Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik; 8. hafta

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
16 Ekim 2014208 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik; 8. hafta

Hamileliğiniz: 8. Hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bebeğiniz, yaklaşık bir “Barbunya tanesi” büyüklüğünde  olmak üzere, 1,5-1.6 cm uzunluğundadır.  Bebeğinizin ellerinden ve ayaklarından, perdeli el  ve ayak parmakları, çıkmaktadır, göz kapakları gözlerini hemen hemen kapatır,  ve “kuyruğu” artık gitmek üzeredir. Kolları da uzamıştır, elleri bileklerinden bükülmüş ve kalbinde kavuşmuştur. Diz eklemleri şekillenmiştir ve ayakları vücudunun önünde kavuşacak kadar uzamış olabilir. Beyninde, sinir hücreleri bir diğeriyle bağlantı kurmak üzere dallanıp budaklanmakta ve ilkel nöral yolları şekillenmektedir

 Bebeğinizin cinsiyetine dair hayaller kuruyor olabilirsiniz, fakat dış cinsel organları bebeğinizin henüz kız mı yoksa erkek mi olacağını açıklamaya yetecek kadar gelişmemiştir.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Sutyeninizin giderek sizi sıkmaya başladığını fark edebilirsiniz. Yakında daha iyi desteği olan daha büyük bedene ihtiyacınız olabilir.  Artan hormon seviyeleri, göğüslerde büyümeye yol açar ve   bu  aslında emzirmeye hazırlıktır. Memeleriniz, hamilelik boyunca büyümeye devam edebilir. Bunun özellikle ilk bebeğiniz olması halinde, birkaç beden artış bile olabilir.

Yorgun mu hissediyorsunuz? Hormonal değişiklikler – özellikle progesterondaki büyük artış – yorgunluğunuza katkıda bulunuyor olabilir. Bulantı ve kusma da kesinlikle enerjinizi düşürücüdür. Ayrıca, bu aralar  muhtemelen gece bile  uyanıp idrar yapma ihtiyacı hissediyorsunuzdur ki bu durum iyi bir gece uykusu uyumanıza engel olabilir

Gebelikte hangi tarama testlerini yaptırmalı?

Sağlık uzmanınız, hamileliğiniz sırasında size bir dizi  tarama ve tanı testleri sunacaktır. Bazıları basit kan testleriyken, diğerleri daha girişimsel ( invazif) prosedürler olabilir – ve tümü isteğe bağlıdır. Herhangi bir testi kabul etmeden önce, sağlık uzmanınıza bunun ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve testin kendisinin herhangi bir şekilde riskli olup olmadığını ve sonuçların size neler söyleyeceğini sorun. Doğum öncesi testlerin çoğu, tanısal amaçtan  çok tarama amacını içerir. Tarama testleri, belirli koşullara yönelik riskleri anlamanızı sağlar. Fakat sadece  tanısal testler bebeğinizin bir sorunu olup olmadığını kesin olarak söyleyebilir. İlk üç ay sırasındaki bazı seçenekler, aşağıdaki gibidir

1. Trimester ( 11-14. hafta ) kombine tarama testi: Bu nispeten yeni tarama testi, sizin kanınızda bulunan  iki proteinin  ( PAPP- A ve free BHCG)  ölçümüyle , bebeğinizin ultrasonla saptanan ense saydamlığı ( NT = gelişmekte olan bebeğinizin boynunun arkasındaki dokuda yer alan ve lenf sıvısı içeren bölme ; ultrason kullanarak ölçülür) değerini kombine eder.  . Bu tarama, hamileliğin 11. haftası ile 13. haftanın sonuna doğru yapılabilir. İlk trimester kombine tarama, size bebeğinizin Down sendromlu olma ihtimali hakkında bilgi verir ve bebeğinizin başka birkaç soruna yönelik daha büyük bir risk altında olup olmadığına ilişkin fikir verebilir. Tarama, tamamen  risksizdir ve  düşük riskini hafifçe arttıran koryon villus biyopsisi (CVS) ya da amniyosentez gibi girişimsel  testlerin gerekli olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilir.

Koryon villüs biyopsisi: Bu tanısal  test, plasentadan hücrelerin alınmasını gerektirir ve bu plasentadan alınan az miktardaki dokular genetik analiz için bir laboratuara gönderilir. CVS, bebeğinizde yüzlerce kromozomsal anormalliklerden ya da diğer genetik kusurlardan birisinin olup olmadığını belirler ve girişimsel bir testtir.  Genellikle 11. ve 12. haftalar arasında olmak üzere ilk üç aylık dönemde yapılır ve 16. ve 20. Haftalar arasında yapılan ve amniyosentez adı verilen başka bir tanısal genetik testin daha erken zamanda gerçekleştirilen bir alternatifini teşkil eder. Yüzde bir ile ikiyüzde bir arasında bildirilen düşüğe yol açma riski mevcuttur.

Yorgunlukla ve bitkinlikle başa çıkmak için ipuçları:

Erken yatın. Saat 8’den sonra gözlerini açamadığınızı hissederseniz, bu durumla başa çıkmaya çalışmayın. Bu haftalarda dinlenmeniz gerektiği için erken uyumak çok faydalıdır.

 Gün içinde biraz şekerleme yapın. 15 dakika bile günün üstesinden gelmeye  yardımcı olabilir.

 Kendinizi biraz rahatlatma yolları düşünebilirsiniz. Ev dışında çalışıyorsanız, bir gün izin almayı düşünün. Benzer bir şekilde, evde kalan bir anneyseniz, eşinizden, bir arkadaşınızdan veya akrabanızdan çocuklarınızı bir günlüğüne almasını rica edin.

 Doğru beslendiğinizden emin olun. İyi dengelenmiş bir diyet, enerjinizi arttırabilir.

 Biraz egzersiz yapın. Yorgunken bu size zor görünebilir ama apartmanın çevresinde birkaç tur atarsanız, ne kadar daha iyi hissettiğinize şaşıracaksınız. 

 

 

 

 

Etiketler

Gebelikte hangi tarama testlerini yaptırmalı?Gebeliğin 8 haftasıHamileliğin 8 haftasıGebelikte 8 haftada neler değişiyorHamilelikte 8 haftada neler oluyor

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.