Rektum Derneği tarafından kolorektal cerrahlara verilen “Türk Kolon ve Rektum Yeterlilik” belgesine layık görüldü. Ulusal birçok kongre, sempozyum ve kursta konuşmacı, olarak görev aldı.  Akademik çalışmaları birçok ulusal ve uluslararası dergide yayınlanmıştır. Evli ve iki çocuğu vardır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.