Meme kanserinde düzenli yıllık takip hayat kurtarır

Meme kanserinde düzenli yıllık takip hayat kurtarır

Meme kanseri korkulacak bir hastalık değildir çünkü; tedavi edilebilir erken dönemde fark edilirse memeyi almadan tedavi şansı vardır.


Erken teşhisin 3 altın anahtarı vardır:


Kendi kendini muayene etme

Periyodik doktor muayenesi


Mamografi



Her kadın ayda bir kez kendi memesini kontrol etmelidir. Meme yapısının kişiler arasında farklılıklar gösterdiğini unutmamak gerekir. Adet döneminin hemen öncesi veya esnasında memelerin şişmesi ve hassaslaşması normaldir. Muayene için adet sonrası dönem daha uygundur. Kişi kendisini muayene ederken memesinde değişiklik fark ettiğinde hemen doktoruna görünmelidir.



Her yaştaki kadınlar için, bir hekim tarafından meme muayenesi yapılması, periyodik sağlık kontrollerinin bir parçasıdır Muayeneler sırasında, hangi bulgulara karşı dikkatli olmanız ve düzenli kontrollerinizin planlanması konusunda bilgi alabilir, evde yapılması gereken aylık kontrollerinizi nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.


Mamogram özel bir röntgen filmidir. Sağlıklı kişilerde düzenli olarak mamografi yapılması, kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm oranını düşürmüştür. Muayenede ele gelmeyecek kadar küçük tümörler mamografi ile görülebilir. Tümör olan alanda küçük kalsiyum çöküntüleri yani mikrokalsifikasyonlar vardır. Bu bölgeden örnek alıp tümörün cinsi hakkında bilgi toplanır ve tedavisi planlanır.



Sağlıklı bir kişide 35 yaşında mutlaka bir mamografi alınmalı (ilk mamografi) daha sonra 50 yaşına kadar iki yılda bir elli yaşından sonra her yıl düzenli olarak çekilen mamografiler ile her iki meme de radyolojik olarak takip edilmelidir. Ailede meme kanseri var ise veya kişide memenin iyi huylu başka rahatsızlıkları var ise bu takip ve kontroller daha erken ve daha sık yapılabilir. Düzenli meme kontrollerinin veya doktorun yaptığı meme muayenesinin hiçbir zaman mamografinin yerini tutmayacağı unutulmamalıdır.

 

YAŞLAR Kendi kendine muayene Doktor muayenesi Mamografi
20-35 Her ay 3 ayda bir 35yaş ilk mamografi
35-50 Her ay Her yıl 2 yılda bir
50 yaş üstü Her ay Her yıl Her yıl



ÖZETLE:
1-20 yaş sonrası her kadın ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.
2-20-35 yaş arası 3 yılda bir doktor muayenesinden geçmelidir.
3-35 yaşında ilk mamografi çekilmelidir.
4-35-50 yaş arası her yıl doktor muayenesi ve 2 yılda bir rutin, doktor gerekli gördüğünde her yıl mamografi yapılmalıdır.
5-50 yaş üzerinde her yıl doktor muayenesi ve mamografi mutlaka yapılmalıdır. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hamdi Koçer

Çapa

Etiketler
Meme kanseri erken teşhis
Op. Dr. Hamdi Koçer
Op. Dr. Hamdi Koçer
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube