Genç kızlarda anormal kanamalar - juvenil kanama

Genç kızlarda  anormal kanamalar - juvenil kanama

Genç kızlarda ergenlik döneminde ilk görülen adet kanamasına menarş denmektedir. Ergenlik - adolesan döneminin başlarında adet düzensizliği ve anormal adet kanaması sık karşılaşılan durumdur ve nedeni genellikle yumurtalıkların düzgün çalışmamasına ve yumurtlamanın olmamasına bağlıdır.Zaman geçtikçe beyin , yumurtalıklar ve rahim arasındaki iletişim daha da olgunlaşır ve yumurtalıklar beyinden gelen uyarılara daha düzgün cevap vermeye başlar bu şekilde yumurtalıklardan yumurtlama ve progesteron hormonunun salgılanmasıyla adetler düzene girmeye , aşırı düzensiz kanamalar kesilmeye başlar.

Ayırıcı Tanı:

Polikistik over sendromu

Corpus luteum yetmezliği

Persiste corpus luteum

Kanama ve pıhtılaşma sistemine ait hastalıklar

Hormonal bozukluklar (hipotiroidi.....)

 Tanı:

Jinekolojik ve medikal öykü

Pelvik muayene

Ultrasonografi

Laboratuar Testleri

o        Kan sayımı

o        Koagülasyon testleri

o        Hormonal değerlendirme

 

Persiste ve şüphelenilen vakalarda histeroskopi, endometrial biopsi gibi ileri düzey tetkik ve incelemeler de yapılabilir.

Tedavi:

Öncelikle altta yapan başka bir nedenin olup olmadığı araştırılmalıdır , bu amaçla genellikle ultrason kullanılarak rahim , yumurtalıklar ve batın içi organlar değerlendirilir, gerekirse hormon tahlilleri yapılır.Genellikle bu dönemdeki kanamalar doğum kontrol hapları ile kontrol altına alınmaktadır ancakdoğum kontrol hapları da dikkatli kullanılmalı yüksek doz hormon verileceği için hasta yan etkileri konusunda bilgilendirilmelidir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstek Vakfı Florya Bilge Kaan Koleji'nde bitirmiştir. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve  2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında Amerika'da Wayne State Üniversitesi ve Almanya Köln Üniversitesi'nde çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan ihtisası sonrasında İstanbul'da birçok özel kurumda çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir. Instagram: @dr.burcukardasarslan Web Sitesi: Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan Uzmanlık Alanları Kadın Hastalıkları & Doğum Gebelik Sonlandırma Genital Bölge Estetiği Kızlık Zarı Dikimi Cin ...

Etiketler
Kanama
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube