Gözyaşı kırılma zamanı

GÖZYAŞI KIRILMA ZAMANI

Gözyaşı kırılma zamanı

Göz merceği kornea üzerindeki gözyaşının parçalanma zamanıdır. Gözyaşının kalitesini ve gözyaşı düzeninin durumunu belirler. Kolay bir uygulamadır.

 Sık göz kırpma kırılma zamanını uzatır. Çünkü göz kırptıkça, açılıp kapatıldıkça gözyaşı bezinden su salınımı artar, müsin, aköz, lipid dengesi korunur.

Az göz kırpma yani gözü bir yere dikme ( Çok okuma, cep telefonu veya bilgisayara bakma gibi) kırılma zamanı süresini kısaltır. Gözyaşı çabuk parçalanır. Göz kuruluğu vardır.

Gözyaşı yoğunsa yani osmolaritesi fazla ise göze yapışır ve korneaya yapışır, kırılma zamanı uzar. Fazla yoğunluk puslu görme ve çapaklanma nedenidir.
 Gözyaşı kırılma zamanında en önemli konu meibomius bezinin yağ üretimi, çıkış yollarının tortularının temizlenmesi ve yağın aköz denilen su ile buluşmasıdır.

Gözyaşı kırılma zamanını neler etkiler? Müsin, aköz(su) ve lipit (yağ) dengesi. Bu denge bozulduğu zaman aköz azalırsa gözyaşı yoğunlaşır, tortular oluşur, kırılma zamanı uzar. Lipit azalırsa aköz su gibi akar gider, gözü terk eder, gözyaşı kırılma zamanı kısalır.  

Muayene: Göze renk veren fluorescein damlatılır. Hasta ard arda 3 defa gözünü kırptıktan sonra sabit bakar. Bio mikroskoptaki kobalt mavisi ile bakılır. Kırılma kara noktalar halinde kendini gösterir. Bu kırılma sağlam gözde 10 saniye civarındadır. Daha kısa süre göz kuruluğunu gösterir.
(4,14+3.84 ilk kırıldığı zamandır. Son kırılma ise 10.6 +4.01 saniyedir.)

Bu makale 17 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube