Evlilikte kıskançlık

Evlilikte kıskançlık

Kıskançlık çoğu zaman kişinin özgüven eksikliğinden dolayı sevdiğini kaybetme ve terkedilme korkusunla ilgili duygu durumudur.  Kendisini yetersiz hisseden kişi bu hislerini bastırmak ve kendini daha güçlü hissetmek için eşini kontrolü altına almaya çalışır, baskı yapar ve davranışlarının eşi üzerinde bıraktığı etkiye karşı duyarsızdır.   Zamanla eşinin onu aldattığına dair takıntılı düşüncelerinle onu suçlamaya başlar ve neticede onu kendinden uzaklaştırır.  Kıskançlık ve paranoya yıkıcı davranışlara sebep olduğu gibi kişinin anksiyete, öfke ve depresyona girmesine de yol açar ve mantıklı düşünmesine engel olur.

Olumsuz duygularla başetmek kişinin kıskançlığını kabul etmesi ve bu  gibi  yıkıcı düşüncelerin ve davranışların  evliliğinin temelini sarstığının farkına varması ile sağlanır.  Kıskançlık ve paranoya hislerinin nereden kaynaklandığını bir terapist'in yardımıyla keşfetmesi  kişinin  yıkıcı ve üzücü duyguları  ve düşünceleri geride bırakmasında yardımcı olacaktır.  Ayrıca, eşinle birlikte ikisinin de kolaylıkla uygulayabilecekleri bir takım kuralların da belirtilmesi gerekir.  Kıskanç olmayan eş ne yaptığını veya nereye gittiğini belirtmeli ve yalan söylememelidir.

Çift terapi eşlerin birbirlerine olan güvenin artmasını ve onların iletişim becerilerini geliştirerek birbirleriyle açık konuşabilmelerini sağlamakla evlilik bağlarının güçlenmesinde yardımcı olur.  Çözümsüz kalan kıskançlık durumları evliliği yıkabilir.

Psk. Dr. Nil Alptekin

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Psk. Nil Alptekin

Doktora,  Psikolojik Danışmanlık, University of North Carolina, Greensboro, North Carolina, ABD (1990)

Masters, Okul Psikolojisi, Winthrop Universty, Rock Hill, South Carolina, ABD (1982)

Dr. Alptekin 25 yılı aşkın Amerika ve Türkiye'de uzman psikolog olarak çalışmış olup ayrıca 8 yıl  üniversite öğretim üyeliği yapmıştır.  2012 yılından itibaren danışanlarına internet üzerinden online terapi yöntemiyle destek ve yardım vermektedir.

 

Etiketler
Kıskançlık konusunda terapi
Dr. Psk. Nil Alptekin
Dr. Psk. Nil Alptekin
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube