Gebelik öncesi gözden geçirmeniz gerekenler

Anne ve bebek sağlığı açısından, gebelik planlandığında bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşüp muayene olmak ve yapılması gerekenlerle ilgili bilgi almak önemlidir.

Gebelik öncesi gözden geçirmeniz gerekenler

 

      GEBELİK ÖNCESİ GÖZDEN GEÇİRMENİZ GEREKENLER

      Gebeliğin ilk adımı ve en doğru yolu önceden gebeliği tasarlamak ve bu konuda bilgi edinmektir. Gebelik planlıyorsanız önceden bazı konuları gözden geçirmeniz hem gebe kalma olasılığınızı arttırabilir, hem de gebeliğinizin normal seyretme ve bebeğinizin sağlıklı olma şansını yükseltir. Bunun için gebelik planlamadan önceki 2-3 ay ideal zamandır.

      Gebeliğin ilk 3 ayı bebeğin organ oluşum dönemidir. Gebe kalmadan önce beslenmenizi düzene sokmanız, olabildiğince sağlıklı çevre koşulları oluşturmanız önemlidir. Plansız gebeliklerde gebeliği fark edene kadar gebeliğin ilk 2-3 haftası tamamlanmış olur. Bu süreç bebeğin gelişiminin en kolay etkileneceği süreçtir. Fark etmeden kullanacağınız bir ilaç, çektireceğiniz bir film sıkıntı yaratabilir.   

     Gebe kalmadan önce, fark etmeden gebe kaldıysanız da gebeliğin başında bazı konuları gözden geçirmelisiniz:

  • Kronik bir hastalığınız varsa mutlaka hekiminizle görüşmelisiniz. Hipertansiyon, diabet, sara, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları gebelikte sizin için ve tabii ki bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Gebe kalmadan önce gerekli kontrollerin gözden geçirilmesi, önlemlerin alınması mutlaka ve mutlaka önemlidir.
  •  Sizin ya da eşinizin ailesinde kalıtsal bir hastalık olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bazı durumlarda bebeğinize hastalık geçme riski vardır. Eğer ailelerinizde kalıtsal bir hastalık varsa bebeğinizin ne kadar risk altında olduğu ile ilgili danışmanlık almalısınız, risk durumunda yapılabilecekleri öğrenmelisiniz.
  • Çalışıyorsanız ve çalışma koşullarınız gebeliğinizi ve bebeğinizi sıkıntıya sokabilecek ise alınabilecek tedbirleri gözden geçirmelisiniz.  Sadece sizin değil eşinizin çalışma ortamı da önemli. Mesela sizin ya da eşinizin işi radyasyon, kimyasal maddeler, anestezik maddeler ile ilgiliyse gebe kalma şansınızı etkileyebilir ya da bebeği riske sokabilir.
  • Gebe kalmadan önce ideal kilonuzda olmanız sağlıklı bir gebelik için önemlidir. Fazla ya da eksik iseniz ideal kilonuza ulaşmak için gerekenleri yapmalısınız. Çünkü gebelikte diyet sakıncalıdır. Yine gebelik öncesi doğru ve sağlıklı beslenip beslenmediğinizi gözden geçirmelisiniz.
  • Siz ya da eşiniz sigara ya da alkol kullanıyorsanız gebelik öncesi bırakmalısınız. Sigara ve alkolün hem gebe kalma potansiyelini azaltması hem de bebek için zararlı olması nedeniyle bu önemlidir. 
  • Sağlıklı gebelik için düzenli spor yapıyor olmak önemlidir. Yapmıyorsanız bile en azından düzenli yürüyüşlere başlayabilirsiniz.
  • Tüm bunların dışında gebelik planladığınızda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşüp muayene olmalısınız. Gebelik öncesi yapılması gereken tetkiklerinizi yaptırmalısınız ve gebelik öncesi başlanılan folik asit hakkında bilgi almalısınız.

Sağlıklı nesiller annelere emanet.

Dr.Havva Yılmaz

  

 

    

    

 

Bu makale 19 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Havva Yılmaz

Etiketler
gebeliğe hazırlık
Op. Dr. Havva Yılmaz
Op. Dr. Havva Yılmaz
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube