Gebelikte cinsellik tehlikeli midir?

Gebelikte cinsellik tehlikeli midir?

Doktorunuza sormaya çekinmeyin.

Gebelik sırasında cinsellik çoğu kez çekinilen bir konudur. Hem fiziksel hem psikolojik nedenler çifterlin gebelik sırasında cinselliğe bakışını etkiler ve çiftler arasında büyük farklılıklar olmasına karşın genelde cinsel aktivite ilk üç ayda belirgin azalır.İkinci üç ayda kısmen artar ,son ayda ise tekrar azalır.

Erken gebelik beraberinde pek çok ani değişiklik ve endişeyi getirir.Bulantılar,yorgunluk hissi ve gebelikle ilgili endişeler cinselliğin daha az yaşanmasına neden olur.Baba adayları da gebelikle ilgili bilinmezlerden en az anneler kadar etkilenirler.

Gebelik ilerledikçe anne bedeninde ortaya çıkan değişiklikler de cinsel ektiviteyi etkiler. Kilo artışı,karında büyüme ,göğüslerde hassasiyet genital bölgenin ve meme başlarının renginde koyulaşma vajinal akıntıdaki artış anne adayını çirkinleştiğine dair bir inanışa ve cinsellikten uzaklaşmaya itebilir.Baba adayı da aynı şekilde etkilenebilir.

Son aylarda işe mekanik nedenler ilişkiyi zorlaştırabilir .

Çiftleri cinsellikten uzaklaştıran bir başka önemli faktör de bebeğe zarar verme korkusudur. Aslında tamamen iç içe olmasına karşın annelik ve babalığın cinsellikten ayrı algılanması çok sık bir durumdur.Hatta pek çok erişkin kendi anne babasının cinselliğini ve kendisinin de bu gerçeğin bir ürünü olduğunu kabullenmekte zorlanır.Böyle hisseden çiftlerin gebelik sırasında ,hatta sonrasında da cinsellikten kaçınmaları sık gözlenen bir durumdur.eğer bu konuda çiftler arasında bir uyum varsa herhangi bir sorun yaşanmaz.Eğer anlayış farkı ortaya çıkarsa danışmanlık almakta yarar vardır.

Kadın orgazmı vajınal kaslarda ve rahim kaslarında kasılmalarla birliktedir.Bu durum normal şartlarda bebeğinize zarar vermez.Ancak aşağıda maddeler halinde belirttiğimiz durumlarda sakıncalı olabilir.

Gebelikte cinsel ilişkinini sınırlanması gereken bazı özel durumlar vardır.Bunlar dışında cinsel ilişkinin bazı faydaları olduğu söylenebilir. Yine de bazen ilişki sonrası erken doğum sancılarının başladığı gözlemlenebilir. Meni prostaglandin adı verilen kimyasal maddelerden son derece zengindir ve bu maddelerden bazıları bilinen en güçlü uterotonik(rahim kaslarının kasılmasına neden olan maddeler) lerdir.Bu nedenle bazı hekimler cinsel ilişkiyi kısıtlamak yerine prezervatif kullanımını ya da geri çekme yönteminin kullanılmasını önerirler.

Cinsel ilişkide bulunmanın tehlikeli olabileceği durumlar:

Gebelik sırasında (herhangibir ayda) vajınal kanama olması

Düşük tehlikesi

Plasentanın önde gelmesi (plasenta previa)

Erken doğum tehlikesinin bulunması

Daha önceki gebeliklerde erken doğum olması

Çoğul gebelikler

Membran ruptürü (su kesesinin erken açılması durumu)

Çoğul gebelikler

Rahimağzı yetmezliği nedeniyle cerclage uygulanmış olması

Gebeliğinizde yukarıda yazılan sorunları yaşamıyorsanız cinsel ilişkide bulunmanızda herhangibir sakınca yoktur ancak bu konuda yine de doktorunuza danışmanız uygun olacaktır

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube