Lazerle kılcal varis tedavisi

Lazerle  kılcal  varis tedavisi

Varis, toplar damarların genişlemesi, uzaması, kıvrılması ve damar duvarının incelmesidir. Toplardamarlar, atardamarlarla ekstremilere  gelen kanı kalbe götüren damarlardır. Bu damarlar kanı taşırken içindeki kapakçıklar sayesinde kanın geriye kaçışı ve göllenmesi önlenmiş olur. Varisin en önemli sebebi bu kapakçıkların bozulmasıyla kalbe dönen kanın yerçekimi etkisiyle damarlara basınç yapmasıdır. İkinci sıklıktaki sebebi yüzeyel toplardamarlardaki kanı, derin toplardamarlara taşıyan birleştirici (kominican) damarların yetersizliğine bağlı olarak artan damar basıncıdır.

Kılcal varisler basıncın en fazla etkisinin görüldüğü bacaklarda,  bazen de yüzde görülmekle beraber vücudun her yerinde görülebilir.

Kılcal Damar Varislerinin Nedenleri Nedir?

·         Genetik olarak ven damarlarındaki zayıflık ve kapakçıklardaki yetmezlik

·         Uzun süre ayakta kalmak

·         Doğum kontrol hapları kullanmak

·         Hamilelik

·         Yaş artışı ile birlikte damar yapısının bozulmasına bağlı olarak

 Kılcal varislerin en etkin şekilde tedavi yöntemlerinden birisi lazer ile tedavidir. Son yıllarda lazer tedavileri çok büyük aşama kaydetmiştir. Lazer tedavilerinde yan etki çok azdır ve tedaviden hemen sonra kişi günlük aktivitelerine dönebilmektedir.

 Lazer tedavisine başlamadan önce kalp damar cerrahisinde büyük toplardamarda bir dolaşım probleminin olup olmadığının kontrol edilmesinde fayda vardır.

 Lazer Tedavisi Hangi Damarlarda Daha Etkindir?

  Bacak damarlarında ,özellikle mavi -kırmızı renkli damarlarda uygulanır. Ayrıca yüzde, yanak ve burun kenarlarındaki genişlemiş, kalınlaşmış, kıvrımlaşmış telenjiektazi denilen damarlarda ve vücuttaki kırmızı renkli benlerin  (cherry angiom) de tedavisinde etkindir.

Kimler Lazer Tedavisinden Faydalanabilir?

  Kadın, erkek ve hatta çocuklarda lazer tedavisi mümkündür. Koyu tenli ve açık tenli kimselere uygulanabilir. Tıbbi olarak uygun olup olmadığı uzman doktorlarca değerlendirildiği için en sağlıklı şekilde yapılır. Kanama bozukluğu, epilepsi, kalp pili taşıyan hastalar ve gebelere uygulanmaz.

Lazer ile Varis Nasıl Tedavi edilir?

  Lazer ışık enerjisini damar içine yollar. 70-90 dereceye kadar ısınan damar duvarı ve içindeki kan hücreleri tahrip olur ve vücut tarafından taşınarak yok edilir. Bu işlem sırasında çevre dokular zarar görmez. Uygulanan kılcal varis kalıcı olarak tedavi edilmiş olur.

 Tedavi Nekadar Sürer?

  Ortalama 15-45dk arasında değişmekle beraber tedavi edilen damar sayısına ve bulunduğu yere göre süre değişir.

Kaç Seans Uygulanır?

  Genellikle hastalar tek bir tedavide elde edilen sonuçları yeterli bulmaktadırlar. Fakat en iyi sonuçlar için birden fazla tedavi gerekmektedir. Seans sayısı tedavi edilen damar sayısına, rengine ve büyüklüğüne bağlıdır.

Seans Araları Nekadar Olmalıdır?

  Genellikle 3-4 haftalık zaman dilimlerinde uygulanır.

 Tedavi Can Acıtır Mı?

  Hastalar genellikle enerji verildiği sırada, batmaya ya da lastik çarpmasına benzer bir duygu hissederler. Çoğu durumda lokal anestezi ve ağrı kesici ilaçlara gerek duyulmaz. Ancak bazı hastalar lokal anestezi kullanılmasını rahatlatıcı bulmakta ve tercih edebilmektedir. Tedavi sonrasında acı en az seviyede veya yoktur.

Tedaviden Sonra Ne Olur?

  Biraz kızarıklık veya morarma oluşabilir. Özellikle kalın damarlar tedavi edildiğinde bronz veya kahverengimsi bir pigment birkaç hafta veya ay boyunca kalabilir. Bacak damarlarının tedavisinden sonra hastalara damarları basınç altında tutmak için destek çorapları giymeleri tavsiye edilebilir.

Tedavinin Kesin Sonucu Nezaman Ortaya Çıkar?

  Hastaların çoğunda tedaviyi takiben 2-6 hafta sonra büyük ölçüde gelişim görülür. Fakat tam sonuçların görülebilmesi için bazen birkaç ay geçmeside gerekebilir. Bazı yüzeysel damarlarda ise hemen tedavi sırasında sonuç görülebilir.

Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

  Hastaların tedaviden hemen sonra genellikle normal aktivitelerine dönmelerine izin verilir. Ancak önerilen tedavi sonrası 24 saat içinde yorucu egzersizelerden, aşırı aktivitelerden kaçınmaktır. Bacak tedavilerinde sıcak banyodan kaçınılmalı, güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu kullanılmalıdır.

 Her mevsimde Uygulanabilir mi?

  Tedavi sonrası güneşle etkileşmesi kalıcı lekelere neden olabileceğinden, güneşin yoğun olduğu yaz aylarında uygulama yapılmamalıdır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nermin Filizci Varılsüha

Uzm. Dr. Nermin FİLİZCİ VARILSÜHA, tıp eğitimini 1995 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji kliniğinde yapmış ve 2001 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel Alsancak Hastanesi'nde, 2003-2006 yılları arasında TAPDİ Buca Tıp Merkezi'nde, 2006-2008 yılları arasında Akademi Dahiliye Dal Merkezi'nde, 2008-2010 yılları arasında iğse Özel Altınordu Tıp Merkezi ve Clinic A Plus Güzellik Merkezi'nde Dermatolog olarak görev yapmış olan Uzm. Dr. Nermin FİLİZCİ VARILSÜHA, mesleki çalışmalarına 2010 yılından beri İzmir - Konak'ta bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. Uzm. Dr. Nermin FİLİZCİ VARILSÜHA, Türk Tabipler Birliği, EADU (European Academy of Dermatology and Venerology) ...

Uzm. Dr. Nermin Filizci Varılsüha
Uzm. Dr. Nermin Filizci Varılsüha
İzmir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube