Kürtaj sonrası neler yapılmalıdır?

Op. Dr. Melik Yazır
Op. Dr. Melik Yazır
4 Şubat 2016190 görüntülenme
Randevu Al
Kürtaj sonrası neler yapılmalıdır?

Kürtaj eğer genel anesteziyle yapılmışsa ilk 15-20 dakika için biraz sersemlik hissi, halsizlik, hafif kasık ağrısı ve hafif kanama olması normal kabul edilir. Şikayetler genellikle birkaç saatten sonra azalacaktır.

Kürtajdan sonra belli süreyle 2-10 gün arasında hafif, pıhtısız vajinal kanamalar normaldir. Bazen işlemden sonra hiç kanama görülmeyebilir, bazen de belli sürelerle ara ara kanama şikayetleri olabilir. Genel olarak beklenen kanamanın gittikçe azalarak devam etmesinden sonra kesilmesidir.

Genel anestezi ile kürtaj yapılmışsa işlemden sonra bulantı ve kusma hissi geçtikten sonra yemek yenilebilir.

Kürtaj sonrası hekimin reçete ettiği ağrı kesici (analjezikler) ve antibiyotikler düzgün şekilde kullanılmalıdır.

Genel olarak enfeksiyon oluşmaması için cinsel ilişki kanama ve ağrı geçinceye kadar önerilmez.

Kürtajdan hemen sonra banyo yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat enfeksiyon riski nedeniyle vajinal duş yapılması önerilmez.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır, Manisa'da dünyaya geldi.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Manisa' da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1993 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Yazır, mecburi hizmetini Batman'da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde ihtisasına başladı ve Perinatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay KADAYIFÇI'nın asistanlığı görevini yürüttü. İhtisasını 1998 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof.Dr.Atilla KÖKSAL şefliğindeki 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinigi'nde tamamlayan Dr. Yazır, 1999 yılında Turgutlu Devlet Hastanesi'nde göreve başladı.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler