Gözde tümör olur mu?

Prof. Dr. Murat Tunç
Prof. Dr. Murat Tunç
13 Aralık 20143597 görüntülenme
Randevu Al
Gözde tümör olur mu?

Gözlerimiz de diğer uzuvlarımız gibi çeşitli dokuların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu dokularda kontrolsüz büyüme gösteren hücreler olduğunda göz ve göz etrafı bölgede tümör gelişimi olabilmektedir.

Gözde yerleşen tümörler göz içerisindeki dokulardan, göz dışı zarlardan, göz kapağı ve etrafı cilt bölgesinden, gözyaşı bezinden ve orbita dediğimiz gözümüzün etrafını saran kemik çerçeve içerisinden gelişebilir. Göz tümörleri doğrudan göze ait dokulardan gelişebileceği gibi göz etrafı dokulardan komşuluk yoluyla veya vücuttaki herhangi bir kanserli dokudan kan damarları yoluyla göz bölgesine yayılım gösterebilir.

KİMLERDE ?

Göz tümörleri bebeklik-çocukluk döneminden ileri yaşlılara kadar her yaş grubunda görülebilir. Bebeklik-Çocukluk çağı göz tümörleri daha ziyade genetik bozukluklar, doğum öncesi gelişimsel bozuklar ve kalıtsal hastalıklar ile birliktelik gösterir. Erişkinlerde ise daha ziyade çevresel faktörler, radyasyon, ultraviyole, virüsler ve diğer vücut kanserlerinin yayılımı ile gözde/göz etrafında tümörler görülebilmektedir.

HANGİ BULGULAR?

Göz tümörleri yerleşimine göre farklı şikayet ve bulgularla karşımıza gelebilir. Bebeklik çocukluk çağında en sık görülen göz içi tümör Retinoblastom’dur. Retinoblastomda gözbebeğinin beyazlaşması (göz bebeğine ışık tutulduğunda beyaz bir yansıma alınması) en sık görülen bulgudur. Çocukluk çağı göz içi tümörlerde ikinci sıklıkta görülen göz bulgusu ise şaşılıktır. Bu nedenle çocukluk çağında şaşılığı olan tüm çocukların göz içerisinde bir tümör olup olmadığının araştırılması gerektir.

Erişkin dönemde ise göz içinde yerleşim gösteren tümörler gözde ışık çakması, perdeli görme, görma azalmasıi görme alanının daralması gibi şikayetler yaratabilir.

Göz zarlarında yerleşik tümörlerde gözde kızarıklık, gözde yanma batma gibi özgün olmayan bulgular gözükür. Göz zarlarında karnabahar tarzı beyaz kabarıklıklar ve normalden farklı damarlanmalar görülmesi durumunda da göz çevresi zarlar olası bir tümör gelişimi yönünden incelenmelidir.

Göz Kapağı tümörleri, gözle rahatlıkla görülen şişlikler, kabarıklıklar, göz kapağı cildinde ülser oluşumları ve renk değişiklikleri ile kendini belli eder.

Göz etrafı orbita bölgesindeki (kemik çerçeve içindeki) tümörlerde gözde ileri doğru çıkıklık oluşur. Biz buna ekzoftalmus diyoruz. Göz küresi belli bir yöne yer değiştirebilir, şaşılık ve şekil bozuklukları karşımıza çıkabilir.

NE YAPMALI?

Gözde tümör şüphesinde, özellikle göz tümörleri (oküler onkoloji) konusunda uzmanlaşmış bir göz hekimi tarafından hastanın durumunun incelenmesi, doğru teşhisinin konulması ve erken dönemde uygun tedavinin başlanması gerekir. Özellikle şüphelenilen lezyonun tümör olup olmadığının belirlenmesi önemlidir. Göz Tümörleri konusunda uzmanlaşmış merkezlerde, göz, gözkapağı ve orbita tümörlerinin cerrahi tedavisi, oküloplastik cerrahisi, Stereotaktik Radyoterapi (Işın tedavisi), Brakiterapi, Lazer ve Kemoterapi tedavileri uygulanabilmektedir. Doğru tanı ve doğru tedavi yöntemlerinin zamanında uygulanması durumunda göz ve orbita tümörleri başarıyla tedavi edilebilmektedir.

Etiketler

Göz muayenesiGöz kapağı tümörleriGöz kapağı tümörleri neden olurGöz kapağı tümörlerinin tanısıGöz kapağı tümörleri nasıl tedavi edilirGöz kapağı tümörleri belirtileriGözde yerleşen tümörlerin nedenleri

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Tunç

Prof. Dr. Murat Tunç

İlköğrenimi TED Ankara Koleji, Orta Öğrenimi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde, liseyi Ankara Fen Lisesi’nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1992 yılında tıp doktoru olarak mezun oldum. Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Bölümü’nde göz hastalıkları ihtisası yaptım ve Amerika’da eğitim almak için şart olan USMLE sınavlarında başarılı olarak ECFMG (Amerikan Tıp Eğitimi Akreditasyon) sertifikası aldım. Johns Hopkins Universitesi’nde Nörooftalmoloji (1994); University of California San Francisco’da (UCSF), Prof. Dr. Devron CHAR yönetiminde Oküler Onkoloji (1996); Kaiser Permanente Medical Center’da Prof. Dr. Mike LAHEY yönetiminde Retina (1997) ve University of Southern California, Doheny Eye Institute’de Prof. Mark HUMAYUN yönetiminde Fulbright Fellow olarak Retina, biyonik göz (2004) üst ihtisasları yaptım. Daha çok Oküler Onkoloji, Göz Tümörleri ve Tedavisi, Orbita Tümörleri ve Cerrahisi, Tiroide bağlı Graves Hastalığı, Gözkapağı Tümörleri, Oküloplasti, Tıbbi Retina ve Retina Lazer Uygulamaları, Katarakt Fako konularıyla ilgilenmekteyim. Türk Oftalmoloji Derneği, Oküler Onkoloji Birimi, Tıbbi Retina Birimi ve Oküloplastik Cerrahi birimi aktif üyesiyim. American Academy of Ophthalmology, European Ophthalmic Oncology Group, Türk- Amerikan Oftalmoloji Derneği, Doheny Alumni, Fulbright Alumni derneği gibi mesleki Ulusal ve Uluslararası dernek üyeliklerim vardır. Retina alanında, termosensitif doku yapıştırıcısı ile ilgili iki uluslararası patentim vardır. Göz Hastalıkları alanında uluslararası bilimsel dergilerde 40’ın üzerinde yayınım vardır. American Academy of Ophthalmology, SOE, ARVO, EVER gibi uluslararası büyük kongrelerde eğitici olarak kurs yöneticilikleri ve konuşmalar yaptım, yurt dışı ve yurt içi bilimsel kongrelerde 100’ün üzerinde bilimsel tebliğ sunumları yaptım. Bilimsel yayınlarıma uluslararası bilimsel indeks dergilerince yapılmış 1200’ün üzerinde bilimsel atıf vardır (H indeksi 18). Kök Hücre ve Doku Kültürü Sertifikalarım vardır. Türkiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından verilen ‘Sağlıkta Akreditasyon Denetçisi’ ünvan ve sertifikam vardır. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği ‘Oküler Onkoloji’ biriminin kurucusuyum, Tunç Göz Kliniği’nin kurucusu ve halen yöneticisiyim. Tunç Göz Kliniği olarak Göz Hastalıklarının her alanında en ileri teknoloji ve güncel yöntemlerle kişiye özel faktörleri de dikkate alarak bütüncül tedavi yaklaşımlarında bulunuyoruz.
Cyberknife Radyoterapi, Lazer Cerrahisi, fotodinamik tedavi, kök hücre tedavileri ve non-invaziv gözyaşı yolları tedavileri gibi ileri teknolojik tedavilerin hepsini uygulayabilen İLK ve TEK özel göz
hastalıkları kliniğiyiz.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.