Doktorsitesi.com

Kepçe Kulak Nedir, Nasıl Oluşur ?

Op. Dr. Nurettin Noyan
Op. Dr. Nurettin Noyan
8 Ağustos 201795 görüntülenme
Randevu Al
Kepçe Kulak Nedir, Nasıl Oluşur ?

Kepçe kulak normalde kafa kemiklerimizden 20-25° dışa doğru açıyla bulunması gereken kulaklarımızın daha fazla açıda yerleşmiş olmasıdır.

Anti-helikalkatlantı dediğimiz kulak kıvrım kıkırdaklarının düzleşmesi veya konka dediğimiz kulak kepçe kıkırdağının normalden daha büyük olması veya bunların her ikisini beraber görülmesi sonucu oluşur.

Bu tek taraflı olabildiği gibi her iki kulakta da olabilir.

Ameliyat için Kimler Uygun Adaydır?

Kulak gelişiminin % 85′ inin 4 yaş bitiminde tamamlandığı bilinmekte ve özellikle ilkokul çağındaki çocukların birbirlerine karşı acımasız olabildikleri düşünüldüğünde gelişimsel ve psiko-sosyal açıdan bu ameliyatların 4 yaş sonrası yapılmasında hiçbir sakınca yoktur.

Ameliyat Nasıl Yapılmaktadır?

Ameliyat genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Kulak arkasında kalacak şekilde yapılan bir kesiyle kulak kıkırdaklarına ulaşılır sıklıkla düzleşen kıkırdaklar zayıflatıp kalıcı dikişler ile şekillendirilir bazen gerekirse fazla olan kıkırdak varsa çıkarılır. Kesi yeri eriyen dikişleri de estetik olarak kapatılır. Ameliyat ortalama 1-1.5 saat sürmektedir.

Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Etmem Gerekiyor?

Bu ameliyattan önce alınması gereken tedbirler konusunda söylenecekler aslında diğer lokal anesteziyle yapılacak olan ameliyatlarda alınacak önlemlerden pek de farklı değildir. Öncelikle ameliyat bölgesinde lokalize bir enfeksiyonun olmaması önemlidir. Tabii ki hastalarımız varsa kronik hastalıkları, sürekli kullandıkları ilaçları ve allerjileri konusunda hekimlerini bilgilendirmelidir. Özellikle aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan iki hafta öncesinden iki hafta sonrasına kadar kullanılmaması önerilmektedir. Her türlü vitamin veya bitkisel ilaçların yine ameliyattan iki hafta öncesinde kesilmesi uygundur.

Ameliyat Sonrası İyileşme Sürecim Nasıl Olacak? Nelere Dikkat Etmem Gerekiyor?

Ameliyat bitiminde kulağı şekillendirici ve koruyucu antibiyotiklerle hazırlanmış ped ve sargılardan oluşan pansumanımızı yapıyoruz. Bu pansumanı 1. ve 3. günlerinde kontrol ediyoruz. 3. günden sonra bu özel pansumanı açıp hastamızı tarif ettiğimiz uygulaması gayet kolay olan günlük pansuman takibine alıyoruz. Bu pansuman süreci 7-10 gün içinde tamamen bitmekte. 3.günden sonra özel elastik sporcu bandı dediğimiz bantlar ile kulaklarımızı koruma altına alıyoruz. Bu bandı ilk 15 gün gece gündüz takmayı, ameliyattan sonra ki ikinci 15 günde ise sadece geceleri yatarken kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Etiketler

Kepçe kulak ameliyatıKulak ameliyatıKulak operasyonu

Yazar Hakkında

Op. Dr. Nurettin Noyan

Op. Dr. Nurettin Noyan

1977 Yılında Manisa’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Manisa’da bitirdim.1995 yılında İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nden sonra 2001 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Kıta hizmetimi TCG Ertuğrul K.’lığında tabip subayı olarak tamamladıktan sonra uzmanlık eğitimimi 2009 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik Rekonsrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği’nden “ Deneysel Rat Yanık Modelinde Erken Tanjansiyel Eksizyon ve Greftleme ile Konvansiyonel İyileşme Arasında Apoptozis Genlerinin ve Bazı Sistemik Mediatörlerin Karşılaştırılması” adlı tezim ile bitirdim. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır