Gribe karşı savaş açın

Gribe karşı savaş açın

Kış mevsimi ile birlikte iyice soğuyan havaya karşı vücut direncimiz azalmakta, gribal enfeksiyonlara yakalanmaktayız. Grip kış mevsiminin en şiddetli hastalıklarından biri, bunun yanında boğaz ağrısı, halsizlik ve nezle ile çok sık karşılaşırız.

Korumak için kış aylarında uygun giyim ve beslenmeye dikkat etmemiz; kalın-yünlü sıcak giysiler kullanılmamız, terli kalmamamız, bol sebze meyve tüketmemiz, aşırı yorgunluk, alkol, sigara, az ve düzensiz uyku, düzensiz ve tek yönlü beslenmeden kaçınmamız gerekir.

Grip ve enfeksiyonlardan korunmada ve tedavide bağışıklık sistemi çok önemlidir. Bunun için beslenmemizde bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardım edecek yeterli protein almaya, özellikle biyolojik değeri yüksek, süt, süt ürünleri, yumurta gibi, proteinleri tüketmeye dikkat etmeliyiz.

Bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme 

Vitamin C içeriği yüksek olan besinler: Limon, portakal, biber, maydanoz, kivi ve greyfurt, brokoli, çilek

B-karoten içeriği yüksek olan besinler: Kabak, Tatlı patates, brokoli, ıspanak, şeftali, havuç

Omega 3 içeriği yüksek besinler: Yağlı balıklar, semizotu, keten tohumu

Çinko içeriği yüksek olan besinler: balık, deniz mahsülleri, et, tavuk, yumurta, peynir, fıstık ezmesi, rafine edilmemiş tahıllar

Bazı fermentasyon organizmaları içeren besinler: Yoğurt, kefir, prebiyotik ürünler

Enfeksiyon savaşçıları

Vitamin C ve B - Karoten besinlerde bulunan en güçlü antioksidanlardandır. Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudumuzun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı direncini arttırır.

Omega-3 yağ asitleri, yoğurt ve prebiyotik ürünlerin de bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Özellikle prebiyotik ürünlerde bulunan lactobacillus ve bifidobacterium kültürleri sitokinler denilen vücudun savunucu ajanlarının çalışmasını sağlarlar.

Çinko ve Selenyum esansiyel minerallerdir, yine bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gonca Güzel

Dyt. Gonca Güzel
Dyt. Gonca Güzel
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube