Genital estetikte doktor seçimi önemli !

Genital estetikte doktor seçimi önemli !

Kadınlarda dış genital bölgenin şekil bozuklukları, doğuştan gelen, kimi zaman diğer bazı anomalilerle birlikte olabilen önemli bir konu. Sorun sadece estetik görünüm olduğunda bile karşı cinsle paylaşımları kısıtlayan, özgüveni zedeleyen yönü nedeniyle kadınlar için büyük bir sorun.

 

Genital estetik için  başvuran kadınlar ne tür şikayetlerle geliyor?

- Dış genital bölge görünümünden mutlu olmayan kadınlar sıklıkla küçük dudakların uzunluğu , büyük dudakların zayıflığı ve bazen de klitoris büyüklüğü nedeni ile çözüm arayışına giriyorlar. Zaman zaman eşlerin yönlendirmesiyle bu tür operasyonlara karar veren kadınlar da olabiliyor. Bu bölgenin görünümünden duyulan mutsuzluk nedeniyle evlilikten vazgeçen, cinsellikten uzak duran, sevdikleri insanlarla yakınlaşmaktan utandığını belirten hastalarla sıkça karşılaşıyoruz. Genital bölgedeki estetik sorunlar dile getirilmesi zor bir konu olduğu için kadınlar için bir kabusa dönüşebiliyor. Büyük şehirlerdeki kadınların belki biraz daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Kapalı çevrelerde yaşayan ve bu sorunların çözülebildiğini bilmeyen de birçok kadın var. İnternet kullanımın yaygınlaşması, bu tür konuları daha rahat konuşulabilir olmasını sağladı. Genç kızlar internette araştırma yaparak, forumlarda kendileriyle aynı sorunu yaşayan kadınlarla konuşarak yalnız olmadıklarını hissediyorlar. Burada asıl önemli olan nokta kadınların çoğunun neyin normal olduğunu bilmemesi , normalin tanımının da çok zor olması.

 

 

- Genital bölgede uygulanan estetik ameliyatlar hakkında bilgi

- İç Dudakların Küçültülmesi (Labia minora küçültülmesi): Kadınlarda iç dudaklar bazen gereğinden fazla büyük ve uzun olabilir. Bu durum hem estetik hem de hijyenik açıdan sorun oluşturur. Ameliyatla düzeltilmesi mümkün olan bu durum, gece hastanede kalmayı gerektirmez. Hastanın genel durumu ve isteğine göre sadece lokal anestezi, lokal anestezi- sedasyon veya kısa bir genel anestezi altında yapılabilir. Mukoza fazlası kesilerek kanama kontrolünden sonra eriyebilen dikiş materyeli ile dikilir. Ameliyat sonrasın da bir hafta - on gün kadar temizliğe dikkat edilmelidir. İlk günlerde oturma sırasında biraz ağrı ve şişlik hissedilebilir. Daha sonra masajlarla yumuşatılan bölge yeni görünümüne ve eski duyarlığına kavuşur.

 

Dış Dudakların Büyütülmesi (Labia majora büyütülmesi): Hastada, küçük dudakların uzunluğu ile birlikte dış dudakların zayıflığı görülüyorsa, dış dudakların belirginleştirilmesi için müdahale edilir. Bu durumda, karından alınan ve santrifüje edilerek daha konsantre hale getirilen yağ, dudak içine verilerek sorun ortadan kaldırılır. Biraz büyüyerek klitorisi daha iyi kapatan dış dudaklar, dolgun ve güzel görünecektir.

 

Klitoris Küçültülmesi: Klitoris bazı kadınlarda normalden büyük olur ve labiumların (dış dudakların) arasından görünür. Bu durum hastaları rahatsız eder. Bu görünüme dış dudakların zayıflığı da neden olabiliyor. Eğer öyleyse hastalara, yağ enjeksiyonu ile dış dudakların büyütülmesini öneriyoruz. Gerçekten klitoris büyükse hastaya bir dizi hormonal araştırma yapılır. Bu incelemelerle cinsiyetle ilgili bir anomali ve hastalık saptanmazsa (böbrek üstü bezi, doğuştan çift cinsiyetlilik vb) küçültme işlemine geçilir. Bazen de hastalık olsa da estetiğin yapılması istenir, böyle hallerde tespit edilen hastalığın tedavisi sürerken estetik girişimler uygulanabilir.

 

Bu işlemde önemli olan klitorisin duyarlılığını bozmadan boyunun küçültülmesidir. Ameliyat sonrasında bir hafta kadar rahatsızlık hissedilebilir. Hasta, birkaç gün idrar sondası ile takip edilir. Klitoris yavaş yavaş normale dönerek daha doğal bir görünüm kazanır. İşlem sırasında küçültülen kısım, uyarılma sırasında klitorisi büyüten dokulardır. Bunların bir kısmı çıkartılır, bir kısmı yerinde bırakılır. Dolayısı ile uyarılma sırasında sertleşme yine olacaktır.

 

- Genital estetik uygulamaları ne kadar zamanda yapılır, ameliyat sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?

- Ortalama 45 dakika süren ameliyatlardır. Kısa süreli bir operasyon olduğu için normal koşullarda hastanede yatılması gerekmez. Şehir dışından gelip aynı gün geri dönen hastalarımız oluyor. Ergenlik döneminden sonra, gelişimini tamamlamış genç kızlara da uygulanabilir. Bekaret ve doğumla ilgili fonksiyonları etkileyen uygulamalar değildir. Ameliyat sonrası en fazla dikkat edilmesi gereken konu hijyendir. Eriyen ipliklerle gerçekleştirildiği için uygulama sonrası iz kalmayacaktır. Dolayısıyla böyle bir operasyon geçirildiği belli olmaz. Çok hassas bir uygulama olduğu için bu konuda deneyimli hekimlere başvurulmasını öneririm. Doğru yapılmayan bir müdahale sonrası enfeksiyon, yapışıklıklar, istenmeyen çöküntüler, cinsel ilişkide ağrı gibi durumlar meydana gelebilir. İdrar yaparken, idrarın yön değiştirmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle deneyimli hekimlere başvurulmalı, operasyon sonrası doktorun önerilerine uygun hareket edilmelidir..  

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Deniz İşcen

Etiketler
Labioplasti
Prof. Dr. Deniz İşcen
Prof. Dr. Deniz İşcen
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube