Kabızlık tedavisi

Kabızlık tedavisi

Tahminim kabızlık yazımı takip eden birçok kişi tedavi konusunda reçeteler sunacağım düşünmekte. Elbetteki kabızlıkta kısır döngü yıkmak adına reçeteler düzenlenebilir ama kabızlığın asıl tedavisi;

1-Yaşam tarzımızı değiştirmek

2- Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek

3- Nefes teknikleri ile diyaframdan nefes alıp vermeyi sağlamak

4-Bizi bloke eden geçmişe takılıp kalmamızı sağlayan duyguları serbest bırakmak

5- Yukarıda saydığım ilk 4 madde biraz zaman alacağına göre bağırsaktaki tıkanıklığı bir an evvel çözmek adına bağırsak hareketlerini artırmak için bazı gıda takviyelerinden, ilaçlardan, fitoterapik ürünlerden, lavmandan (kimyasal olmayan), kolon hidroterapiden faydalanılır. Ayrıca akupunktur, hipnoz kabızlıkta çok etkili tedavi yöntemlerindendir. Kabızlığını çözdüğünüz bir bedenin iyi bir detoks programına da ihtiyacı olduğunu zaten tahmin ediyorsunuzdur. Yani evinizde tuvaletiniz tıkalı ve her yer pislik içinde (aynı bedenimiz gibi) tıkalı tuvaleti açtıktan sonra o bedeni kişiye uygun bir detoks programı ile temizlemek gerekir.

Kabızlığın tedavisinde de her hastalığın tedavisinde olduğu gibi kişiye özel yaklaşım gerekir. Çünkü herkeste nedeni farklı olabilir. Burada geneli itibarıyla yaklaşımlardan bahsedeceğim.

Masa başı işlerde çalışıyor ve hareketsiz bir yaşamınız ve kabızlığınız varsa elbette ki öncelikle bunu değiştirmemiz gerekecek.

Günlük en az 30 dakika tempolu yürüyüşler yapmanızı ve bir uzman eşliğinde karın kaslarını kuvvetlendirici egzersize engel bir durumunuz yoksa karın kaslarını ve ayrıca diyafram kasını da kuvvetlendirmenizı öneririm. Çünkü ıkınmayı sağlayan en önemli kas grupları bunlardır.

Diyafram kuvvetlendikçe sadece kabızlığınız tedavi olmakla kalmayıp, diyafram solunumunu hayatınıza geçirdiğiniz için aslında sağlığınız anlamında iyi yönde çok önemli kazanımlarınız olacaktır.

Bu makale 21 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Tuba Yücel

Uzm. Dr. Tuba Yücel,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2000 yılında tıp doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise, 2004 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’ndan tamamlayarak FTR uzmanı olmuştur.

Kilis Devlet Hastanesi,Kayseri Özel Sevgi Hastanesi, Özel Umut Tıp Merkezinde görev almiş olan Uzm.Dr.Tuba Yücel, mesleki çalişmalarına şu an kurucusu olduğu Tuba Yücel Muayehanesi devam etmektedir.

Etiketler
Kabızlık sebebi
Uzm. Dr. Tuba Yücel
Uzm. Dr. Tuba Yücel
Kayseri - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube