ANKSİYETE BOZUKLUĞU
Anksiyete, kaygı üzerinden gelecekteki olaylar hakkında bir endişe ve korku , güncel olaylara bir tepkidir. Psikolojide anksiyete olarak bilinen kaygı, tehlikeli durumlarda, “vücuda meydan okumaya hazır olması gerektiğini haber veren” sinyaldir. Anksiyete bozukluğu ise çevrede veya vücudumuzda meydan okumayı gerektirecek herhangi bir durum söz konusu olmamasına rağmen böyle bir durum varmış gibi algılayıp savunmaya geçmektir.
ANKSİYETE BOZUKLUĞUNUZ VARSA
Anksiyete bozukluklarının nedeni genetik ve çevresel faktörlerin birleşimidir. Anksiyete bozukluğunun belirli belirtileri vardır. Bu belirtiler tedavi edilmediği sürece artmaya devam eder. Bu belirtilerden birkaçı ; hızlı nefes alıp vermek , çabuk gerilmek , umutsuz hissetmek, devamlı ağlamak istemek, konsantre olamamak, özgüvensiz ve değersiz olduğunu düşünmek, gergin, kaygılı, sıkıntılı ve tanımlanamayacak şekilde tuhaf hissetmek, çevreden kopmak, kaçmak istemek, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi birçok belirtisi mevcuttur. Bu gibi durumları fark etmek ve erken önlem almak sağlığınızı korumak adına faydalı olacaktır.
ANKSİYETE NASIL OLUŞUR ?
Stres bu hastalığın ana karakteri olup çocukluk çağından başlayıp yetişkinlik döneminde başlayan kendini bir gösterip bir kaybeden yavaş ve gizli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların kalp çarpıntısı, bulantı , kas ağrısı gibi belirtilerini genellikle psikolog dışı branşlara giderek tedavi etmeye çalışırlar. Ancak bu belirtiler ışığında yukarıda bahsettiğim diğer belirtilerde görülmeye başlandıysa doğru tanı için bir psikoloğa danışarak tanının konması sağlanır.
ANKSİYETE DURUMUNDA NASIL DAVRANILMALI ?
Anksiyete ataklarında ellerinizi soğuk suya sokup yüzünüze soğuk su çarpmak iyi gelecektir. Soğuk su stresinizi azaltmada yardımcı olurken hoşnutsuz duyguları yok edecektir. Ellerinizi bacaklarınızın yanlarına koyun. Yumruklarınız iyice sıkın, sonra derin bir nefes alıp nefesinizi verirken yumruklarınızı bırakın. Sonra parmaklarınızı iyice gerdirecek şekilde ellerinizi açın ve baştan başlayın. Panik hissiniz azalana kadar bu gevşeme hareketini yapabilirsiniz. Çevredeki renkleri saymak, bir süre sosyal medyadan uzak kalmak sizi rahatlatacaktır. Doğru nefes almak tüm kişiler için önemli bir faktör ancak anksiyete durumunda daha önemli hale geliyor. Burnunuzdan alıp ağızdan vereceğiniz üç nefes ile ve kendinizi yatıştıracak olumlu telkinler ile anksiyete durumundan çıkabilirsiniz. Ayrıca durumu kabullenmek ve bununla başa çıkmak için çabalamak bazen bu durumla savaşmaktan çok daha etkilidir.
PEKİ BU DURUMU NASIL ÇÖZERİZ ?
Hiç bitmeyecekmiş gibi gelen anksiyete ataklarını atlatabilmek son derece önemlidir. Ancak anksiyeteye neden olan durumu araştırmak ve bulmak bu konuda size yardım sağlayacaktır. Durum saptaması yapıldığında hem siz daha rahat hissedeceksiniz hem de çözüm süreci sizin için daha kısa olacaktır. Anksiyete bir kaygı bozukluğu olabilir ancak siz bunun üstesinden gelebilirsiniz. Farkında olmak ve bilgi sahibi olmak başlangıç olup sizi çözüme ve sağlığa götüren yoldur. Unutmayın bu tür sorunlar ihmale gelmez. Anksiyete bozukluğu üstesinden gelinebilen bir sorundur ancak dünya çapında insanların sadece %36,9'u profesyonel destek almaktadır. Bu yüzden ilk adımı atıp alanında uzman bir psikolog ile görüşmekten çekinmeyin.