Fibromiyalji artık çözümsüz değil!

Hekime başvuruların en sık nedenlerinden birisi, hatta en başta geleni ağrıdır. Ağrı çoğu zaman başa çıkması güç bir algı olduğu gibi, altta yatan hastalıkların da ilk bulgusudur.

Fibromiyalji artık çözümsüz değil!

Hekime başvuruların en sık nedenlerinden birisi, hatta en başta geleni ağrıdır. Ağrı çoğu zaman başa çıkması güç bir algı olduğu gibi, altta yatan hastalıkların da ilk bulgusudur.

Pandemi nedeniyle hareketsiz geçirdiğimiz yıl boyunca ağrı ile başvuruların arttığını söylemek de yanlış olmaz.

“ Her yanım ağrıyor”, “sabahları yorgun kalkıyorum”, “yürümek için enerjim yok” sözlerini özellikle kadın hastalarımızdan sık duyuyoruz. Bu yakınmalar çoğunlukla bizi fibromiyalji tanısına götürmekte.

Fibromiyalji adı verilen yaygın ve en az üç aydan uzun devam eden kas iskelet ağrısı, bir çok başka yakınma ile de birliktedir. Bu hastalık, son yıllara kadar, bir çeşit ruhsal bozukluk gibi kabul edilir, hatta anti depressan ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılırdı. Son araştırmalar ve bulgular ışığında artık bu bakışın değiştiğini söylemek mümkün. Fibromiyaljide çoğu kez çocukluk travmalarının tetik çekici olduğu kabul edilse de, son araştırmalar merkezi ve periferik sinir sisteminde ağrı algısının arttığını gösteriyor. Yine, önceden vücutta belirli sayıdaki hassas nokta varlığı bir tanı kriteri iken artık bunun her zaman olmayabileceği düşünülüyor. Tanıyı zorlaştıran belki de en önemli kriter laboratuvar tetkiklerinin tümüyle normal görünmesidir. Tanı uzun süreli ağrı ve eşlik eden bulgularla konur.

Fibromiyaljide birbirinden bağımsız gibi görünen bir çok belirti bir arada bulunur. Eşlik eden belirtiler;

Baş ağrısı, uyku bozuklukları, anksiyete, çeşitli vücut bölgelerinde uyuşma, karıncalanma, huzursuz bacak sendromu, idrarda yanma, irritabıl barsak sendromu, reflü, ağrılı adet, yorgunluk eşlik edebilir.

Araştırmalar; barsak florasındaki bozuklukların da fibromiyalji ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Yine son yıllarda ince barsakta aşırı bakteri üremesi olarak bilinen SİBO nun kök neden olarak önemli olduğu ortaya çıktı. Fibromiyalji kronik enflamatuar bir hastalık olduğu için ,kök nedene yönelik çözümlere birkaç açıdan yaklaşmak gerekiyor.

Hastalarımızın ilk etapta ağrısına yönelik olarak fizik tedavi, masaj, kuru iğne tedavisi yanında kısalmış, katılaşmış kasları germe egzersizleri ile açma, uzatmaya yönelik rehabilitasyon öneriyoruz.

Kalıcı iyilik halinin devamı açısından ise;

Uykuyu düzenlemek, stresi azaltmak ve ruhsal rahatlama açısından yoga, meditasyon önerilebilir.

Beslenme anti enflamatuar olmalıdır. Yani vücutta enflamasyonu arttıran unlu, şekerli, paketli gıdaları çıkartmak, rafine yağlar ve işlenmiş besinlerden uzak durmak, beslenmeye sağlıklı yağlar ve sebzeleri dahil etmek esas olmalıdır.

Eğer varsa mikro besin ,mineral eksikliklerini gidermek önemlidir. Özellikle magnezyum ve D vitamininin eksikliği ağrı algısında artmaya yol açmakta.

Son olarak eğer SİBO bulguları varsa, özenli bir barsak rehabilitasyonu da iyileşmeye giden önemli adımlardandır.

Eskiden fibromiyalji ömür boyu birlikte yaşanacak bir sıkıntılar yumağı olarak değerlendiriliyorken, artık çaresiz değilsiniz. Ağrılardan kurtulmak, yaşam kalitenizi arttırmak mümkün…

Bu makale 31 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Müge Yetener

Uzm. Dr. Müge YETENER, 1960 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1991 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 30 yılı aşkın süredir çeşitli özel ve devlet hastanelerinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmasının yanı sıra, 10 yıl boyunca da özel muayenehanesinde görev yapmıştır. Asistanlik eğitiminden beri ağrı mekanizması ve giderme yollarını başlıca ilgi alanı olmuştur. Buna yönelik eğitimler almıştır. Son 5 yıldır bütüncül ve fonksiyonel tıp konusunda eğitimlerini tamamlamıştır ve hasta yaklaşımında kullanmaktadır. Romatolojik hastalıklar, ağrının beslenme ile ilişkisi, sağlıklı yaşam, a ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Fibromiyalji
Uzm. Dr. Müge Yetener
Uzm. Dr. Müge Yetener
İzmir - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube