Hacamat ne demektir ?

Hacamat ne demektir ?

Hacamat, yüzyıllardır en eski toplumlarda bile uygulanan, sadece İslam toplumuna özgü olmayan alternatif bir tedavidi yöntemidir.. Halihazırda Kızılay’a verilen kan verme işleminin daha basit bir şeklidir. Günümüzdeki işlemde yaklaşık 350-400cc kan vücut dışına alınırken, hacamatta yaklaşık 100-150 cc kan alınmaktadır.

Hacamatın üstün tarafı, klasik kan almaya göre daha az riskli bir işlem olması ve uygulanan cam kavanozlar nedeniyle yapılan bölgeye lokal masaj etkiside göstermesidir.. Dezavantajı ise, hekim dışında tıbbi eğitim almamış kişiler tarafından, yetererli hijyen ortamı sağlanmadan yapılmasıdır. Kan alma ise hastane şartlarında ve hekim/hemşirelerin kontrolünde yapılmaktadır. Hacamat hekim tarafından yapılırsa problem yoktur.

Hacamat belirli bir hastalığı gözetmeksizin her hastalığa yönelik olarak, genel sağlık amacıyla yapılmaktadır. Hastanın durumuna göre ne sıklıkta yapılacağı tespit edilmektedir. Belirli günlerde, aylarda ya da ayın durumuna göre yapılması, yapan ya da yaptıran kişinin oruçlu, abdestli olması, işlem sonrasında belirli yiyeceklerin yenmesi yada yenmemesi gibi sıkça duyulan ifadeler gerçek dışıdır. Her durumda hastalara yapılabilmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Alpaslan Mert

Uzm.Dr.Alpaslan MERT, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Aile Hekimi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına, Özel Yunus Emre Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hacamat
Uzm. Dr. Alpaslan Mert
Uzm. Dr. Alpaslan Mert
İstanbul - Aile Hekimliği
Facebook Twitter Instagram Youtube