Gebelikte idrar kaçırma ve nedenleri

Gebelikte idrar kaçırma ve nedenleri

Ne zaman başlar?

İdrar kaçırma şikayetine gebeliğin ilk 3 ayında nadiren rastlanır,4.ayından itibaren artmaya başlar,gebeliğin son aylarında da yaygındır.Bütün hamilelerin yaklaşık yüzde 50'si idrar kaçırma durumu ile karşı karşıya kalmaktadır.Genellikle doğumdan sonra lohusalık döneminde idrar kaçırma problemikendiliğinden ortadan kalkar ancak nadiren devam edebilir.

Nedenleri nelerdir?

1) Gebelik boyunca büyüyen rahmin maseneye baskı yapması.

2) Mesane boynundaki idrar tutmamızı sağlayan kontrol mekanizmalarının anatomik olarak yer değiştirmesi.

3) Gebelikte artan progesteron hormonunun mesane kaslarında gevşemeye neden olması.

Hangi tip idrar kaçırma görülür?

Gebelik sırasında görülen idrar kaçırma genellikle STRESS İNKONTİNANS şeklindedir yani öksürme,hapşırma,gülme,egzersiz,ani hareket gibi mesane üzerinde basıncı artıran durumlarda gerçekleşen idrar kaçırmadır.

Gebelik sırasında nadiren URGE İNKONTİNANS denilen aniden sıkışma ve tuvalete yetişememe şeklinde gerçekleşen idrar kaçırma da meydana gelebilir.Bu tip idrar kaçırma gebelikte nadiren görülür.

Tedavi yöntemleri nedir?

Gebelikte idrar kaçırmayı önlemek için en kolay ve faydalı yöntem KEGEL EGZERSİZİ yapmaktır.Basit olarak idrar yaparken aniden idrarımızı kesmek için kullandığımız idrar torbasının etrafındaki kasları kasma hareketini otururken veya ayaktayken tekrar edilmesidir.Kegel egzersizine başlar başlamaz fayda beklenmemelidir,hergün düzenli olarak egzersiz yapan kişide genellikle 4-6 hafta sonunda fayda görülmeye başlar.

Doğum sonrası beklenti nedir?

Doğum sonrası hormonal ve anatomik düzelme ile birlikte idrar kaçırma şikayetleri azalır.Doğumdan hemen sonraki aylarda idrar tutamama şikayetine yaklaşık % 20-30 oranında rastlanmaktadır.idrar kaçırma şikayeti normal doğumdan sonra daha sık görülmekle beraber sezeryan ameliyatından sonra da görülebilmektedir.

Doğum sırasında spinal veya epidural anestezi uygulanan hastalar doğumdan sonraki ilk günlerde geçici idrar kaçırma problemi yaşayabilirler,bu tür anestezinin idrar kaçırma şeklinde kalıcı etkisi olmaz.

Kegel egzersizlerine gebelik sırasında ve doğum sonrasında devam etmek doğumdan sonra idrar kaçırmaları önlemek açısından faydalıdır.Doğumdan sonra en az 3 ay düzenli yapılması önerilir.

Doğumdan sonraki aylarda aşırı çay içmek,kahve tüketimi,kolalı içecekler ve alkol tüketimi mesane kontrolünü azaltır,bu tür içeceklerden kaçınmak idrar kontrolünü kolaylaştırır.

Şikayetlerde doğum sonrasında azalma olmazsa mutlaka doktor muaynesi için başvurulmalıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır, 26.06.1968 tarihinde Manisa'da dünyaya geldi.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Manisa' da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1993 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Yazır, mecburi hizmetini Batman'da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde ihtisasına başladı ve Perinatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay KADAYIFÇI'nın asistanlığı görevini yürüttü. İhtisasını 1998 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof.Dr.Atilla KÖKSAL şefliğindeki 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinigi'nde tamamlayan Dr. Yazır, 1999 yılında Turgutlu Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. Dr. Yazır 2000 yılında Kıbrıs Girne Askeri Hastanesinde askerlik hizmetini tamamlamasının ardında ...

Op. Dr. Melik Yazır
Op. Dr. Melik Yazır
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube