Gebelikte diş tedavisi

Gebelikte diş tedavisi

Diş tedavisi gebeliğin herhangi bir zamanında yapılabilir, ancak acil olmayan tedavilerin gebeliğin 14-20 haftaları arasında yapılması daha uygun olur. Bu dönemde fetusun organ gelişimi tamamlanmıştır ve düşük, erken doğum vb komplikasyon riski düşüktür. Araştırmalar bu dönemde yapılan dolgu, diş çekimi, kanal tedavisi gibi işlemlerin gebelik sonuçları üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Yapılacak diş tedavileri anestezisiz yada lokal anesteziyle yapılmalıdır. Çok elzem bir durum olmadıkça genel anestezi kullanılmamalıdır.

Dişte ağrı, şişlik, apse vb gibi bir sorun varsa gebelik haftasına bakılmaksızın tedavi edilmesi gerekebilir. Böyle durumlarda beklemenin gebelik üzerine olumsuz etkisi olabilir. İltihaba bağlı özellikle düşük ve erken doğum riski artabilir.

Dişle ilgili sorunlar ve tedavileri kişisel farklılıklar gösterebilir, her hasta için aynı durum geçerli olmayabilir. Bu nedenle dişle ilgili sorunu olan gebeler, takiplerini yapan Kadın-Doğum uzmanı  ve diş hekiminin tavsiyelerine uygun hareket etmelidirler. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç.Dr. Nermin KÖŞÜŞ, 1 Nisan 1973 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Mecburi hizmet yükümlülüğünü Tokat Reşadiye Devlet Hastanesi’nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Nermin KÖŞÜŞ, hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile ameliyathanesinin kurulmasında aktif görev almıştır. Mecburi hizmeti sonrasında Malatya ve Şanlıurfa’da pek çok hastanede görev yapmıştır. Aynı süre zarfında laparoskopi ve histeroskopi (kapalı ameliyat) yurtdışı sertifikasyon programını tamamlamıştır. 2011 yılında Ya ...

Etiketler
Gebelikte diş tedavisi
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube