Yeşil çayı neden içmeliyiz?

Yeşil çayı neden içmeliyiz?

Yeşil çay, camellia sinensis yapraklarından üretilir.Bu siyah çayın da kaynağıdır ancak gördüğü işlem çok farklıdır. Yeşil çay kısa bir işlemden sonra fermantasyona uğramadan  kullanıma hazır hale getirilir, ancak siyah çay daha çok kavrulur ve fermantasyona uğrar bu da siyah çayın içindeki antioksidanları kaybetmesine yol açar. Yeşil çay içindeki kateşin maddesi, yeşil çay çok işlem görmediği için kaybolmaz bu madde özellikle polifenolle birlikte çok etkilidir. Yeşil çay yaklaşık 5000 yıldır Çin’de, Japonya’da ve Hindistan’da tıbbi amaçlarla kullanılmıştır.E vitamini açısından zengindir.Yeşil çay da krom, manganez, selenyum ve çinko gibi ve bazı mineraller, bitkisel A vitamini,  E vitamini, C vitamini bulunur. Bu içeriği yeşil çayı güçlü bir antioksidan yapar.

            Yeşil çayda bulunan  ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen bir biyolojik öğenin vücuttaki yağ yakım hızını artırarak obeziteyle savaşmada rol oynayabileceği bildirilmektedir. Çeşitli çalışmalarda yeşil çayda bulunan kateşinlerden yüksek oranda alan kişilerin total, deri altı karın yağlarında ve trigliseridlerinde büyük düşüş gözlendiği bildirilmiştir. Araştırmacılar, yeşil çayla alınan kateşinin, sindirim sisteminde enzimlerin aktivitesini yavaşlatarak ve kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak, kilo kaybını artıracağı üzerinde durmaktadır.  

            Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg. arasında polifenol bulunmaktadır. Önerilen miktarsa günde 2-3 kupa yeşil çay veya 100-750 mg./yeşil çay     ekstresi almaktır. Ancak kafein içeren çay uykusuzluk anksiyete, huzursuzluk ve baş ağrısına yol açabilir. Kafeine çok hassas bireyler için yeşil çay ekstresi almak daha iyi bir  alternatiftir.  

Yeşil çayın faydalarını özetleyecek olursak;

Damar sertliği riskini azaltır.

Kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önler.

Deriyi besler

Kalp ve dolaşım sistemini olumlu etkiler

Kemik erimesini engeller, kemik mineral yoğunluğunu artırır.

Mide ve barsak problemlerini hafifletir. 

Vücuttaki yağların yakılma sürecini hızlandırarak diyetleri destekler.

Alerjilere iyi gelir

Bağışıklık sistemini destekler, grip belirtileri ve soğuk algınlığı tedavisinde yardımcıdır.

İltihabı ve ödemi engeller 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Banu Çaycı

Prof. Dr. Banu Çaycı, 1965 yılında Ankara''da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamasının ardından tıp eğitimini de 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanınu aldı. Dr. Çaycı, 1995 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Uzmanı oldu. O tarihten günümüze değin ise Tıbbi Biyokimya Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya devam etti. Kendisi ayrıca 2004 ile 2008 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Laboratuarlar Koordinatörlüğü görevini de sürdürdü. 2011 yılında profesör unvanını alan Dr. Çaycı'nın özel ilgi alanları kanser metabolizması, obesite, egzersiz, bitkisel tedaviler ve akupunktur yer almaktadır. Dr. Çaycı'nın, 70'in üzerinde uluslararası makalesi, bir kitap çevirisi,100 fazla bilimsel t ...

Etiketler
Yeşil çayın faydaları
Prof. Dr. Banu Çaycı
Prof. Dr. Banu Çaycı
Ankara - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube