Kozmetik uygulamalar

Kozmetik uygulamalar

      Sanıldığının aksine bu bir yılan zehiri değildir. C.botilinum isimli bakterinin ürettiği bir toksindir. Laboratuar şartlarında üretilerek kullanıma sunulmuştur. Onlarca marka mevcut olmasına karşın, ülkemizde Allergan firmasının BOTOX, Gen İlaç firmnasını DYSPORT isimli ürünleri mevcuttur. 

      Dünyada Estetox-A, Botoxin-A, Xeomin, Azzalure, Prosigne, Medexall, Reloxin,Botulax, Zenox, Regenox, Refinex, Lantox, Neuronox, Purtox, Vistabel, Rocbio BT, Botogenie, ...vs gibi pek çok marka altında farklı botilinum toksin tipleri içeren preparatlar mevcuttur.

      Botilinum toksini kas kasılmasını engelleyerek etki oluşturur. Bu sebeple amaca uygun hedeflenen mimik kaslarını bloke ederek istenilen sonuç alınabilir. Amaca uygun olmayan yer ve miktarlardaki botilinum toksin enjeksiyonları istenmeyen sonuçlara yol açar. Alt göz kapağı kırışıklığını gidermek isterken alt kapağın dışa kıvrılması ve uyurken bile kapanmamasına bağlı göz kurumaları görülebilir. Kaşı kaldırmak isterken göz kapağında düşüklük yaratılabilir. Bu komplikasyonlar deneyimli ellerde en alt seviyelerdedir.

     Botilinum toksini sadece estetik amaçla kullanılmamaktadır. Aşırı terleme, migren, şaşılık, kas spazmları ve nörolojik hastalıklar da dahil olamak üzere pek çok durumda başrıyla kullanılmaktadır.  

      Bu uygulamadan önce cilt ve vücut temizliği yapılmalıdır. Çünkü uygulama sonrası mümkünse 24-48 saat o bölgeyi ovalamak ve yıkamaktan sakınmak gerekmektedir. Uygulama sonrası olası morarmaları önlemek için soğuk kompres, Arnica krem gibi topikal ajanlar da kullanılmalıdır. Yine de bu kremleri uygularken fazla masaj yapmamaya özen gösterilmelidir. Göz çevresi yıkanırken göze doğru değil, gözden uzaklaşacak şekilde masaj yapılmalıdır. Ayrıca uygulama sonrası güneşten korunmak önemlidir. Bu sebeple güneş gözlüğü ve UV filtreli (bronzlaştırıcı değil) güneş kremleri ile şapka veya şemsiye gibi ek önlemler kullanılmalıdır. 

      Tedavinin etkisi yaklaşık 3 gün sonra ortaya çıkar ve 2-3 hafta boyunca artarak devam eder. Genellikle 4-6 ay arası etkinliğini koruduğu söylense de kişisel farklılıklar her zaman mevcuttur. Dolgu gibi kombine bir tedavi ile birlikte uygulanması gerektiğinde bunların botilinum toksin uygulamasından 15 gün sonraya bırakılması daha uygun olacaktır.

      Fotoğrafta botoksun kozmetik amaçlı kullanıldığı bölgelerin bir kısmı gösterilmektedir. Ancak sağdaki fotoğraf tamamı ile hayal ürünüdür. Zira yeşil enjektör iğnesi ile botilinum toksin uygulanmadığı gibi, hastayı boğacakmış gibi bir hareketle de bu tür uygulamalar yapılmaktadır.

Bu makale 23 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa Murat Öztürk

Op. Dr. Mustafa Murat Öztürk,1972 Şanlıurfa doğumludur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise,Trakya Üniversitesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur. 

Op.Dr Mustafa Murat Öztürk,mesleki çalışmalarına ise şu an Beylikdüzü Devlet Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Botilinum toxin nedir
Op. Dr. Mustafa Murat Öztürk
Op. Dr. Mustafa Murat Öztürk
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube