Göz yaşı kanal tıkanıklığı

Göz yaşı kanal tıkanıklığı

Gözyaşı Kesesi ve Gözyaşı Kanalı Tıkanıklıkları

Gözyaşı kanalı nedir,neden tıkanır?
Gözlerin iç taraflarında yer alan bir kese ve buradan burna açılan ince bir kanal ile her gün yaklaşık 50 cc gözyaşı burna akar. Bazen doğumsal olarak gözyaşı kanalı tam oluşmamış olabilir. Bu durumda doğumdan itibaren bu şikayetler olur. Çocuk ve yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da herhangi bir enfeksiyon, taş oluşması, yapışıklık gibi nedenlerle tıkanıklık oluşabilir. Sıklıkla tek taraftadır, bazen iki taraflı olabilir.


Gözyaşı kanal tıkanıklığının Bulguları nelerdir?
Gözde yaşarma, göz burun arasındaki gözyaşı kesesinin olduğu bölgede şişlik ve kızarıklık olur. Sabahları aşırı çapak ve cerahat oluşması, sürekli akıntıya bağlı olarak flu görme, gözde yanma, batma ve rahatsızlık hissi, kişinin günlük hayatını ve sosyal faaliyetlerini engelleyebilecek kadar çok olabilir.


Gözyaşı kanal tıkanıklığının Tanısı

Tıkanıklığın yeri ve miktarı göz hekimleri tarafından gözyaşı kanalına ince bir tüple girilip buraya sıvı ve ilaç verilerek belirlenir.


Gözyaşı kanal tıkanıklığının Tedavisi

Gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanalı tıkanıklıklarında sebep iltihapsa ilaçla tedavi edilir. Ancak hastaların çoğunda cerrahi tedavi gerekir.


Gözyaşı kanalının endoskopik ameliyatı

Uzun yıllardır ameliyat göz hekimleri tarafından ciltten kesilerek girilip, gözün buruna birleştiği bölgede bulunan gözyaşı kesesinin buruna ağızlaştırılması şeklinde yapılmaktaydı.

Kulak burun boğaz alanında endoskopik cerrahinin gelişmesi ve burun içinin rahat görülebilmesi endoskopik gözyaşı kesesi ameliyatlarını da değiştirmiştir. Endoskopik ameliyatlarda dışarıda herhangi bir kesi ve iz olmaksızın bütün işlem burun içinden gerçekleştirilmekte ve gözyaşı kesesinin buruna bağlantısı sağlanmaktadır.


Endoskopik ameliyat nasıl yapılır.
Bölgesel ya da genel anestezi altında yapılabilir. Yaklaşık 20–30 dk sürer. Endoskopik teknikle burundan girilerek gözyaşı kanalına ulaşılarak, tıkanıklık açılır ve kanal oluşturulur. Bu müdahalede eski ameliyatlarda sık karşılaşılan ameliyat sonrası göz çevresinde morarma ve şişlik, ağrı ve yara izi olmamaktadır. Tüm bu üstünlükler nedeniyle endoskopik gözyaşı kesesi ameliyatları giderek daha çok tercih edilmektedir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mert Bilgili

Etiketler
Göz yaşı kanal tıkanıklığı
Op. Dr. Mert Bilgili
Op. Dr. Mert Bilgili
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube