Burun estetiği cerrahisi

Burun estetiği cerrahisi

Burun cerrahisi plastik cerrahinin pratiğinde en sık olan cerrahilerden biridir. Nefes alma fonksiyonu ile yüzün ortasında ilk göze çarpan bir organın estetiği olarak çok önemli olan bir ameliyattır. Nefes alma fonksiyonunu düzeltilirken septumdan çıkarılan ya da böyle bir sorunu olmayan, fakat rinoplasti ameliyatı yapılan hastalarda septumdan çıkarılan kıkırdak ve kemik parçaları ile buruna yeni bir anatomik iskelet yapıyoruz.Yaptığımız ameliyatta en iyi sonucu hastanın ilk ameliyatın da almak zorundayız. Çünkü sekunder (ikinci, üçüncü..) Ameliyatlarda kullanılmış ve kalmamış olan kemik kıkırdak parçaları nedeniyle ve birinci ameliyata bağlı dokuda oluşmuş sıkarlar ve atrofi nedeniyle ameliyat başarısı ciddi oranda düşmekte ve düzelmeler daha zor olup daha agresif cerrahileri gerektirmektedir.

Hastanın ilk ameliyatı aynı zamanda son burun ameliyatı olmalı ve bunun için her türlü çaba, dikkat ve özen operasyon sırasında gösterilmelidir. Benim şahsi tercihim ameliyat olduğu anlaşılmayan doğal görünümlü burun ameliyatlarını gerçekleştirmektir. Fakat ameliyatı yaparken önce hastamın isteklerini de değerlendirmekte ve uygunluğuna göre de gerçekleştirmekteyim. Tabii işler ameliyatı olmakla bitmemektedir.

Burun ucu estetiği nedir;

Burun ucundaki şekil bozukluklarının düzeltilmesidir.

Şekil bozuklukları;

Burun ucunun çok geniş olması

Dar burun ucu ve sivri burun ucu

Burun deliklerinde simetri sorunu

Düşük burun ucu ve kalkık burun ucu

Bu sorunları yaşayan hastalar burun estetik ameliyatını düşünmelidir.

Genel olarak burun estetiğinde kullanılan teknikler, açık teknik veya kapalı teknik cerrahi olarak iki farklı şekilde yapılır.

Açık rinoplasti; burun delikleri arasından alt kısım küçük bir kesik ile açılarak yapılmaktadır. Bu kısmın açılması cerraha daha geniş bir görüş açısı verir. Uygulama kolaylığı. Sağlar açık rinoplasti de burun ucuna toplanan ödemin ve oluşacak morlukların iyileşme süresi kapalı rinoplasti işlemine kıyasla daha uzundur.

Kapalı rinoplasti; kapalı burun estetiğinde kesikler burun deliklerinin dışında değil içindedir. Kapalı teknikle gerçekleştirilen ameliyatlarda cerrahın görüş ve uygulama açısı dardır. Dıştan bir kesik olmadığı için dikiş atılmaz. İyileşme süresi daha kısadır.

Ameliyat sonrasında neler yapılmalı?

Ameliyat sonrası bakım, dikkat ve özen ameliyat kadar önemli olmaktadır. Ameliyat sonrası 3 ay gözlük kullanmamak ve 1 yıl kadar küçük travmalardan dâhi korumak gereklidir. İlk altı ay kadar burun içinde kuruluk olmaması için günlük 3-5 kez nazal sprey ve gereken zamanlarda göz merhemleri ile burun içinin nemlendirilmesi gerekir.

Ameliyat sonrasında baş dönmesi, göz kararması gibi sorunlar yaşamanız normaldir. Bu sebeple 3-5 saatlik bir süre boyunca ayağa kalkmanızı önermiyoruz. Ameliyattan sonrası bulantınız olması gayet normaldir. 8 saate sonra yemek yiyebilirsiniz.

Ameliyat sonrası burnum düşer mi?

Burun düşmesi nedir: burun düşmesi burun ile dudak arasındaki mesafenin kısalmasıdır. Yani Burnun aşağı doğru dudak kısmına yakınlaşmasıdır. İşimizi ustaca yapmaya gayret ediyor bu şekilde olumsuz bir olayla karşılaşmamanız için elimizden geleni yapıyoruz.

Burun estetiği veya rinoplasti; kişinin burnunda var olan kusurların ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen cerrahi bir prosedürdür. Burnun kusurları içinde; burun kemeri yüksekliği, burun tabanının geniş olması, burun deliklerinde şekil bozukluğu ve büyüklüğü olabilir. Bu şekil bozuklukları kişiler arasında farklılık göstermektedir. Öyle ki burundaki şekil bozuklukları kişinin sosyal ortamda rahatsız olmasına neden olabilmektedir. Estetik burun cerrahisi öncelikle; kişinin rahatsız olduğu şekil bozuklukları belirlenerek yüzüne en uygun olacak burun şeklinin doktorunuzla birlikte karar verilerek oluşturulmasını takiben bu fotoğraf üzerinden ideal burnun cerrahi olarak yapılmasıdır.

İdeal bir burun estetiği sonrası kişilerin yüz ifadesinde çok belirgin değişiklikler olmaktadır. Burun estetiği kemik ve kıkırdak yapının tam gelişimini tamamladıktan sonra yapılması gerekir bu nedenle 18 yaş altında; eğer travma veya doğumsal bir şekil bozukluğu yok ise yapılmamaktadır.

Burun estetiğinde neler yapılabilir?

Burun kemeri düzeltilebilir.

Burun genişliği daraltılabilir.

Burun uzunluğu kısaltılabilir.

Burun ucu dikleştirilebilir.

Tüm bunlar hastanın yüz şekline uygun olarak planlanmalıdır.

Burun Estetiği Cerrahisi Öncesinde; ayrıntılı bir fizik muayene yapılmalı, sizin rahatsız olduğunuz ve istediğiniz şekil değişiklikleri ortaya konulmalı ve bu isteklerin yüzünüz şekline ne kadar uyumlu olduğu konusu doktorunuz ile birlikte karar verilerek planlanmalıdır. Bu planlama için; fotoğraflar çekilerek bilgisayar ortamında fotoğraf üzerinden yeni burun tasarımı yapılabilir. Bu hem kişinin operasyon sonrası nasıl bir buruna sahip olacağı hakkında fikir verir; hem de doktorun operasyon esnasında izleyeceği cerrahi için örnek oluşturur.

Burun estetiği öncesi dikkat edilmesi gerekenler;

Burun estetiği iyi planlanarak yapılması gereken önemli bir operasyondur. Operasyondan yaklaşık 1 hafta önce sigara kullanmayı bırakmalı bu sizin operasyon sonrası konfor ve operasyon sırasında alacağınız anestezinin daha kolay geçmesini ve yara iyileşme sürecinizin de kısalmasını sağlayacaktır. Operasyon öncesi kan sulandırıcı ilaç kullanıyor ise doktoruna bilgi vermeli, kan sulandırıcı bitkisel ürünleri tüketmemeli bu durum operasyon sırasında kanama ve operasyon sonrasında morarma riskinizi azaltacaktır. Sürekli kullanmanız gereken ilaçlarınız var ise bunu önceden doktorunuza bildirmek gerekmektedir.

Burun Ameliyatı

Dışarıdan yamuk gözüken ya da hasarlı yapıda duran burunların genelde içten hasarlı olduğunu da bilmemiz gerekir. Hem sağlıksal sorunlar hem de dış görünüş için, burun ameliyatı birçok kez karşımıza çıkmaktadır. Ameliyat olmak isteyen kişi öncesi ve sonraki süreçleri iyi değerlendirmeli ne istediğini tam olarak bilmelidir. Kalıtsal köken ile şekillenen burun yapılarında burun ameliyatı sonrası yüz gerdirme çene ucu düzeltme işlemi yaptırabilir.

Uzman hekiminiz sizi gerekliliği konusunda bilgilendirecektir. Yüz germe ameliyatı hakkında merak ettiğiniz bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ameliyat öncesi yapılmaması gerekenler nelerdir?

Parol harici analjezik (ağrı kesici) kullanılmaması. Bitki çayları tüketilmemesi. Düzenli kullanılan tüm ilaçların ve var olan hastalıkların doktora bildirilmesi.

Ameliyattan ne kadar süre sonra gözlük kullanabilirim?

Hastalar 3 ay sonra gözlük kullanabilir. Bu süre zarfında da lens kullanması önerilir. Operasyondan 2 hafta önce lense geçmesi önerilir.

Spor ne zaman yapabilirim?

3 ay her türlü spor önerilmez. 3 aydan sonra yüzme, fitness, plates..vs. 6 aydan sonra her türlü spor yapılabilir.

Tamponlar ne zaman çekilir ve ağrılı olur mu?

Tamponlar ve sütürler ameliyattan 1 hafta sonra alınır. Silikon hava kanallı nazal tamponlar kullanılır ve yapışma olmadığı için ağrısı minimum olur.

Nazal spreyler ve göz merhemi kullanmak zorunda mıyım?

Burun ameliyatında nazal mukoza kaldırıldığı için burun salgısı azalmakta ve kuruluk olmaktadır. Tekrar fonksiyon kazanana kadar yaklaşık 6 ay kadar nazal sprey günde 3-5 kez, göz merhemi 3 ay kadar günde 3-5 kez kullanmak gerekir.

Nazal alçı veya atel ne zaman çıkarılır?

Nazal termoplastik atel operasyondan sonra kendisi düşene kadar kalır ve bu süre 1-2 hafta arasıdır. Ameliyattaki tekniğe bağlı olarak bazen nazal atel düşme sonrası ikinci kez uygulanır ve 1 aya kadar nazal atel tutulur.

Banyo ne zaman yapabilirim?

Operasyondan 2 gün sonra tüm gövde yıkanabilir ve saçlar geriye doğru yüzü ıslatmadan yıkanabilir. Yüzde silinerek temizlenebilir. Nazal atel çıktıktan sonra buruna direkt su çarpmadan tüm baş yıkanabilir.

Güneş koruyucu kullanmak gerekli mi?

Güneş koruyucu 30 faktörden yüksek olmalı ve gündüz saatlerinde düzenli 2-3 saat ara ile tüm yüze en az 3 ay uygulanmalıdır. Eğer kullanılmazsa ameliyat sonrası gelişen nazal enflamasyon nedeniyle pigmentasyon dediğimiz koyu renklenme burunda kalıcı olarak gelişebilir. Koruyucu kremi sadece buruna kullanırsak da geçici olan bölgesel renk açıklığı olur.

Göz çevresi şişlik ve morluklar ne zaman geçer?

Birinci haftada şişlikler, ikinci haftada morluklar geçer.

Burun estetiği hangi durumlarda yapılmalıdır?

Dünyada en çok burun estetik operasyonu yapılan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Estetik ameliyat sadece güzelleşmek için ya da şekillendirmek için yapılmıyor. Sağlıksal konularda da burun estetiği yaptırmak çözüm olabiliyor.

Nefes problemine yol açan bir sorununuz varsa

Burun septumumun eğik olması

Burun septumunun yamuk olması

Uyku apnesi

Aşırı horlama

Burun etlerinizin durumu, alerjik polip, burun içi kıkırdak, burun kemik durumunuza ayrıntılı incelenmelidir. Var olan şikayetlerinizin son durumu ya da tedavi sürecinden sonra estetik işlemi yapılır.

Burun estetiği yaş sınırı var mıdır?

Erkeklerde 18, bayanlarda 17 yaşından itibaren yapılabilir.

Erkek burun estetiği ile kadın burun estetiği arasında bir fark var mı?

Erkek ve kadın anatomileri farklıdır. Erkeklerin burun yapısı ve genişliği daha büyüktür. Çünkü daha yüksek burun köprüsüne ve kalıcı bir deri dokusuna sahiptirler. İyileşme süreçleri de farklıdır. Erkeklerin iyileşme süreçleri kadınlara göre daha uzun olabilir. Burun yapısında etnik kökeni de dikkate almalıyız. Kökenle kazanılmış burun genişliği burun sırtı kamburluğu ve burun kanatlarının açısı gibi durumlarda mevcut.

Kadın burnu erkek burnuna göre hassas ve daha ufaktır. Erkek burnu kadın burnuna kıyasla uzundur. Birçok kadın aşırı bir şekil değişikliği değil doğallıktan yana bir güzellik ister. İyileşme süreçleri biraz daha hızlıdır.

Burun estetiği doktoru nasıl seçmelidir?

Burnunuzda neyin değişmesine iyi karar vermelisiniz ve kararınıza göre tercihiniz plastik cerrahi uzmanı ve kulak burun boğaz uzmanı olmalıdır. Her iki bölümde de tecrübeli doktorlarca bu işlem başarılı bir şekilde yapılabilir.

Burun estetiği ödem ne zaman geçer?

Burun şişliği yani nazal ödem operasyondan 1 yıl süre içerisinde kaybolur. İlk 3 ayda büyük çoğunluğu geçer ve burunun ana hatları belirir. Sonraki 9 ayda burun zayıflamaya ve incelmeye devam eder. Burun ucu detayları ortaya çıkar ve güzelliği artar.

Burun estetiği ne kadar sürer?

2-4 saat arası sürmektedir.

Burun ameliyatı ne kadar?

Burun Ameliyat ücretini 3 başlıkta açıklayalım…

Sağlık kuruluşu, hastane veya kliniğin farklılıkları

Doktor tercihiniz

Burun estetik tekniği ve kullanılan madde kalitesi

Alınan ameliyat ücreti arasındaki farklılıklara yol açmaktadır.

Burun ameliyatlarından sonra koku alma kaybı olur mu?

Koku alma hücreleri burun kemerinin olduğu yere yakın olduğu için geçici bir süre koku alma sorunu yaşanabilir. Ödem ve şişlik te buna sebebiyet verebilir. Zamanla düzelecektir.

Burun estetiği ücreti ne kadar?

2020 burun estetiği ücretleri ve 2020 estetik ameliyat ücretlerini bizimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Bu makale 14 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Gürel

1975 yılı Balıkesir / Edremit doğumlu olan Op. Dr. Murat Gürel, aslen Ordu’ludur. İlkokulu Konya’da, orta ve lise öğrenimini ise Samsun’da tamamladı ve öğrenimi esnasında Tübitak’ın düzenlediği yarışmada Matematik dalında Karadeniz Bölge Üçüncüsü oldu. 1994-2000 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine devam edip, 2006 yılında Ankara Atatürk ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümünde asistanlık eğitimine başladı. Asistanlık eğitimi sırasında çok sayıda ulusal ve uluslar arası makale çalışması yapmıştır. 2008-2009 yıllarında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim dalında burun estetiği, meme estetik ve rekonstrüktif cerrahisi, dudak ve damak yarıkları, birçok çeşitte flap cerrahisi ile ilgili pek çok vakaya katılm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Op. Dr. Murat Gürel
Op. Dr. Murat Gürel
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube