İğnenin ucundaki sağlık:akupunktur

İğnenin ucundaki sağlık:akupunktur

Akupunktur tedavi amaçlı vücuttaki belirli noktalara iğne batırılmasıyla uygulanan bir tedavi şeklidir.geleneksel Çin Tıbbına göre ; vücut YİNve YANG olmak üzere iki zıt ve ayrılmaz kuvvetin hassas dengesi olarak değerlendirilir.Yin soğuğu temsil eder,yavaştır veya pasiftir.Yang sıcak, heyecanlı ve aktiftir.Geleneksel Çin Tıbbına göre sağlık vücudun dengeli durumda tutulmasıyla elde edilir.Hastalıklar; Ying ve Yang’ın dengesizliğiyle gelşmektedir.Bu dengesizlik Gi’nin (yaşam enerjisi) meridyen adı verilen yollarda blokajına yol açar.Meridyenlerle ilişkili olan belirli noktalara akupunktur uygulanarak Gi’nin blokajı açılır.Bir çok kaynak meridyenleri en az 2000 akupunktur noktasının ağ gibi birleşmesiyle oluşmuş 14 ana kanal olarak tanımlar.

            Akupunktur  5000 yılık bir geçmişe sahip olan bir tedavi tarzıdır. İlk uygulayanları Uygur Türkleridir. Sonra Çinliler, Japonlar ve Avrupalılar kullanmaya başlamışlar.       

            2003 yılında Dünya Sağlık Örğütü akupunkturun etkinliği konusunda klinik kanıtlara dayanarak bir rapor oluşturdu ve akupunkturun yardımcı bir tedavi metodu olarak hangi hastalıklarda kullanılabileceğini belirledi.

Hangi hastalıklar tedavi edilebilir?

Anksiyete,

Astım, bronşiyal astım, alerjik rinit

Bronşektazi (aşırı balgam, kanamalar, sürekli antibiyotik kullanımı),

Baş ağrıları, Migren, gerilim tip baş ağrıları,

Boyun ağrıları, boyun fıtıkları, bel ağrıları, bel fıtıkları,

Çarpıntı,

Depresyon,

Fibromiyalji,

Felçler, felç sekelleri, idrar kaçırma vs.

Hormon kullanmadan menapoz tedavisi,

İlaç kullanmak istemeyen hipertansiyon hastaları, ilaçla tansiyonu

düzenlenemeyen hastalar,

tipII Diabetes mellitus (Şeker Hastalığı)

Geceleyin sık sık idrara kalkma,

Kronik sinüzit,

Kadın ve erkek kısırlığı,

Kaşıntılı kronik cilt hastalıkları,Ürtiker vs.

Mide ağrıları, ülser, düedenal ülser,

Multiple skleroz, uyuşmalar, halsizlikler, stresli hal vs.

Menapoz şikayetleri, kemik ağrıları, uykusuzluk, ruhsal gerginlik, gece terlemeleri, sebepsiz ağlamalar, kemik erimeleri,

Kronik ishaller, kabızlık,

Karpal Tünel Sendromu,

Kronik kalp hastalıkları,

Kilo verdirme tedavisi,

Romatizmal hastalıklar,romatoid artrit, ankilozan spondilit,

Uyku bozuklukları,

Sigara bıraktırma tedavisi,

Stres(Kronik)

Obezite ve Akupunktur   

            Obezite (şişmanlık) Akupunktur’un en yaygın kullanıldığı problemlerin başında gelmektedir. Zayıflamak için kimi zaman mucize bir yöntem olarak sunulan Akupunktur’a kimi zaman da bu listelere uyarsam ben zaten kilo veririm Akupunktur’a ne gerek var? şeklinde yaklaşılmaktadır. Her iki yaklaşımda önemli hatalar içermektedir. Bir yandan Akupunktur bir mucize değildir. Öte yandan ise obezite ile boğuşmak zorunda olan hastaya davranış değişikliğinin yerleşmesi gereken başlangıç aşamasında Akupunktur’un katkıları göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Akupunktur, sindirim sisteminizin daha düzenli çalışmasını sağlayacak örneğin kabızlık probleminiz varsa bunu giderecek, midenizde ekşime yanma veya hazımsızlık varsa bunları ortadan kaldıracaktır. Akupunktur, yaşamınızda halen var olan ve böyle ciddi bir davranış değişikliği sırasında oluşacak olan stresi giderecek, kendinizi her zaman olduğundan daha sakin ve rahat hissetmenizi sağlayacaktır.. Akupunktur, bu süreçte doğal olarak aldığınız gıda miktarı düşeceğinden beklenen açlık duygusu, mide kazıntısı ve halsizlik şikayetlerini giderecektir. Akupunktur, yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır. Akupunktur bu problemleri giderirken hastanın yapacağı; haftada bir sefer Akupunktur tedavisine düzenli gitmek ve hekiminin önerilerine uyarak sağlıklı bir şekilde kilo verirken beslenme ile ilgili yanlış davranışlarını kalıcı bir şekilde değiştirerek yaşam boyu sürecek doğru alışkanlıkları edinmekten başka bir şey olmayacaktır.  

Tüp Bebek ve Akupunktur

            Akupunktur erkeklerde sperm hareketliliğini, kalitesini ve sayısını artırarak ; kadınlarda ise yumurta kalitesini ve uterusun kanlanmasını artırarak fertiliteyi arttırıyor.  Akupunktur ile Rahme giden kan akımı artmakta ve böylece rahmin kasılmasının azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirmesi nedeniyle embriyonun rahme tutunması için uygun ortam oluşturulmaktadır. Infertilite hastalarında akupunktur tedavi öncesi, tedavi sırasında ve embriyo transferinde uygulanabilmektedir.

Migren ve Akupunktur

            Yarım baş ağrısı anlamına gelen migren ataklar halinde gelen ve tekrarlayıcı olan bir baş ağrısıdır.  Genellikle tek taraflıdır ama bazen de çift taraflı olabilir. Orta veya kuvvetli olabilen, hareketle şiddeti artan zonklayıcı ağrı tarzıdır. Birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. Vücutta zaten hazır olan iyileştirici faktörlerin yani endorfin, serotonin gibi ağrı kesici ve rahatlatıcı maddelerin salgılanmasını sağlayarak migreni ortaya çıkaran sebepler ortadan kaldırılır.  Böylece kriz öncesi var olan damar daralmalarının (vazospazm) önüne geçilerek iyileşme sağlanır.Akupunktur tedavisinden sonra migren nöbetleri seyrekleşir veya migren tamamiyle ortadan kalkar. Yapılan bilimsel araştırmalarına göre akupunkturla migren tedavi başarı oranı %80'dir. Akupunktur haftada 2-3 kez olmak üzere toplam 15-20 seans uygulanır. Seanslar 20-40 dakika arası sürer.

            Akupunktur tedavisinde kullanılan iğnelerin içerisinde ya da üzerinde herhangi bir madde yoktur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan iğneler paslanmaz çelikten olup çok incedirler.

            Batıda Özel ve resmi sigortalar akupunktur tedavi metodunu kabul edip, tedavi ücretlerini ödemeye başlamışlardır.Türkiye’de henüz tedavi ücretleri Sağlık Bakanlığınca ödenmemektedir, ancak bu konuda çalışmalar mevcuttur.2002 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Akupunktur Kliniğinde hastalara tedavi verilmektedir.Üniversite aynı zaman da Sağlık Bakanlığının Akupunktur Sertifika Programını da yürütmektedir.Akupunktur tedavisine başvurcaklar için önemli ayrıntılardan biriside başvurdukları Hekimin Sağlık Bakanlığından onaylı ‘Akupunktur Uygulayabilir Sertifikasının’olmasına dikkat etmeleridir.

Prof.Dr.Banu Çaycı

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Banu Çaycı

Prof. Dr. Banu Çaycı, 1965 yılında Ankara''da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamasının ardından tıp eğitimini de 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanınu aldı. Dr. Çaycı, 1995 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Uzmanı oldu. O tarihten günümüze değin ise Tıbbi Biyokimya Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya devam etti. Kendisi ayrıca 2004 ile 2008 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Laboratuarlar Koordinatörlüğü görevini de sürdürdü. 2011 yılında profesör unvanını alan Dr. Çaycı'nın özel ilgi alanları kanser metabolizması, obesite, egzersiz, bitkisel tedaviler ve akupunktur yer almaktadır. Dr. Çaycı'nın, 70'in üzerinde uluslararası makalesi, bir kitap çevirisi,100 fazla bilimsel t ...

Etiketler
Tüp bebek ve akupunktur
Prof. Dr. Banu Çaycı
Prof. Dr. Banu Çaycı
Ankara - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube