Kepçe kulak ameliyatları/otoplasti

Kepçe kulak ameliyatları/otoplasti

Otoplasti nedir?

İnsan yüzünde estetik ve fonksiyonel önemi olan kulak kepçelerinin hiç olmamasından, büyük ya da kepçe olmasına kadar uzanan birçok şekil bozukluğu olabilir. Bunların arasında en sık karşılaştığımız kepçe kulak deformasyonudur. Kulaklarımız normal boyuttayken kafa ile yaptığı açı fazlaysa estetik ve psikolojik açıdan çok ciddi sorunlar yaratabilir. Bu estetik sorun özellikle çocukluk ve gençlik çağında insan psikolojisi ve sosyalleşmesini belirgin ölçüde bozabilir. Otoplasti ameliyatı ön tarafa doğru fazla açılanma gösteren kulak kepçesinin doğal anatomik kıvrımlarının tekrar şekillendirilerek normal açılanmanın sağlanması operasyonudur.

 

Otoplasti ameliyatı hangi yaşta yapılır?

Hemen her yaşta kepçe kulak operasyonu uygulanabilir. Cerrahi en erken kulak kepçesinin tam olarak gelişmesini sağladığı 5-6 yaş sonrası dönemde yapılabilir, ancak çocuk ilkokula başlamadan uygulanması psikolojik ve özgüven problemlerinin oluşumunu engelleyip okul adaptasyonunu arttırır. Kulaklarının şeklinden memnun olmayan erişkinlerde bu prosedürden her yaşta faydalanabilir.  

 

Ameliyat nasıl yapılıyor?

Kulak ile kafa arasındaki açı kadınlarda en fazla 20°, erkeklerde en fazla 25° olması gerekir. Ameliyatta amaçlanan şey kulak ile kafa arasındaki açıyı azaltmak ve kulak kıvrımındaki şekil bozukluklarını düzeltmektir. Başarılı bir otoplasti ameliyatı kulakların büyüklüklerinin orantılı olmasını ve kafaya göre biçimlerinin uygun olması ile sağlanır.

 

Kepçe kulak ameliyatları yaklaşık 1-2i saat kadar sürmektedir. Çoğunlukla genel anestezi altında uygulamayı tercih ediyorum. Ameliyat kulak arkasından yapılan kulak kepçesinin kafaya yapıştığı doğal kavsine uygun bir kesi ile başlar. Fazla olduğu belirlenmiş olan deri çıkarılır. Belli yerlerde kıkırdak kısımlara çizikler atılarak kıkırdağın hafızası zayıflatılır.  Kalıcı dikişler ile kıkırdağa son şekli verilir. Kulağın kafa ile yaptığı açıyı kontrol etmek kadar kulak kepçesinin  üst ve alt yarısının birbirleri arasındaki açıları da kontrol edilmelidir. Ameliyat kulak arkası cilt dikişlerinin konulması ve drenlerin yerleştirilmesi ile sonlandırılır. 

 

Otoplasti ameliyatı sonrası

Ameliyattan çıktıktan sonra kulaklarınızı da içerecek şekilde başınızın bir bandajla sarıldığınızı göreceksiniz. Burada amaçlanan hem operasyon bölgesinde ödem oluşmasını engellemek hem de kulağınıza attığımız dikişlerin korumaktır. Kızarıklık ve şişlik ameliyat sonrası görülebilir ancak birinci hafta sonunda kendiliğinden gerileyecektir. Hastanın kulak arkasındaki dikişleri genellikle 1 hafta- 10 gün içinde alınır. İlk bir hafta boyunca düz sırtüstü yatmanız kulak çevresine gelecek her türlü travmadan sizi koruyacaktır.

 

Kulak dikişlerinizin korunması ve yeni şekillerine alışabilmeleri için ameliyat sonrasında bandajlar kullanılır. Bir kaç gün içinde kafa bandajı çıkartılıp daha yumuşak sargılara ya da saç bantları, kulak bantlarına geçilebilir. 2–3 hafta boyunca ise kulaklarınızı her türlü darbeye karşı korumalı ve kulağın öne doğru bükülmesine neden olabilecek manevralardan  kaçınmalıdır.

 

 

  

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selçuk İnanlı

Etiketler
Kepçe kulak ameliyatları
Prof. Dr. Selçuk İnanlı
Prof. Dr. Selçuk İnanlı
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube