Labioplasti ne demektir?

Labioplasti Ne Demektir?

Labioplasti ne demektir?

Labium latincede “dudak “ demektir. Labioplasti ise genital bölgenin büyük ve küçük dudaklarına asimetri ve sarkmalar nedeniyle düzeltme amaçlı yapılan estetik operasyonlardır. İç dudaklar (Labia minora) klitorisin her iki yanından aşağı doğru seyreden; yağ ve kıl hücresi içermeyen büyük dudakların iç tarafında ve vajinanın etrafında bulunan, dışardan bakıldığında görünmeyen iki adet yapıdır.

Yapısal olarak normal büyüklükte olan iç dudaklar bile çok sayıda yapılan vajinal doğumlar, travmatik doğumlar, menopoza bağlı hormonal değişim, hızlı kilo alıp-verme gibi sebeplerle sarkarak dış dudakların artık kapatamayacağı hale gelebilir. İç dudakları normal boyutlarda olan hiç doğum yapmamış kadınlarda da yaşın ilerlemesiyle birlikte deri altı yağ dokusunda azalmaya bağlı olarak sarkmalar görülebilir. Bazı kadınlarda ise genetik faktörlere bağlı olarak iç dudakların biri veya her ikisi birden yapısal olarak normalden büyük olup; asimetrik görünüme sahip olabilirler. İç dudak estetiği neden yapılır?

Her kadında şekil olarak farklılık gösteren iç dudakların her ne sebeple olursa olsun sarkması veya aşırı uzun ve kıvrımlı olması estetik görünümü olumsuz etkileyerek kadında özgüven kaybına, günlük hayatta hareketle veya sürtünmeyle ağrıya; hatta cinsel ilişkiden kaçınacak kadar ilişki sırasında ağrıya neden olabilmekte. Dahası bölgesel temizliğin yetersiz kalması enfeksiyonlara zemin hazırladığından ameliyat ihtiyacı oluşabilmektedir . Bazı hastalarımızda klitoris üzerini kapatan bölgede cilt fazlalığı da görülebilir, bu hastalarımıza estetik görünüm için labioplasti yeterli olmaz; hudoplasti ameliyatını da eklemek gerekir. Böylece daha ideal, pürüzsüz ve fit bir görünüm elde edilebiir.

Hastalarımızı kişisel gereksininlerine göre iç dudak estetiği diğer bu ameliyatlarla da kombine edilebilir? – Vajina daraltma – perinoplasti – Büyük dudak küçültme – büyük dudaklara yağ enjeksiyonu gibi ameliyatlarla kombine edilebilmektedir.

Kliniğimizde jinekolog doktor Op.Dr.Emre Yasemin İnalöz tarafından yapılan ön muayene ve değerlendirme ile yapılabilecek ek ameliyatlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Cerrahi teknikle yapılacak olan labioplastide hastanın tercihine göre lokal veya genel anestezi uygulanarak genel süre  klinik veya hastane ortamında 40 dakikalık bir işlem uygulanır. Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için ameliyat sonrasında dikişlerin alınması gerekmez. Çoğu zaman genel anesteziye gerek olmadan klinik ortamında yapılabilen bu ameliyattan sonra hastanede yatış gerekmez. Hastanede yatış gerekmez. Hasta aynı gün evine gidebilir. Kişisel hijyen ve 2-3 gün buz uygulaması ile ilgili önerilerinde bulunulur. İki gün istirahat sonrası hasta günlük hayatına dönebilir. Sıkı giysiler giymemesi, 4-6 hafta cinsel ilişki yasağı,  ağır egzersiz ve deniz havuz, hamam-sauna gibi aktivitelerin dört hafta ertelenmesi gerekmektedir. Vücut gelişiminin tamamlandığı 16 yaştan itibaren yapılabilir fakat 16-18 yaş hastalar için aile onayı gerekirken, 18 yaş üzeri hastalar kendi rızaları ile ameliyat olabilirler. 

Kızlık zarının anatomik yerleşim olarak kızlık zarıyla bir ilgisi bulunmamaktadır. Çünkü kızlık zarı vajina girişinin 1-1,5 cm gerisinde yukarda yer almaktadır. Bu nedenle yapılan iç dudak estetiği ameliyatı ile kızlık zarına zarar verilmediği için bakirelerde bu ameliyat güvenle uygulanmaktadır. 

İç dudaklar cinsel ilişkiyle uyarıldıklarında kanlanması artarak sertleşir ve his artışı oluşur. İç dudak estetiği ile fazlalık dokuların alınması ile cinsel ilişki sırasında uyarılmaya verilen yanıt artar ve cinsel hissin ve dolayısıyla da isteğin artmasına neden olur. Bu da daha doyum sağlayan ve mutlu bir cinsel hayata kavuşmayı sağlar. 

Bu konuda deneyimli ve uzman hekimler tarafından yapıldığında dışardan bakıldığında görülen bir iz oluşmaz.

Bu makale 23 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Akın İnalöz

Op. Dr. Akın İnalöz,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Özel Aksaray İnova Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Clinicexpert Kliniği'nde devam etmektedir.

 

Op. Dr. Akın İnalöz
Op. Dr. Akın İnalöz
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube