Kalp krizinde prognoz (yaşam tahmini)

Kalp krizinde prognoz (yaşam tahmini)

Hastanın yaşam tahmini, krizde kalpte hasar gören dokunun büyüklüğü ve yeriyle ilgili olarak değişiklik gösterir. Kalbin iletim sistemi (kalp kasılmasını sağlayan uyarıları üreten sistem) zarar görmüşse sonuç daha kötüdür.

Vakaların yaklaşık üçte biri ölüm ile sonlanır. Eğer krizden 2 saat sonra hasta hala hayattaysa hayatının geri kalan kısmında yaşama şansı yüksektir.

Komplikasyon olmayan durumlarda tamamen iyileşme görülebilir; kalp krizleri günlük yaşamı ciddi ölçüde kötü etkilemezler. Genellikle kişi yavaş yavaş cinsel aktivite de dahil olmak üzere normal aktivitelerine ve eski yaşam stiline devam edebilir.

Kalp Krizi Komplikasyonları (istenmeyen olaylar-hastalığın ağırlığını ve dolayısı ile ölüm olasılığını artıran olaylar)

Ventriküler takikardi, ventriküler fibrilasyon, kalp blokları gibi aritmiler

Konjestif kalp yetmezliği

Kardiyojenik şok (%100'e varan oranda ölüm riski)

Enfarktüsün yayılması-etkilenmiş kalp dokusu miktarının artması

Perikardit – kalbin dışını çevreleyen zarın iltihaplanması

Pulmoner embolizm (akciğerlere kan pıhtısı atılması)

Tedavi sonrası komplikasyonlar (örnek olarak, trombolitik ajanlar kanama riskini artırır.)

Sonuç

Kalp krizi ölümcüldür. Dünya'daki en büyük ölüm ve işten güçten geri kalma -dolayısıyla ekonomik kayıp- nedenlerinden biridir. Onun için en iyisi hiç olmamasıdır. Risk faktörlerimizi ortaya çıkarıp bunlarla mücadele edelim.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ramazan Atak

Doç. Dr. Ramazan ATAK, 1970 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Anakara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Özel Kavaklıdere Umut Hastanesi, Medicana International Ankara Hastanesi, Çankaya Hastanesi gibi birçok saygın kurumda görev yapmış olan Doç. Dr. Ramazan ATAK, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Muayenehane'de devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kalp krizi
Prof. Dr. Ramazan Atak
Prof. Dr. Ramazan Atak
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube