Gebelik ve fıtık

Gebelik ve fıtık

Gebe veya gebelik planlayan bir kadında fıtık olması özel bir durumdur. Burada konu sıklıkla göbek fıtığıdır, zira bu fıtık tipi kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir.

Zamanlama: Teşhis edilmiş göbek fıtığı olan bir kadın yeniden bebek istiyorsa planlamasını hekimleriyle yapması uygun olacaktır. Burada birkaç faktör önem taşımaktadır. Bunlardan biri fıtığın büyüklüğü ve hastaya verdiği rahatsızlıktır.

Eğer fıtık küçükse ve rahatsızlık oluşturmuyorsa ameliyat olmaksızın gebe kalmak ve ve gebeliği bu şekilde tamamlamak mümkün olabilecektir. Ancak büyük fıtıklarda, ciddi ağrı ve rahatsızlık durumunda ise ameliyata öncelik vermek daha mantıklıdır. Hele bir kez bile olsa fıtık boğulması, bulantı kusma gelişmişse ameliyata öncelik vermek gerekir.

Hamileliğin ilerlemesi ve karnın büyümesi ile ortaya çıkan göbek fıtıklarını ameliyatı için genelde doğum sonrası beklenir. Fıtık küçükse ve rahatsızlık oluşturmuyorsa bu daha kolay olacaktır. Her şeye rağmen bir göbek fıtığının gebelik süresince ameliyat gerektirmesi ya da acilleşmesi olasılığı mevcuttur.

Gebelikten önce var olan ya da gebelik sırasında ortaya çıkan bir fıtığın doğum ya da sezeryan sırasında eşzamanlı olarak onarılması bazı hekimlerce tercih edilen bir uygulamadır. Ancak, onarımın 6-12 ay sonraya, hastanın gebelik öncesi normal fiziksel ve hormonal durumuna döndükten sonraki döneme bırakılması daha uygun görülmektedir.

Onarım Tekniği: Son yıllardaki bilimsel yayınlar, göbek fıtıklarında fıtık açıklığı küçük bile olsa sadece dikişle yapılan onarımın daha yüksek oranda tekrarlama ile sonuçlandığını ortaya koymuştur. Buna bir de gebelik nedeniyle artacak karın içi basıncının zorlaması eklenince yama ile onarım en uygun seçenek haline gelmektedir. Yama da iki teknikle yerleştirilebilmektedir.

Açık teknikte fıtığın tekrarlama riski teorik olarak daha yüksektir. Delik dikilip yama karın duvarı ile derialtı yağ dokusu arasına sabitlenerek yapılan onlay onarımın, yamanın karın kasları ile karın zarı arasına yerleştirilmesi sonrası kasların yamanın üzerinden kapatıldığı preperitoneal onarıma göre tekrarlama açısından daha riskli olacağı söylenebilir.

Ancak bu konuda yapılmış karşılaştırmalı bir bilimsel çalışma yoktur. Kapalı yani laparoskopik yama onarımı gebe kalmayı planlaya hastalar için uygun bir teknik olarak görülmektedir. Bu yöntemle yama karın içine konacağı için gebelik sırasındaki karın içi basınç artımı yamanın ayrılmasına değil karın duvarına yapışmasına neden olacak, yani teorik olarak olumsuz bir etkide bulunmayacaktır.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu

Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1987 yılında Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başlamış, Nisan 1991 tarihinde eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. Hemen ardından Tabip Asteğmen olarak Gölcük Deniz Hastanesi’nde askeri vazifesini yerine getirmiştir. 1993 yılında burslu öğrenci olarak ileri dil eğitimi için Oxford Academy’ye gitmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra Ankara Numune Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamış olan Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu döneminde bir süre Cumhurbaşkanlığı’nda da görev yapmıştır. 1995-1996 yılları arasında Oxford Üniversitesi Hastanesinde, 2000 yılında ise Pittsburgh Üniversitesi Medica ...

Etiketler
Hamilelikte fıtık
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube