Fıtık, tatil, seyahat...

Fıtık, tatil, seyahat...

Daha önceden planlanmış ve vazgeçilmesi ya da ertelenmesi mümkün olmayan bir seyahat programı, fıtığı olan bireylerde elbette bir kaygı yaratacaktır. Bu durum özellikle fıtığı büyük ve ağrıya neden olan kişilerde daha ciddi bir sıkıntı oluşturmaktadır. Fıtığa bağlı rahatsızlığı arttıran etkenler birkaç maddede şöyle değerlendirilebilir:

Hangi tür ulaşım aracıyla olursa olsun yapılacak uzun yolculuklar. Zira günümüzde en pahalı seyahat aracı olan uçaklarda bile koltuklar ve koltuk araları dardır ve bu pozisyonda uzun süre oturmak fıtık bölgesinde rahatsızlık ve ağrı oluşturabilir. Yine uzun yolculuklar sırasında hareketsizlik, sık yiyecek ve içecek tüketimine rağmen tuvalet ihtiyaçlarının tam giderilememesi nedeniyle rahatsızlık hissi ve karın içi basıncı artımına bağlı fıtığın dışarıya itilmesi mümkündür. Fıtığın boğulması riski de söz konusu olabilir.

Yurt içi seyahatlerde kişinin araç kullanarak uzun yola gitmesi de rahatsızlığa sebep olabilir. Kazaya yol açılmaması için bu durum birey tarafından özellikle ve dikkatle değerlendirilmelidir.

Ülkemizde çok ücra noktalar hariç her yerde fıtıktan doğacak bir rahatsızlığın idaresi ya da boğulmuş bir fıtığın ameliyatı için yetişmiş cerrah potansiyeli mevcuttur. Bu nedenle yurt için seyahatlerde bu açıdan zorluk yaşanması beklenmez. Ancak, acil ameliyatların teknik ve yama kullanımı açısında elektif ameliyatlara göre idealden uzak olması bir sorundur ve bu durum ameliyat nerede yapılırsa yapılsın söz konusudur.

Yurt dışı seyahatler için ek bir sıkıntı da sağlık sigortasıdır. Acil bir durum geliştiğinde muayene ve gerekirse ameliyat için sağlık kuruluşuna başvurmanın ötesinde maliyet de önemli sıkıntı oluşturabilir.

Bagaj da yolculukların önemli bir konusudur. Çantaların, bavulların kaldırılması, yüksek bir yere yerleştirilmesi, hatta itilmesi ve çekilmesi bile fıtığın karın dışına itilmesi anlamında sorunlu eylemlerdir. Sadece ağrı ve rahatsızlığa değil, fıtık boğulmasına da yol açabilir.

Tatilde yapılan aktiviteler, sportif faaliyetler de fıtığın zorlanmasına neden olabilir. Özellikle yüzme konusunda dikkati olmak gerekir, zira bu eylem sırasında gelişebilecek ciddi bir rahatsızlık hissi hayati tehlike oluşturma potansiyeline sahiptir.     

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu

Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1987 yılında Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başlamış, Nisan 1991 tarihinde eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. Hemen ardından Tabip Asteğmen olarak Gölcük Deniz Hastanesi’nde askeri vazifesini yerine getirmiştir. 1993 yılında burslu öğrenci olarak ileri dil eğitimi için Oxford Academy’ye gitmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra Ankara Numune Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamış olan Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu döneminde bir süre Cumhurbaşkanlığı’nda da görev yapmıştır. 1995-1996 yılları arasında Oxford Üniversitesi Hastanesinde, 2000 yılında ise Pittsburgh Üniversitesi Medica ...

Etiketler
Fıtık tedavisi
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube