Meme dikleştirme ameliyatı hakkında

Meme dikleştirme ameliyatı hakkında

Meme dikleştirme yada tıbbi ismiyle mastopeksi, sarkmış memelerin ucunun daha yukarıya taşındığı ve memeye daha yuvarlak dolgun ve sıkı bir form verilen bir ameliyattır.

Memem Sarkık Mı ?

Eğer meme ucunuz tam meme altı katlantı hizasında yada onun altına düşmüş ise plastik cerrahi kitaplarına göre memeniz sarkık meme olarak değerlendirilmektedir. Fakat esas kriter sizin aynanın karşısında ne gördüğünüzdür. Bize başvuran hastalarımız genellikle  meme uçlarınızın aşağıya baktığını, memeninin üst kısmının boşaldığını yada sutyensiz memelerinin çok aşağıda olduğundan şikayet etmektedir.

Hamilelik ve kilo alımında meme hacmi artar. Hamlilelik sonrası yada kilo verme ile  eğer meme hacmi çok küçülür ise genişlemiş olan deri küçülmeyeceği aşağıya doğru sarkar.

Yalnızca meme protezi koularak sarkıklık düzeltilebilirmi?

Meme dikleştirme ameliyatı deneyimli ve becerikli ellerde çok iyi sonuçlansa da izli bir ameliyattır. Bana başvuran her hastama bu izleri ayrıntılı olarak anlatıyorum. Bu izleri istemeyen ciddi sarkması olmayan hastalarda yalnızca meme protezi yerleştirilmesi meme görünümünü ve estetiğini ciddi bir biçimde düzeltmektedir. Yalnızca meme protezi yerleştirilerek meme estetiğinin düzeltilmesi her durumda başarılı olmayacaktır. Ciddi deri fazlası ve sarkma ve meme ucunun çok aşağıda olduğu durumlarda meme dikleştirme ameliyatı yapılmalıdır.

Meme dikleştirme ameliyatında nasıl izler kalır?

Bu ameliyatta meme ucu yukarıya estetik ölçüler içerisinde olması gereken yere taşınır ve fazla cilt çıkarılır. Meme ucu etrafında yuvarlak ve  meme ucundan meme altına uzanan düz çizgi şeklinde izler kalır bu izler erken dönemde kırmızı-mor olabilir. Zaman içerisinde hastaların büyük kısmında izlerin rengi solar ve deri rengine yakın beyaz bir çizgi oluşur.

Meme dikleştirme ameliyatında protez konulurmu?

Ben kendi uygulamalarımda meme dikleştirme ameliyatında çok sık  meme protezide koyuyorum . Meme üst kısımda oluşan hacim eksikliği çok belirgin ise bu ameliyatta meme protezi uygulaması ile daha başarılı bir sonuç oluşacaktır. Ayrıca konulan meme protezi meme dokusu gibi yerçekimi etkisi ile sarkmadığı için meme üst kısımda (dekolte bölgesindeki) hacim daha uzun süre korunur.

Protez konulmadan yalnızca meme dokusunu askılayarak başarılı bir ameliyat yapılabilirmi?

Bu soruya cevabım sarkıklığın derecesine göre olacaktır. Örneğin meme üst kısımda hiç doku kalmamış tüm memenin aşağıya sarktığı bir hastada sadece askılama yöntemi kullanmanın sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Yukarıya askılanan meme dokusu eski yerine geri dönmeye çalışmaktadır. Çok aşağıda olan bir memeyi yukarıya taşımaya çalıştığınızda belki erken dönemde sonuç başarılı gibi gözükecek fakat hızla tekrar sarkacaktır.

Sarkıklık miktarı daha az olan dekolte bölgesinde yeterli doku bulunan bir memede ise sadece askılama yöntemi ile çok başarılı sonuçlar elde edilecektir.

Çok  sarkmış ve içerisi boş bir memede kesinlikle meme protezi konulması ile çok daha başarılı olacaktır.

Daha az sarkık üst kısımda meme hacminin yeterli olduğu bir memede ise meme askılama yöntemi ile çok başarılı sonuçlar elde edilecektir.

Meme dikleştirme  sonrası sonrası iyileşme dönemi nasıldır?

Meme dikleştirme ameliyatlarından sonra 1 gün hastanede kalınır. Ameliyatın 4. saati  yürümeye başlanır. Ağrılı bir ameliyat değildir. 1 gün sonra hastalar hareket kabiliyeti kazanır ve özel işlerini ve özbakımlarını rahatlıkla yapabilir. İşe dönüş genellikle 1 hafta içinde mümkündür. Ameliyat izi eğer hastada bir yara iyileşmesi bozukluğu (aşırı yara iyileşmesi) yoksa  3-6 hafta içinde belirginliğini yitirir ve 6-9 ay içinde çok az görünür bir duruma gelir.

Meme dikleştirmeden sonra emzilebilirmi?

Meme dikleştirme  ile  ilgili olarak en çok sorulan soru ameliyat sonrası süt verilip verilemiyeceğidir. Bu ameliyattan sonra verilecek süt miktarı azalabilir ama hastaların büyük çoğunluğu rahatlıkla emzirir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mahmut Ulvi Kayalı

Op. Dr. Mahmut Ulvi KAYALI, 1994 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2002 - 2008 yılları arasında ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında Demiderm Güzellik Merkezi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olarak çalıştıktan sonra 2009 - 2011 yılları arasında mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında Isparta Devlet Hastanesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında ise İzmir Asker Hastanesi'nde askerlik vazifesini yerine getirmiş olan Op. Dr. Mahmut Ulvi KAYALI, günümüzde ise Antalya - Muratpaşa'da bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedi ...

Etiketler
Meme dikleştirme estetiği
Op. Dr. Mahmut Ulvi Kayalı
Op. Dr. Mahmut Ulvi Kayalı
Antalya - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube