Gebelikte hipotiroidi

Gebelikte hipotiroidi

~~                                       GEBELİKTE HİPOTİROİDİ
       Hipotiroidi   tiroid  hormonlarının yetersiz olması demektir. Özellikle gebelik döneminde  daha da bir önemlidir.
     Gebelik olayı, tiroid bezi için bir stres olup iyot ihtiyacı artar, tiroid bezinin büyüklüğü artar ve tiroid hormonlarının miktarı artar.  Bunu yapan neden  ,artan Beta-HCG seviyesidir. Beta-HCG arttıkça TSH reseptörleri uyarılır ve bez daha çok çalışmaya başlar. Ancak bazı gebelerde durum farklı olup bez az çalışır hale gelebilir. Bu duruma  HİPOTİROİDİ  diyoruz. Bunun nedeni Iyot eksikliği olabileceği gibi Hashimoto dediğimiz  bir hastalık da olabilir. Iyot, tiroid hormonlarının yapımında kullanılan maddedir günlük alınması gereken miktar normalde 150 mikrogram /gün iken gebelerde 220 mikrogram/güne kadar çıkar.  normalde iyotu tuzdan, sebzelerden, deniz ürünlerinden ve içtiğimiz sulardan karşılarız. Ancak bazen yetersiz alıyor olabiliyoruz. Hashimoto ise tiroid antikorları dediğimiz özellikle anti-TPO antikorunun  pozitif  olmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.  Antikorl dediğimiz maddeleri normalde vücudumuzu savunan askerler olarak düşünebiliriz. Ancak otoimmün dediğimiz Hashimoto gibi hastalıklarda bu antikorlar kendi vücudumuzdaki organları yabancı olarak algılayıp mesela tiroid bezini düşman olarak algılayıp onu harap etmekle uğraşır ve bezi az çalışır hale getirir. Bu durumda Tiroid bezinin çalışması yavaşlar.
        GEBELİKTE TİROİD BEZİ YAVAŞLARSA NE OLUR???
     Bu durum hem anneyi  hem de bebeği etkiler..Şöyle ki; annede  hipertansiyon,  preeklampsi dediğimiz yine hipertansiyonla seyreden ağır bir hastalık, erken doğum, doğumdan sonra kanama, sezeryan olasılığının artması...  gibi riskler, bebekte ise büyüme geriliği, düşük IQ, boy kısalığı, düşük doğum ağırlığı, ileride nöropsikolojik bozukluklar gibi bir takım problemlere yol açar .
                      BUNU ENGELLEMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ  ???
   En basit ve ucuz yöntem olan TSH hormonu seviyesine baktırmaktır. Artık gebelik planlandığı zaman bile birçok doktor arkadaşımız  bu hormona baktırıyor   ya da gebe kalındığı vakit hemen baktırılmalıdır.
                                 TSH SEVİYESİ KAÇ OLMALIDIR?
1. Trimester (yani gebeliğin ilk 3 ayında) TSH < 2,5 mIU/L olmalı
2. Trimester (yani gebeliğin ikinci  3 ayında  3-6 ay arası)  TSH < 2,5 mIU/L olmalı
3. Trimester (yani gebeliğin üçüncü  3 ayında  6-9 ay arası)  TSH < 3  mIU/L olmalıdır.

                         BU DEĞERLERDEN BÜYÜKSE NE OLACAK????
   Bu değerlerden daha yüksek çıkarsa TSH düzeyi, o zaman öncelikle doktorunuz diğer tiroid hormonları ve anti-TPO dediğimiz antikor seviyesine de bakarak hemen tedaviye başlayacaktır. 
                                             TEDAVİ NEDİR?
         Levotiroksin dediğimiz sentetik tiroid hormonudur. Doz ayarlaması doktor tarafından yapılır ve hastaya göre değişir.
  İLAÇ BAŞLANDIKTAN  SONRA NE  KADAR SIKLIKLA TSH DÜZEYİ   TEKRAR BAKILMALIDIR ???
   Genellikle 3-4 hafta aralarla (yaklaşık 1aylık kontrollerle) TSH takibi yapılıp ilaç dozu ayarlanır.
                  İLACIN BEBEĞE ZARARI VAR MI ???
        En çok karşılaştımız sorulardan biridir!!!! Zaten biz bebeği ve anneyi olabilecek tehliklerden korumak için ilacı veriyoruz.  Tabii ki zararı yok.
                               İLACI NASIL KULLANACAĞIZ ??
    İlacı sabah  tek seferde aç karna kullanıp yarım saat kadar sonra yemeğinizi yiyebilirsiniz. 
   İlacı diğer mide koruyuccular, demir ilaçları,  vitaminler ile almayıp yaklaşık 4 saat kadar sonra diğer ilaçları kullanmakta yarar vardır.

                  İLACI NE KADAR SÜRE KULLANACAĞIZ????
    Hedef iyi ve sorunsuz bir gebelik geçirmek olup ilacı bebek doğana kadar kullandırıyoruz. Sonrasında annenin TSH ve antikor seviyesine göre sürekli tedavi alması gerekecek mi yoksa tedavi kesilecek mi onu doktorunuz belirleyecektir.
 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serap Bos Çetiner

Uzm. Dr. Serap BOS ÇETİNER 1993 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesini bitirdikten sonra aynı yıl İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimine başladı.Tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamladı ve ardından İhtisasını, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nde tamamlayarak 2005 yılında Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı oldu. Sonrasında Memorial Şişli Hastanesi'nde 2005 - 2018 yılları arasında 13 yıl görev almış olan Uzm. Dr. Serap BOS ÇETİNER, bir çok bildiri ve yayın sahibi olup mesleki çalışmalarına ise, İstanbul / Nişantaşı’ndaki özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.   Katıldığı Mesleki Eğitimler, Kurslar ve Konferanslar • Obezite ve Metabolik Sendrom -Tıbbi Etik sempozyumu • Osteoporoz Tanı ve Tedavi kursu • Gastroenterolojide Klinik Yaklaşım • Geleneksel İç hastalıkları Günleri • Tip 2 Diabet Tedavisi ve İn ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebelikte hormon bozuklukları
Uzm. Dr. Serap Bos Çetiner
Uzm. Dr. Serap Bos Çetiner
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube