Kalçanın geçici kemik çürümesi nedir? kalçanın geçici osteoporozu

Kalçanın geçici kemik çürümesi nedir? kalçanın geçici osteoporozu

Kalçanın geçici osteoporoz olarak adlandırılan hastalık ağrılı durumdur. Hastanın yaşam kalitesini bozmaktadır. Terim olarak geçici Osteoporoz genellikle ağrısız ve ilerleyici bir hastalık olarak bilinir. Fakat osteoporozun bir tipi hem ağrılı hemde geriye dönüşümlüdür. Kalça ekleminde görülür. Kalıcı hasar bırakmayan geçici bir osteoporoz olması nedeniyle kalçanın geçici osteoporozu olarak isimlendirilir.

Kimler görülme ihtimali vardır? Gebeliğin son dönemleri (6.aydan sonra) 40-70 yaş arası erkek hastalar da görülebilir.

 Kalça eklemi femur başını hastalık tutar.

nasıl başlar ve görülür?

Ani olarak başlayan kalça, kasık ve uyluk ön yüz ağrısı, Ağrı bazen kalçanın arkası ve bele dogru yayılabilir, Ağrıyı tetikleyen travma veya yaralanma öyküsü yoktur Kalça eklem hareketleri sınırlanmıştır. Dinlenme ile ağrı azalır hareket ile artış gösterir

Teşhis

Hastanın risk faktörleri, şikayetleri değerlendirilir ve fiziki muaynesi yapılır. Genellikle teşhis kalçada ağrıya sebep olan stres kırığı, avasküler nekroz, kas gerilmesi gibi diğer nedenler ekarte edildikten sonra konur. Ayırıcı tanı açısından röntgen istenir fakat geçici osteoporoz hakkında bilgi vermez. MR çok kıymetli bilgi verir ve teşhis için mutlaka çekilmelidir.

Tedavisinde hastanın eklemi istirahat ettirilir. Ağrının kontrolü yapılır. Yükü azaltmak için koltuk değneği kullandırılır. Kilo vermesi öneili. Kalça çevresi  hareketler önerilir.

içerik bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz!. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez!.  bilgilerin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Engin Kesgin

Etiketler
Kalça eklemindeki rahatsızlık
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube