Hafta hafta gebelik: 30. hafta


Bebeğiniz nasıl gelişiyor:
Bebeğiniz yaklaşık 40 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık 1,4-1.5 kilodur. Kendisini çevreleyen amnion sıvısının da yaklaşık hacmi 750 cc dir. Bebek büyüdükçe ve içeride daha fazla yer kaplamaya başladığında bu hacim azalacaktır. Çok keskin olmasa da görme yeteneği gelişmeye devam etmektedir. Doğduktan sonra gözlerini açtığında, ışıktaki değişikliklere yanıt verecek, ancak görme yeteneği 20/400 düzeyinde olacaktır, yani, yüzünden sadece birkaç cm uzaklıktaki nesneleri ayırt edebilecektir. ( Normal bir yetişkinin görme yeteneği 20/20 düzeyindedir)
Sizin hayatınız nasıl değişiyor:
Bu günlerde, uyku problemleri yaşıyor olabilir ve buna bağlı biraz yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca normalden daha sakar gibi hissediyor da olabilirsiniz ki - artmış ağırlığınız , büyümüş karnınız nedeniyle değişmiş olan ağırlık merkeziniz, ayrıca, hormonal değişiklikler nedeniyle bağ dokularınız yumuşak olduğu için eklemlerinizin de daha gevşek olması, dengenizi bozarak sakarca davranmanıza ( çarpmalar, düşmeler vs..) yol açabilir.
Doğumla ilgili yaygın korkular:
Doğumla ilgili olarak endişeli misiniz? Yalnız değilsiniz! Bazı yaygın korkular ve bunlarla başa çıkma yolları aşağıdaki gibidir.
Ağrıyla başa çıkamama korkusu
Üçüncü trimesterde en çok bundan korku duyulan konudur. Günümüzde Epidural anestezi tekniği sayesinde doğum sancıları büyük oranda ve başarıyla azaltılmaktadır. Epidural anestezinin, tecrübeli ellerde yapıldığında, çok yaygın sanılanın aksine ciddi bir riski ( Felç, kalıcı sakatlık, belde problemler gibi ) bulunmamaktadır, çok nadiren uygulama bölgesinde birkaç günle bir hafta sürebilen ağrı ve nadiren başağrısı görülebilir. Epidural anestezi uygulaması istemeyen veya yapılamayan bazı diğer kadınlar da, doğru hazırlık ve destek sayesinde doğal doğumun oldukça memnuniyet verici ve güçlendirici olduğunu düşünür.
Epizyotomi nasıl yapılacak, çok acı ağrı olur mu , iyileşme süreci zor mu?
Epizyotomi, vajinal açıklığınızı genişletmek için doğumdan hemen önce gerçekleştirilen, vajinanız ve anüsünüz arasındaki kaslı bölgede yapılan cerrahi kesidir. Epizyotomi kesisi yapılmadan önce bölge lokal anesteziyle iyice uyuşturulur, ve doğum sonrası epizyotomi onarılırken yine lokal anestezi tekrarlanır. İyileşme birkaç hafta ile bir ay içinde tamamen tamamlanır. Nadiren epizyotomi uygulansa bile 3. veya 4. derece perine yırtığı ( yani anal sfinktere veya kalın barsağın son kısmına ulaşmış derin yırtıklar) olabilir, böyle bir epizyotominin iyileşmesi bir miktar daha zordur. Epizyotomiler eskiden neredeyse standartken, artık azalmaktadır ve uzmanlar, bu prosedürün rutin bir şekilde yapılmaması gerektiği yönünde hemfikirdir. Doktorunuza hangi sıklıkta ve hangi koşullar altında epizyotomi uyguladığını ve epizyotomiden ya da yırtılmadan kaçınmak için nasıl yardımcı olabileceğini sorun.
Doğum sancısı sırasında istemsiz gaz- gayta kaçırır mıyım?
Doğum eylemi başladığında bu tür istemsiz kaçırmaların olma ihtimali nedeniyle bazı doktorlar barsak boşaltıcı lavman ( sabunlu veya gliserinli su ) uygulaması tercih edebilir. Bu uygulansın veya uygulanmasın, ıkınmalar esnasında istemsiz gaz veya gayta kaçırırsanız, rahat olun: Doktor ve ebe hemşireler buna o kadar alışıktır ki, hiçkimse umursamayacaktır.
Gerekli- gereksiz pekçok tıbbi müdahalenin altında ezileceğim.
Bu korkuyla başa çıkmanın en iyi yolu, doktorunuzla samimi bir konuşma yapmaktır. Doktorunuza güvenirseniz ve saygı duyarsanız, doğumda sizin ve bebeğiniz için elinden gelenin en iyisini yapacağından emin olabilirsiniz. İsteklerinizin ve tercihlerinizin farkında olduğu takdirde bunlara uymak için elinden geleni yapacaktır.
Sezaryenle doğum yapmak zorunda kalacağım.
İlk kez doğum yapan her beş kadından birisi ( yaklaşık %20), tıbbi nedenlerle bebeğini sezaryenle dünyaya getirir. Eğer hayalinizde vajinal doğum varsa, sezaryen olmak hayal kırıklığı yaratabilir. Bazı annelerde sezaryenin gerekli olmadığını hissetme olabilir. Veya sezaryenle doğurduğu için kendisini başarısızi hissedebilir. Sizde de bu duygular varsa, doğum deneyiminizin gerçekliliği ve hamilelik sırasında hayal ettiklerinizi bağdaştırmak biraz zaman alabilir. Bazı kadınların ister vajinal, ister sezaryen olsun, bebeklerinin doğum hikayelerinin beklediklerinden farklı olduğunu bilmek sizi rahatlatabilir.
Hastaneye zamanında yetişemeyeceğim.
Özellikle ilk bebeklerde, hastaneye yetişememe, evde veya yolda- arabada doğum çok nadir görülür. Fakat bu korkudan kurtulamıyorsanız, doktorunuzla görüşüp , son haftalarda buna yönelik bir plan oluşturabilirsiniz.
Sakarlıkla başa çıkmak :
Bu gebelik haftalarından itibaren eskisi kadar çevik olmadığınız için kaymaktan ve düşmekten kaçınmak için daha dikkatli olmanız gerekecek…
Özellikle merdiven tırmanırken ve ,kaygan zeminlerde dikkatli olun. Duş ya da küvet giriş ve çıkışlarında yavaş hareket edin ve bir şeylere tutunun.
Lastik tabanlı, alçak topuklu ayakkabılar giyin.
Ampul değiştirmek için merdivene çıkmayı ya da sandalyenin üzerinde durmayı denemeyin. Unutmayın; çevrenizde yardım eli uzatanlardan faydalanma zamanınız geldiği için her şeyi kendi başınıza yapmaya çalışmayın.
Kegel egzersizlerini neden yapmalıyım?
Vajinanızın ve idrar yolunuzun çevresindeki kasları sıkılaştıran Kegel egzersizleri, gebelik ve sonrasında idrar tutamama ( kaçırma) sorununun önlenmesine yardımcı olabilir. Kegel egzersizleri, idrar torbasını destekleyen pelvik taban kaslarını güçlendirerek, hamilelik sırasında genişleyen bir rahmin baskısının etkisini azaltır. Bu egzersizlerin nasıl yapılabileceğiyle ilgili ayrıntıları doktorunuzdan öğrenin.