Eşine değil ilişkine güven; aldatmaya farklı bir bakış;

Eşine değil ilişkine güven; aldatmaya farklı bir bakış;

Eşine değil ilişkine güven; Aldatmaya farklı bir bakış;

Aldatma, güvensizlik gibi konular birçok ilişkinin ortasında yer alan konulardır ve bu konuda oldukça sık soru ve danışma alıyoruz. “Eşime güvenmiyorum?, “benim yanımda başkaları ile fazla ilgileniyor”. “Bana ilgisi yok, acaba başka birimi var-sürekli face de ?”, “telefonunu yanından ayırmıyor” vs.

Bir ilişkiye nasıl güvenilir?, Ağızdan çıkanlar ilişki öncesi verilen sözler ne kadar etkili?,  deneyimlerimize ve bilimsel bakış açısına göre aslında en az güvenilmesi gerekenler sözcükler. Birinci neden insanlar kendi söyledikleri yalanlara inanıyorlar, ilk tanışma ve etkileşim dönemindeki beyin kimyası gerçekten kişiyi yanıltıyor; bu yanılsama nasılsa ilişki ilerleyince bana bağlanır, ya da bu ilişki sonsuza kadar böyle sürer illüzyonu ile devam ediyor. İkinci en önemli nokta stres altında kişinin özüne yani ilk yıllarda seyrettiği modeller gibi davranma eğilimine hızla geçmesi. Yani çok hanımefendi ya da beyefendi görünen biri ilişki ciddileştiğinde ya da stres altında birden kaba, güvenilmez, bencil bir konum alabilmektedir.

Daha önceki yaşam tarzı, aile kültürü, arkadaş çevresi, edinilmiş cinsiyet rolleri gibi birçok faktör bize fikir verse de bu konuda gözden geçirilmesi gereken temel konunun ilişki kalite ve düzeyi olduğunu söyleyebiliriz. Benim ilişkim çok iyi aldatılma riskim azalır mı?; “evet azalır” ancak burada da önemli bir sorun var, ilişki size hatta belki eşinize göre çok iyi görünebilir, ancak ciddi bilinçaltı kültürel farklılıklar nedeniyle iyi görünen evliliklerde de sorunlar çıkabilir. Örneğin eşinize göre kadın kutsaldır ve çocuklara bakar, erkekte evde iyi baba – koca dışarıda tutkulu çapkın olabilir (Madonna sendromu). Eşiniz bu durumu iyi bir evlilik olarak algılayabilir. O nedenle ortak bir evlilik kültürü oluşturmak, kendini ve eşini tanımak ve ortak evlilik havuzuna iki tarafıda mutlu edecek pozitif şeyler atmak çok önemlidir. Yani eşiniz sizle olmaktan keyif alıyor, tutkulu bir biçimde ilişkiye odaklanıyorsa ve ilişki her iki tarafından bir çok ihtiyacına cevap veriyorsa tabiki aldatılma riski çok düşer. Bu konularda alınacak tek seanslık evlilik ya da ilişki danışmanlığı bile süper farkındalıklar yaratıp enerjinizi tartışma ya da çatışmaya değil mutluluğa yöneltmenizi sağlayabilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Evlilikte uyum sorunu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube