Hemoroid ( basur, mayasıl) nedir?

Hemoroid ( basur, mayasıl) nedir?

Hemoroid, bilinen adıyla basur rektum ve anüs çevresinde bulunan genişlemiş kan damarları içeren yumru şeklindeki şişliklerdir. Ortaya çıktıkları bölgeye göre,  hemoroidler ve dış hemoroidler olarak adlandırılırlar.

İç hemoroidler. Bu hemoroidler rektumun içindedir.  Genellikle bu hemoroidler görülmez veya hissedilmez.  Nadiren rahatsızlığa neden olurlar. Ancak dışkı sırasında zorlanma veya tahriş, hemoroidyüzeyine zarar vererek kanamaya neden olabilir.

Dış hemoroidler:  Derinin altında bulunurlar Tahriş olduğunda, dış hemoroidler kaşıntı yapabilir veya kanama yapabilir.

Hemoroid olduğunu Nasıl Anlayabiliriz, Belirtiler Nelerdir?

Dışkılama sonrası görülen parlak kırmızı renkte kan,

Anal bölgede görülen şiddetli kaşıntı,

Makatta şişliğin oluşması,

Anüste görülen ağrı, kızarıklık ve şişlik

Doktora Ne zaman Başvurmalı?

Hemoroidlerin belirtileri genellikle kendiliğinden ya da alınabilecek basit önlemlerle tedavi edilebilir. Ancak hemoroitlerin kalıcı veya şiddetli belirtileri varsa doktora danışılmalıdır.  Her zaman için herhangi bir rektal kanamaya dikkat edilmelidir. Hemoroidin altında yatan daha ciddi hastalıklar varsa teşhis ve tedavisi için doktora başvurmak önemlidir.

Hemoroidlere Ne Sebep olur? Risk Faktörleri Nelerdir?

Hemoroidlerin kesin nedeni belirsizdir, ancak anüs ve etrafındaki kan damarlarında artan basınç ile ilişkilidir. Bu durum, bağırsak hareketleri sırasında zorlanma veya hamilelik sırasında damarlardaki artan basınçtan kaynaklanabilir Bu basınç, arka kanaldaki kan damarlarının şişmesine ve iltihaplanmasına neden olabilir.

Hemoroidlere çoğunlukla uzun süreli kabızlık nedeniyle tuvalete çok fazla zorlanmanın neden olduğu düşünülmektedir. Kabızlık ise kişinin beslenmesindeki lif eksikliğinden kaynaklanır.

Hemoroid riskinizi artırabilecek diğer faktörler şunlardır:

Aşırı Kilo alımı (obezite),

Yaşlandıkça vücudunuzun destekleyici dokuları zayıflaması,

Gebelik, pelvik kan damarlarına artan basınç uygulayarak onların büyümesine neden olabilir

Kalıtımsal faktörler( Aile öyküsü)

Sık sık ağır nesneleri kaldırmak,

İnatçı  öksürük veya tekrarlayan kusmalar,

Sürekli oturma gerektiren işler yapmak,

Bisiklet sürmek, ata binmek gibi bazı spor aktiviteleri,

Anal cinsel ilişki

Hemoroidler Nasıl Önlenebilir, Nasıl Tedavi Edilebilir?

Hemoroid belirtileri genellikle birkaç gün sonra tedaviye ihtiyaç duymadan  düzelebilmektedir. Ayrıca  hamilelik sırasında ortaya çıkan hemoroidler genellikle doğumdan sonra iyileşir.

Anüsünüzde ve etrafınızdaki kan damarlarındaki zorlanmayı ve dolayısıyla hemoroidleri azaltmak için bazı önlemler alınmalıdır:

Bunlar  önlemler  şunları içerebilir:

Diyetinizdeki lif miktarını aşamalı olarak  arttırmak  Lif kaynakları arasında meyve, sebze, kepekli pirinç, kepekli makarna ve ekmek, baklagiller, baklagiller, tohumlar, yulaf ve yulaf bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.

Bol miktarda sıvı tüketimi:    Özellikle su tüketimini arttırmak, fakat kafein ve alkol içeren sıvıları tüketmekten kaçınmak

Dışkıyı Tutmamak:  bağırsaklarınızı boşaltma ihtiyacınızı ertelemek dışkılarınızı daha sert ve kuru hale getirebilir bu da tuvalete gittiğinizde zorlanmaya neden olabilir.

Kabızlığa neden olan ilaçlardan kaçınmak 

Zayıflamak: Kilo alımına engel olmak, basıncı azaltacağından hemoroid oluşma riskini önler.

Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli spor ve egzersiz bu kabızlığı önlemeye, kan basıncınızı azaltmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir

Bu önlemler hemoroidlerin iyileşmesini sağladığı gibi tekrar eden hemoroid riskini de azaltabilir.

Daha şiddetli ve ilerlermiş hemoroidler için çeşitli tedavi seçenekleri vardır.Bu seçeneklerden bir tanesi bantlamadır; kanamayı kesmek için hemoroid tabanının etrafına çok sıkı bir elastik bandın konulduğu cerrahi olmayan bir yöntemdir.  Hemoroid yaklaşık bir hafta sonra düşmektedir.

Bunun dışında  genel anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi   yöntemler büyük veya dış hemoroidleri çıkarmak veya küçültmek için kullanılır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1997 yılında aynı üniversitesinin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2002 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2002 yılından beri Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, 2007 yılında Columbia University, New York Presbyterian Hospital'da çalışmalar yapmıştır. 2009 yılında ise Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik kadosuna atanmıştır. Aynı yıl Cleveland Clinic Foundation, Digestive Disease Center, Colon and Rectal Surgery Departmanı'nda Observer olarak çalışmalarda bulunmuştur.  Avrupa Kolorektal Cerrahi Derneği (ESCP), Amerika Kolorekt ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hemoroid
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube