Genital bölge estetiği ve faydaları!

Genital bölge estetiği ve faydaları!

Kozmetik cerrahinin en hızlı gelişen dalı genital bölge estetik cerrahisidir. Yapılan ameliyatları tanımlamak için birçok isim türetilmiştir. En bilinen terimlerden birisi vaginal rejuvenation yani vajinal gençleştirmedir. Vaginal Rejuvenation ya da Türkçe adıyla Vajinal Gençleştirme, yaşla ya da doğumlara bağlı olarak yapısı değişen vajinayı eski haline döndürmek diğer bir deyişle yeniden gençleştirmek için yapılan işlemlerin tümüne verilen isimdir.

Bu işlemleri 4 başlıkta toplayabiliriz

Vajinal Ruga Restorasyonu ile vajina daraltma

Radyofrekans ile Vajina Daraltma ( ThermiVA )

CO2 Lazer ile Vajina Daraltma ( Bella Dona )

Cerrahi Olarak Vajina Daraltma Operasyonu

1- Vajinal Ruga Restorasyonu

Vajinal kanalın duvarlarında "Ruga (rugae)" adı verilen enine ve boyuna cilt katlantıları mevcuttur. Bu rugalar arasından ilişki sırasında kayganlığı sağlayan maddeler salgılanmakta, sürtünme esnasında pürüzlü bir yüzey oluşturmaktadır, rugalar doğum esnasında akordeon gibi vajinanın genişlemesine aracılık etmekte ve bebeğin doğumuna imkan sağlamaktadırlar. İlerleyen yaşa ve vajinal doğumlara bağlı olarak bazen bu rugalar silinebilir. Vajina orijinal yapısını kaybeder ve adeta düz bir barsak haline gelir. Kaybolan rugaları radyofrekans ya da laser kullanarak yeniden oluşturabilmekteyiz. Buradaki amaç, tırtıklı yapıyı yeniden sağlayıp vajinayı eski tırtıklı haline döndürmektir. Bu vajina daraltma operasyonu az miktarda vajinal daralma sağlamakta ancak ciddi genişlemeleri yeterince daraltamamaktadır. Vajina daraltma amacı ile yapılan bir işlem değildir.

2- Radyofrekans ile Vajina Daraltma

Vajinadaki genişleme az miktardaysa Radyofrekans ile ameliyatsız bir şekilde daraltma uygulanabilmektedir. Radyofrekansın derin dokuyu ısıtıcı ve sıkılaştırıcı etkisinden faydalanılır. Dokuyu yakıcı etkisi yoktur, derin dokudaki fibroblast aktivitesini uyararak yeni hücre oluşumu ile vajina basıncı artırılır. Her biri 30 dakika süren haftalık seanslar ile kademeli olarak hafif hafif daralma amaçlanır. İşlem anestezi gerekmeksizin yapılabilir, işlem sonrası ilişkiye girilebilir. Vajina daraltma etkisi cerrahi operasyona göre sınırlıdır.

3- CO2 Lazer ile Vajina Daraltma

Yine hafif vajina genişliğinde kullanılan yöntemlerden diğeri de CO2 Lazer (Karbondioksit Lazer) yöntemidir. Bu yöntem ile vajina duvarında mikronluk ve çok sayıda yanık oluşturup, bu yanıklar iyileşirken dokunun büzüşme etkisinden faydalanma amaçlanmaktadır. Meydana gelen yanıklar noktasaldır. İşlem öncesi lokal ya da genel anestezi gerekir. Jinekolojik muayene pozisyonunda 15 dakika süren tek seansta uygulama yapılır. İşlem sonrası vajina dokusu iyileşene kadar ilişki yasaklanır. İyileşme döneminde vajinal akıntı, yanma gibi şikayetler olabilir. Radyofrekans ile vajina daraltma işleminde olduğu gibi vajina daraltma etkisi cerrahi yönteme göre sınırlıdır.

4- Cerrahi Olarak Vajina Daraltma Operasyonu

Ancak genişleme ciddi ise o zaman cerrahi müdahale ile vajinayı daraltabilmekteyiz. Bu işlem genel anestezi ya da spinal anestezi ile yapılabilir. Bir gece hastanede misafir ettikten sonra taburcu ediyoruz. Evde 2-3 gün dinlendikten sonra iş hayatına dönebilirsiniz. Dikişlerin iyileşmesi sürecinde 40 gün ilişkiyi yasaklıyoruz.

Doktor Görüşü

Radyofrekans ile vajina daraltma, seans seans ve yavaş etki gösteren, seansları uzun süren, anestezi gerektirmeyen bir yöntemdir. Lazer ise tek seansta yapılabilen ama anestezi gerektiren ve iyileşme süreci nispeten daha uzun olan bir yöntemdir. İkisinin de vajina daraltma potansiyeli sınırlıdır. Hafif vajina genişlemelerde radyofrekans ile ruga restorasyonu yöntemini uygulanabilmektedir. Hem sürtünme hissi düzeliyor, hem de radyofrekans ve lazer yöntemleri kadar vajina daraltma sonucu elde edilebiliyor.

Hastalar genellikle doğumda oluşan yırtıklar ve takiben yetersiz doku iyileşmesi sonucu vajinada genişleme şikayetleri ile doktora başvururlar. Esasında bir çok hasta da bu problemin tedavisi olduğunu ( vajina daraltma yöntemlerini ) bilmemekle birlikte eşi ile ciddi cinsel problemler yaşamaktadır. Hasta kendine güvenini kaybetmekte, yaşadığı ciddi stres sonucunda vajinal salgı da azaldığından cinsel ilişki artık dayanılmaz hale gelmektedir. Bazı hastalarda ilişki sırasında vajinadan ses gelmekte ve kendine güven sorunu ortaya çıkmaktadır. İç çamaşırlarda devamlı bir ıslaklık ve koku oluşmakta, hasta idrar torbası sanki düşecekmiş gibi hissetmektedir. İleri evrelerde gerçekten de idrar torbası veya rektum vajinadan dışarıya sarkmakta bunlar sonucunda idrar kaçırma, kabızlık ve sürtünmeye bağlı tahrişler oluşmaktadır. Kadınlar artık genital bölge şeklinin ve görünümünün önemli olduğunu düşünmektedir. Orta yaşlı kadınlar doğum hasarlarının sebep olduğu fonksiyonel kaybı tolere etmeyip tedavi seçenekleri aramaktadırlar. Vajina daraltma, hasarın derecesine göre değişmekle birlikte ortalama 60 dakika sürmektedir.

Bir kaç yıl öncesine kadar vajina daraltma ameliyatları doktorlar tarafından bile gereksiz olarak nitelendirilmekteydi. Ancak kadınlar, simetrisi olmayan, sarkmış ve büyük labialar ile yaşamak istemiyorlar. Genişlemiş vajina ve bunun getirdiği cinsel ilişki sırasında alınan zevkin azalmasından hiç hoşnut değiller ve vajina daraltma konusuna daha fazla ilgi gösteriyorlar.

Bu makale 3 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Eser Ağar

Dr. Ögr. Eser Ağar, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise İstanbul Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesin'de tamamlayarak  Kadın Hastalıkları ve Dogum uzmanı olmuştur.  2006 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Perinatoloji Bölümüne tayin oldu ve riskli gebeliklerin takibi, 2.Düzey Ultrasonografi, Amniyosentez, CVS, Kordosentez gibi işlemler konusunda çalışmalarda bulundu. Buradaki çalışmalarını tamamladıktan sonra tekrar Şişli Etfal Hastanesine dönüp uzmanlık eğitimini tamamladı. Mecburi hizmet görevini 1 yıl süre ile Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesinde yaptı. Mecburi hizmet süresinin bitiminde 2008 yılında Kayseri Asker Hastanesinde askerliğini yapmaya başladı. Askerliğin ...

Etiketler
Vajina estetiği
Dr. Öğr. Üyesi Eser Ağar
Dr. Öğr. Üyesi Eser Ağar
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube