Göbek fıtığı ameliyatında kritik noktalar

Göbek fıtığı ameliyatında kritik noktalar

Göbek fıtıkları karın duvarı fıtıkları içinde en sık görülen ikinci fıtık tipidir. Ülkemizde tüm fıtık ameliyatları içinde göbek fıtığı ameliyatlarının oranı son yıllarda artış göstermektedir. Yine, daha önce göbek fıtığı nedeniyle yapılan onarım sonrasında tekrarlamış fıtık için yapılan onarım oranında da artış söz konusudur. Göbek fıtıkları acilleşme yani boğulma açısından da önem azr ederler. Cerrahlar ve hastalar tarafından diğer fıtık ameliyatlarına göre daha basit onarımlar olarak görülebilen göbek fıtığı operasyonları konusuna ilginin artması bir ihtiyaç olarak gözükmektedir.

Küçük olsa bile bir göbek fıtığının basit bir iki dikiş ile tamir edilmesi yüksek oranda nüks ile sonuçlanabilmektedir. Bu durum bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Bu nedenle, küçük veya orta büyüklükteki göbek fıtıklarının da yama ile onarılması tavsiye edilmektedir.

Yama ile göbek fıtığı onarımları açık veya kapalı şekilde yapılabilir. Her iki yaklaşımda da yamanın, karıniçi basıncından yararlanılacak mesafeye yerleştirilmesi uygun görülmektedir. Açık ameliyatta yama karın kaslarının arkasına konursa, kapalı ameliyat kadar güvenli bir onarım yapılmış olur. Yamanın kasların üzerine yani derialtına yerleştirilmesi ise daha az güvenilir bir yöntemdir. Yamanın karın kasları ile karın zarı (periton) arasına yani preperitoneal bölgeye yerleştirilmesi daha zahmetli, biraz daha uzun ama çok daha güvenilir bir tekniktir.

Göbek fıtığı onarımlarından önce muayene ile belirlenmesi gereken kritik bir durum da rektus diastazı olup olmamasıdır. Yani, orta hattın iki tarafında göğüs kafesinden kasık bölgesine kadar uzanan çok güçlü karın kasları olan rektus adalelerinin orta hatta birleşik olmaması durumu ameliyat öncesinde tespit edilmelidir. Bu kasların ort hatta birbirinden 2 cm.den daha uzak kalmaları rektus diastazı olarak adlandırılır. Bu durum hasta tarafından daha önce fark edilmiş olabilir. Karın için basıncını arttıran hareketler sırasında göbek üzerinde orta hatta belirgin bir bombeleşme şeklinde ortaya çıkan bir durumdur.

Göbek fıtığı ile rektus diastazı birlikte mevcutsa, sadece göbek çevresine konacak bir yama ile sorun ilelebet çözülemeyebilir. Zira yamaya hemen komşu üst bölgesindeki dikişler, karın kaslarının ayrık olduğu zayıf bölgesinde yeni yırtılmalara yol açabilir. Böylece ameliyat öncesinde küçük olan bir fıtıktan çok daha büyük ve hayati sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle her göbek fıtığında ilk ameliyat öncesi muayenenin ve ameliyat tekniğinin doğru olması gerekir.         

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu

Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1987 yılında Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başlamış, Nisan 1991 tarihinde eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. Hemen ardından Tabip Asteğmen olarak Gölcük Deniz Hastanesi’nde askeri vazifesini yerine getirmiştir. 1993 yılında burslu öğrenci olarak ileri dil eğitimi için Oxford Academy’ye gitmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra Ankara Numune Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamış olan Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu döneminde bir süre Cumhurbaşkanlığı’nda da görev yapmıştır. 1995-1996 yılları arasında Oxford Üniversitesi Hastanesinde, 2000 yılında ise Pittsburgh Üniversitesi Medica ...

Etiketler
Fıtık belirtisi
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube