Kürtaj nedir, yöntemleri nelerdir ?

Kürtaj nedir, yöntemleri nelerdir ?

Kürtaj halk arasında ne kadar rahim içinde yer alan mevcut fetüsün alınması olarak tanımlansa da, genel anlamı olarak sadece bu kısıtlı cümle ile ifade edilmemektedir. Kürtaj, gebelik durumu olsun ya da olmasın, rahim içinde bulunan herhangi bir parçayı almak için genel kullanılan bir terimdir. Asıl ismi Dilatasyon Küretaj (fransızca da “dilatation et curetage”) olmak ile birlikte toplumumuz bu terimi daha kolay ifade edilebilmek için kürtaj olarak kullanılmaya başlanmıştır. Toplumda kürtaj daha çok gebeliğin sonlandırılması olarak bilinmektedir.

Kürtajda kullanılan aletler nelerdir?

Kürtajın gerçekleştirilmesi için rahim ağzının genişletilmesi gerekmektedir. Bu sayede kürtaj için gerekli aletlerin kullanımı sağlanmaktadır. Vakum aspiratör, kanül ve küreti higroskopik dilatörler  vb. araçların kullanımıyla gerçekleştirilen kürtaj işleminde, rahim ağzının geçici olarak genişletilmesi için farklı metal bujiler kullanılabilmektedir.

Kürtajda yasal süre nedir?

Kürtajda yasal süre gebeliğin başladığı haftadan itibaren 10 haftadır. Ayrıca herhangi bir tıbbi kontreendikasyon geliştiğinde, anne adayının hayati tehlikesi olması vb. durumlarda tıbbi kürtaj işlemi gerçekleştirilmektedir.

Kürtaj yöntemleri nelerdir?

Kişinin durumuna göre farklı kürtaj yöntemleri tercih edilebilmektedir. En sık kullanılan yöntemler, metal bujilerle dilatasyon sonrası kürtaj, hiproskopik dilatörler ile kürtaj, Karma Kanülü ile aspirasyon, Vakum aspirasyonu ile kürtaj yöntemleridir. Eskiden Lapatomi adı verilen rahmin alınması veya açılması vb. yöntemlerle kürtaj işlemi gerçekleştirilmiş olmakla birlikte bu yöntem nadir durumlar dışında uygulamada günümüzde kullanılmamaktadır.

Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj daha sık olmakla birlikte vakum yöntemi sık kullanılır. Plastik enjentör ve kanül yardımı ile gebelik vakum ile çekilme yöntemi sonlandırılmaktadır. Uygulama en az riskli, zaman açısından kısa süren (yaklaşık 10-15 dakika) bir yöntem olması sebebi ile en az tercih edilen yöntemler arasındadır. Uygulama hastanın isteği ve doktorun önerisi ile lokal ve genel anestezi ile gerçekleştirilebilmektedir. Hastanın rahim içerisine yerleştirilen spekulum adı verilen alet ile kürtaj işlemi boyunca takip sağlanmaktadır.

Kürtaj sonrası dikkat edilecek durumlar nelerdir?

Yüksek ateş durumlarından (38 ve üzeri ateş durumunda)

Ağrı kesici ile geçmeyen ağru durumlarında

Kürtaj sonrası kramp oluşumunda

Aşırı, düzensiz ve fazla kanala olduğunda

Kürtaj sonrası dönemde kötü kokulu, düzenli ya da düzensiz akıntı durumlarında

mutlaka Kadın Hastalıkları ve Doğum uzman hekimince en kısa sürede iletişime geçmelisiniz.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Gök

Op. Dr. Murat GÖK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesin'de başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında Özel Gazi Hastanesi ve Bandırma Özel Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Op. Dr. Murat GÖK, mesleki çalışmalarına şu anda İzmir'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Etiketler
Kürtaj nasıl yapılır
Op. Dr. Murat Gök
Op. Dr. Murat Gök
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube