Angüler keilit (perleş)

Özellikle ağız köşelerimiz, hem yediğimiz gıdalar hem de tükürük sekresyonu nedeniyle deri bariyerini bozucu faktörlere maruz kalır. Bazı kişisel alışkanlıklar, yapısal problemler veya hastalıklar, zamanla derinin kendini onarmasına müsaade etmez . Nihayetinde; ağız köşelerinde kızarıklık, bazen kabuklu , bazen kaşıntılı lezyonlar yapar ve Angüler keilit tablosu ortaya çıkar.

Angüler keilit (perleş)

ANGÜLER KEİLİT (PERLEŞ)

Ağız köşelerinde artmış nem, tükrük (özellikle uykuda) ile ilişkili olarak gözlenen bir tablodur.

Çocuklarda yapısal olarak tükrük sekresyonu akışı, dilde ve anne memesinde pamukçuk denen mantar tablosunun varlığı veya gıdalara bağlı sıklıkla gözlenirken, nadiren de besin yetersizliği ve bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara bağlı meydana gelebilir.

Erişkinlerde ise genellikle mekanik veya başka hastalıklara ikincil olarak gelişen enfeksiyöz nedenlere bağlıdır. Yaş alma ile birlikte ağız çevresi yapılarında gevşeme, diş protezleri ve diş kayıpları, kötü ağız hijyeni, sigara kullanımı, atopik dermatit, diyabet hastalığı ve izotretinoin tedavisi kullanımı gibi.

Tanısını Nasıl Koyuyoruz?

Tabi ki dermatolojik muayene ile farkedilebilen bir tablo. Lezyon bölgesinden alınan bakteri kültürünün incelenmesi veya yayma örneğinden mantar testinin değerlendirilmesi ile tanımız desteklenmiş olur.

Nasıl Önleyebiliriz?

Özellikle çocuklarda gıdalara veya tükürüğe bağlı ise zamanla gerileyecektir. Anne memesinde mantar enfeksiyonuna bağlı meydana geldiyse, emzirme konusundaki bakım ile gerileyecektir.

Besinsel yetersizliğe veya bağışıklık sistemine bağlı ise tablo tekrarlayıcıdır ve bu konuda ilgili alandaki uzman hekimden destek alınmalıdır.

Erişkinlerde; ağız hijyenine dikkat etmek

Diş kaybı durumlarında diş hekimi desteği almak

İlaçlara bağlı ise ilacın kesilmesi veya tedavinin bitmesi

Enfeksiyöz nedenlere bağlı meydana gelen durumlarda sebep olan hastalıkların tedavisi veya düzenlenmesi (örneğin diyabetik hastanın şeker tablosunun düzenlenmesi gibi) çoğunlukla tablonun tekrarını azaltacaktır.

Tedavide Neler Kullanıyoruz?

Enfeksiyöz nedenlere bağlı ise nedene yönelik mantar veya antibiyotik içerikli krem veya haplar önerilebilmektedir.

Özellikle diş hijyenine dikkat edilmeli; diş protezi kullanan bireylerde çıkarılabilir protez ise gece çıkarılmalı, temizlenmeli ve antiseptik solüsyonlarında bekletilmelidir.

Genel anlamda, gıda alımı sonrası bol su ile ağız çevresi yıkanmalı ve dudak nemlendiricileri ile nemlendirilerek deri bariyeri desteklenmelidir.

 

 

Bu makale 10 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Erden

Uzm. Dr. Fatma Erden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Fatma Erden, mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm. Dr. Fatma Erden Muayehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ağız hijyeni
Uzm. Dr. Fatma Erden
Uzm. Dr. Fatma Erden
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube