Kuru cilde iyi bakmak gerekir

Kuru cilde iyi bakmak gerekir

Kuru ciltlerde sebum yani doğal yağ salgısı zayıftır Genellikle ter salgılaması da normalin altındadır. Bu nedenle hassas olmaya eğilimlidir. Cilt yüzeyindeki aşırı kuruluk, cildi bakterilere karşı koruyan asit mantonun dengesini bozar. Hassasiyetin nedeni budur.
 
Öte yandan, kuru ciltler soluk görünürler, gergin olurlar ve özellikle su ile yıkandıktan sonra çatlayacakmış gibi strese girerler. Ta ki nemlendirici sürülene kadar.. Derinin pul pul soyulması ve çatlaması ise aşırı kuruluğun ve su kaybının belirtisidir.

10 Yaşından küçük çocukların büyük bir kısmında ve 60 yaşın üzerindeki insanların çoğunda cilt kurudur. Böyle ciltler, ince katmanlardan oluşur ve yıkandıktan sonra gerilir, kolayca kızarır. Kırışmaya çok müsaittir. Özellikle göz çevresi erken yaşta çizgilerle dolar. 
 
Cilt kuruluğu rüzgârda, aşırı sıcak ve soğuk havalarda, klimalı ortamlarda artar. Özellikle yanaklarda ve göz çevresinde donuk ve mattır. Tam da aynı yerlerde yani göz çevresinde ve ağız kenarlarında ifade çizgileri oluşur.
 
§ Cildin kuru olmasının genel nedeni deri altındaki yağ bezlerinin yeterli salgı yapmamasıdır. Sonuç olarak cilt suyu tutamaz ve kurur.
§ Bu özellik genellikle kalıtsaldır.
§ Bir diğer neden de beslenme sorunlarıdır. Özellikle A vitamini, B vitaminlerinden ve doymamş yağlardan yana eksik beslenme cildin kurumasına yol açar.
§ Yaz mevsiminde dış etkenler cildi kurutur. Çevresel faktörler arasında güneş, rüzgar, kimyasal maddeler, kozmetikler, sert sabunlar, sıcak suyu ve çok sık yıkanmayı sayabiliriz…
 
MUSLUK SUYU SİZE GÖRE DEĞİLDİR
Her şeyden önce, yüzünüzü musluk suyu ile yıkamaktan kaçının. Eğer filtre edilmiyorsa, musluk suyu kuru ciltlerin kaldırabileceği biir kimyasal değildir. Ve asla sıcak suya yüz vermeyin. Yüzünüzü serinletmek istediğinizde doğal maden suyu kullanın. Yüzünüzü yıkarken lif, kese gibi tahriş etme ihtimali olan dokulardan uzak durun.Sabahları yüzünüze doğal maden suyu püskürtün. Bu amaçla temiz bir çiçek sulama spreyi şişesini kullanabilirsiniz.
 
NEMLENDİRİCİ
Nemlendirici sümeden önce cildinizi maden suyu veya gül suyu ile hafifçe ıslatın. Bu ıslaklık kremin altında kalır, nemi ve esnekliği arttırır.  Banyo veya duş aldıktan sonra, tam olarak kurumadan, tüm cildinize bebe yağı sürünün.

Geceleri yatmadan önce doğal bir nemlendirici uygulayın ve masaj yaparak emilmesine yardım edin. Özellikle göz çevresinde çizgilerin belirdiği yerlerde, kremleri cömertçe kullanın.

Bunu her zaman terkrar ediyorum, banyo yaparken, duş alırken, kesinlikle sıcak su kullanmayın. Ve elden geldiğince güneşten uzak durun. Kuruluk, kırışıklıklar, lekeler, kaşıntılarda güneşin suçu büyüktür.
 
GÜNDÜZ NEMLENDİRME
Henüz temizlediğiniz, tonikle sildiğiniz ve haffçe ıslattığınız cilde doğal bir nemlendiriciyi yayın. Boyun, yanaklar, çene kenarları ve göz çevresi olmak üzere bütün yüzünüze uygulayın.
 
Erkeklere tavsiyem, tıraşın ardından ve on dakika sonra olmak üzere iki kere nemlendirici sürmeleridir. .
 
GECE KREMİ
Cildinizi temizledikten ve tonikle sildikten sonra doğal maden suyu püskürtüp hafifçe nem verin. Yumuşak bir havlu ile nemini alın, sonra boyundan yukarıya doğru nemlendirici sürün. 5 Dakika kadar emilmesini bekleyin. Hatta yüzünüze sıcak havlu koyup emilimini arttırın. Erkekler belki tonik kısmını atlayabilirler. Ancak onlar da en azından göz çevresindeki hassas deriyi kremle beslemeye özen göstermelidirler. 
 
Güzel yüzünüzü güneşten, sıcaktan, rüzgardan, sigara dumanından ve klimalardan korumayı ihmal etmeyin...
 
Sevgiyle kalın,

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yasemin Fatih Amato

Etiketler
Cilt
Uzm. Dr. Yasemin Fatih Amato
Uzm. Dr. Yasemin Fatih Amato
İzmir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube