Küme baş ağrısı

Küme baş ağrısı hem gençlerde hem yaşlılarda görülen, ataklar halinde gelen, zamansal olarak yılın belli dönemlerini seçen bir baş ağrısı türüdür.

Küme baş ağrısı

Küme baş ağrısı tipİk özellikleri olan bir baş ağrısı olup, belli dönemlerde gelmesi ile karakterizedir. Özellikle mevsim geçişlerinde sıklığı artmaktadır. Hastadan hastaya zamansal olarak farklı dönemleri seçtiği bilinmektedir.

Ağrının karakteri tipik olup oldukça şiddetlidir. Kimi zaman uykudan uyandırdığı dahi görülmektedir. Ağrı hemen her zaman tek taraflı ve başın ön bölgesinde lokalizedir.  Tek taraflı şiddetli ağrıya eşlik eden diğer bulgular genellikle tek taraflı olup: gözde yaşarma, gözde kızarıklık, burun akıntısı, yüzde terleme, etkilenen göz çevresinde şişlik, göz kapağında düşüklük şeklindedir.

Ağrının süresi  en az 15 dakika, en çok 3 saat olup ortalama 45-90 dakikadır. Günde 1-2 atak olmakla birlikte, bazı hastalarda atak sayısı günde 8’e kadar çıkabilir.

Küme baş ağrısında tedavi tetikleyici etmenlerden uzaklaşılması, akut atak tedavisi, kısa ve uzun süreli profilaktik tedavi ve cerrahi tedavi olarak sıralanabilir.

Küme başağrısı hastalarının özellikle küme periyotlarında alkol ve sigara tüketimini azaltmaları, kesmeleri; sigara içilen kapalı, havasız yerlerden uzaklaşmaları; temiz havalı ve serin yerleri tercih etmeleri ve gündüz uykularından kaçmaları alabilecekleri basit ama önemli önlemlerdir.

Atak tedavisinde oksijen ve analjezik ilaçlardan faydalanılır. Atakların gelmesine engel olmak için profilaktik tedavi vermek gerekmektedir. Profilaksi tedavisinde kortikosteroidler, ergotamin preparatları, kalsiyum kanal blokerleri, bazı antiepileptikler, melatonin kullanılabilir. Bunlar dışında tedavide GON blokajı, cerrahi tedaviler ( tüm ilaç tedavileri kullandıktan sonra ağrı hala devam ediyorsa) ve nöromodülasyon yöntemleri kullanılmaktadır.

Bu makale 16 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Emine Mercan Sakar

Uzm. Dr. Emine Mercan Sakar,1984 yılında Hatay’ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. İlk öğretimini Payas Şehit Çevik İlköğretim Okulu’nda, orta ve lise öğretimini Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2006 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2009-2011 tarihleri arasında Sinop Türkeli Devlet Hastanesi’nde hizmet vermiştir. 2016 yılında Taksim İlk Yardım Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Nöroloji ihtisasını tamamlamıştır. 2016-2022 tarihleri arasında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hizmet vermiştir.

Üye Olduğu Mesleki Dernek ve Kuruluşlar

  • Türkiye Nöroloji Derneği

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Küme baş ağrısı
Uzm. Dr. Emine Mercan Sakar
Uzm. Dr. Emine Mercan Sakar
Tekirdağ - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube