Kolon kanseri ve mide kanseri erken belirtileri

Kolon kanseri ve mide kanseri erken belirtileri

Mide kanserleri de diğer kanser gibi erken bulgu vermemektedir. Kanserin en erken değerli bulgusu kansızlıktır..Mide damarlarında küçük miktarlarda olan kanama hastalarda anemi şikayetine yol açmaktadır.  Özellikle belirgin mide şikayetleri olan erkek hastana ve menapoza girmiş bayan hastalarda anemi görülmesi en erken bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır

Diğer şikayetler ;

1.Hastaların karınlarını elle muayenede bir kitle hissetmesi ,

2.Mide bölgesinde ağrı , iştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi,

3.Yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği, bulantı, yorgunluk gözükebilmektedir. Özellikle bu şikayeti olan hastaların endoskopi yapması gerekmektedir.

Kalın barsak kanserinim belirtileri nelerdir?

Kolon dediğimiz kalın bağırsak içi boş ve elastiki bir organdır. Bu sebeple kanser ileri bir evreye ulaşmayıncaya kadar belirgin bir bulgu vermemektedir. Kolon kanserinin başlangıç evresinde insanda büyük abdest yaparken bazı değişiklikler, kabızlık , ishal , karında dolgunluk hissi, hafif belirsiz ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, çabuk yorulma ortaya çıkar. Kabızlık üzerinde durulması gereken bir durumdur. Kişi de kullanılan ilaçlara rağmen kabızlık devam edebilir. Kolonda ki kanser büyüyüp bağırsağın iç segmenti daralmaya başladıkça bağırsaktan dışkı geçişi zorlaşır. Bağırsaktaki maddeler burada birikmeye başlar ve atılması zorlaşır. Bu evrede kişide tavuk dışkılaması dediğimiz durum oluşabilir. Dışkının yapısı ince (tavuk dışkısı gibi ) ve dışkılama zor olmaktadır. Bağırsakta atılamayan dışkı bağırsak kokuşmasını ortaya çıkarır. Bağırsaktaki dışkı, bağırsağın kasılma sonucu ilerlemek ister fakat kanser kitlesi yüzünden bu işlem çok zordur. Bu yüzden hastada önce kabızlık daha sonra ağrı atakları başlar.

1.Anemi (Kansızlık ) 

2. Dışkılama alışkanlıklarında ki değişiklik ve belriginleşmemiş karın ağrısı 

3.Belirgin kilo kaybı 

4. Dışkıda kan görülmesi 

Kolon kanseri teşhis ve tedavi edilmeme sonucu ağırlaşır. Yorgunluk, kilo ve iştah kaybı belirginleşir. Hastada hafif kanamalara bağlı olarak kansızlık(anemi ) gelişir. Bağırsak tamamen kapanınca şiddetli ağrı, engellenmez pis kokulu kusma şikayetleri olur. Bu dönemde başvuran hastalar acil ameliyata alınarak karınları açılır ve tümörün ameliyatla alınmaya çalışılır. Tümörün evresi tedavide ki başarıyı gösteren en büyük belirteçtir.

Unutmamamız gereken özellike irritabl bağırsak sendromu (Huzursuz bağırsak ) 'nda da dışkılama alışkanlığı ve karın ağrısı olabilir.Fakat bu hastalarda kesinlikle anemi , kilo kaybı gibi diğer bulgular olmaz. 

Bu makale 21 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İsa Altın

Etiketler
Kanser belirtileri
Uzm. Dr. İsa Altın
Uzm. Dr. İsa Altın
Elazığ - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube