İlişki ve aile terapileri hangi durumlarda yapılır?

İlişki ve aile terapileri hangi durumlarda yapılır?

Toplumun temelini oluşturan ailelerde yaşanan ilişkilerin sağlıksız olduğu durumlarda ilişki ve aile terapileri uygulanır.

İlişki ve aile terapileri ailenin sürdürülebilirliğini sağlamak, gelişmesine destek olmak ve ebeveyn-çocuk ilişkisindeki problemleri ortadan kaldırmak için uygulanan grup terapilerinden biridir. Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişkiler başta aile olmak üzere ruh sağlığının doyuma ulaşması açısından önemlidir. Temelde  yaşanan problemler ortadan kaldırıldıktan sonra aile içi iletişim de sorunsuz olarak ilerlemeye başlar. Evlilik ilişkileri, boşanmalar, aileye yeni bir bireyin katılması ve birçok etken ailede çatışmalar yaşanmasına neden olabilir. Bu durumda psikolojik destek alınması iyi bir karar olacaktır.

İlişki ve Aile Terapileri​ Hangi Durumlarda Yapılır?

Eş, ebeveyn ve çocuklarla kurulan ilişkilerde belirgin bir hal alan çatışmalar ailenin sıkıntılı süreçler geçirmesine neden olabilir.  İlişki ve aile terapileri bu durumda yakın ilişkilerin ele alınmasını sağlar. Çiftler arasında yaşanan sorunların ele alınması ve çatışmaların çözülmesi için aile üyelerinin arasındaki iletişimin sağlıklı hale getirilmesi sağlanır. Son dönemde artan bir öneme sahip olan aile ve çift terapileri sıkıntılı ve zor hale gelen döngülerden kurtulmak için en iyi çözümlerden biridir.

Aile ve ilişki terapilerinden yararlanan birçok kişi aile bireyleri arasında ve sosyal yaşamda yaşadığı sorunlardan büyük ölçüde kurtulur. Evlilik problemleri, boşanma, yeniden evlenme, çift ilişkileri, alkol ve madde bağımlılığı, yas, travma ve kayıplar, çocuk ve ergenlerdeki davranış bozuklukları, duygusal şiddet ve istismar, ebeveynlik becerleri, ekonomik ve işsel problemler, göç, evlat edinme gibi durumlarda aile terapilerinden yararlanmak oldukça önemlidir.

Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile üyeleriyle bireysel ve grup halinde görüşülerek yapılan İlişki ve aile terapileri özellikle çocuk merkezli uygulamalarda sosyal hizmet uzmanlarının desteğini de gerektirebilir. Ortalama 50 dakika süren seanslar, ilgili duruma göre 2-6 ay arasında sürdürülmektedir. Her seansa aile üyelerinin tamamının katılması gerekmez.

Tüm psikiyatrik sorunlarla birlikte kullanılabilen aile terapileri, aile içi iletişim ve uyumun huzur ve güven içinde sürdürülmesini hedefleyerek yapılmaktadır. Ailenin işlevini bozan birçok konunun ele alınarak problemin kaynağının belirlenmesinin ardından terapi sürecine başlanır. Aile içi şiddet, boşanmalar, aileye yeni bir üyenin katılması, bireylerin ruhsal travmaları ve benzer birçok sosyal etkenin değerlendirilerek tedavi edilmesi sağlanır.

Bu makale 26 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ahmet Yaşar

Psikolog Ahmet Yaşar, Doğu Akdeniz üniversitesi Psikoloji Lisans programından Şeref derecesi ile mezun olduktan kısa bir süre sonra alanında uzman olan akademisyenler ile çalışmalara katılmıştır. Aynı zamanda Istanbul’ da “Hipnoterapi”,”Bilişsel Davranışçı Terapi”, “Cinsel Terapi”, “Sanat Terapi” eğitimini almıştır ve Ankara’da “Aile Danışmanlığı”, “Bağımlılık Terapisi” eğitimini tamamlayarak danışanlarına bu alanlarda hizmet vermektedir. Yaşar, aldığı eğitimlerin yanı sıra seminer dizilerine katılarak eğitimini zenginleştirmeye devam etmektedir. Bu bağlamda , “Şanlıurfa’da aile içi şiddetin nedenleri ” üzerine derleme çalışması bulunmaktadır. Güncel olarak, “Kıbrıs’ta Kumar ve Alkol Bağımlılığı” üzerine yürüttüğü çalışmasına halen devam etmektedir. Psikolog Ahmet Yaşar; “Hipnoterapi ve EMDR teknikleri ile insanların kendil ...

Etiketler
Çift terapisi nasıl yapılır
Psk. Ahmet Yaşar
Psk. Ahmet Yaşar
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube