Erken boşalma tedavisi

Erken boşalma tedavisi

Bu sorunun tam uzlaşılmış bir tanımı yoktur: Bazı yazarlar erkeğin eşini tatmin edemeden boşalmasını ya da kendi isteğinden önce boşalmasını erken boşalma olarak kabul etmişken, bazıları henüz ilişkiye girmeden ya da girdikten hemen sonraki birkaç saniye içinde boşalmayı erken boşalma olarak kabul etmektedir. İkinci tanım daha tatmin edici görünmektedir. Kimi yazarlar 3 dakikayı sınır almışlardır. Bize başvuran danışanların çok büyük bir yüzdesi sorunlarını “giremeden ya da birkaç kez gidip geldikten ya da 1-2 dakika içinde boşalıyorum” şeklinde ifade etmektedirler. Bununla birlikte erken boşalmam var diye başvuran bazı danışanlarımızın boşalma sürelerini 10-15 dakika olarak belirttiklerine de rastlıyoruz.
Kinsey yaptığı büyük araştırmada erkeklerin %75'nin ‘girdikten' sonra iki dakika içinde boşaldıklarını tespit etmiştir. Bu araştırmacı hemen girdiği an boşalan diğer memelileride incelemiş ve bu durumun insanın hayvanlar arasındaki en yakın akrabası olan şempanzeler için de geçerli olduğunu bulmuştur. Şempanzenin boşalma süresi 20 saniyedir.
Birçok erkek bir tepki alıncaya yada başka birinden duyuncaya kadar durumun farkında olmayabilir. Bazıları durumu farkettiklerinde sıkıntı yaşayıp çare aramaya başlayabilir, diğer bir grup bu durumdan rahatsız olmaz ve eşide şikayetçi değilse çare aramayı düşünmez. Çok erken boşalıp, girmeyi (penetrasyon) gerçekleştiremeyen ya da bunun sonucunda çocuk doğurma şansı olamayan grup muhtemelen en sık çare arayan gruptur. Erken boşalanların bir kısmında  bir süre sonra sertleşme sorunları başlar ve bu sorun için çare aramaya başlarlar.
İnternet yoluyla bize ulaşan mektuplarda bir çok kadının eşlerinin bu sorunları için neler yapabileceklerini sorduklarını görmekteyiz. Anladığımız kadarıyla kültürel yapısı değişen ülkemizde artık kadınlar kendi tatminsizliklerine neden olan bu sorun nedeniyle eşlerini yardım arama konusunda zorlayacak gibi görünmektedirler.
Erkeklerin en az üçte biri erken boşalmaktadır; ancak görünüşe göre bunu sorun edenlerin sayısı oldukça azdır, çünkü toplumda daha az görülmesine rağmen bizlere başvuran erkeklerin çoğunluğu ereksiyon yani sertleşme sorunları yaşayanlardır.
Erken boşalma yaşayanlar, çoğunlukla dikkatini başka yere verme, geciktirici (anestetik) krem kullanma gibi yöntemlere başvururlar ancak bu sorunu çoğunlukla çözmediği gibi, alınan zevki de büsbütün azaltmaktan başka bir işe yaramaz.
Ön sevişme yapmak bu grup için durumu daha da ümitsiz hale getirir. Erken boşalanların eşleri çoğunlukla azalmış cinsel istek, orgazm bozukluğu gibi sorunlar yaşarlar. Eşin haklı olarak erken boşalmadan şikayetçi olması, erkeğin stresini daha da arttırır ve sorun bir kısır döngü halinde sürer. 
Tedavi:
Erken boşalmanın tedavisi zaman zaman çok kolay zaman zaman da oldukça zor olmaktadır.  Sosyokültürel düzeyi yüksek ve performansa dayalı erkek cinsel kültürünü sorgulayıp değiştirebilecek olan bir grup erkek, çok kısa sürede önerdiğimiz bazı egzersiz ve biraz bilgilendirmeyle 1 seansta bile belirgin bir iyileşme göstermektedir. Tedavinin temelinde daha önce odaklanılamayan cinsel duyumların farkedilmesi ve başarma sıkıntısı ile mücadele yer almaktadır. Çift terapisi ya da en azından çiftin desteği çok önemlidir.
Diğer bir grup ise seksin sonradan öğrenilebilecek bir şey olabileceğini kabullenmekte güçlük çekmekte ve hemen etki eden ilaç tedavisine yönelmektedir. Uygun vakalarda kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. İlaç kesildiğinde çoğunlukla durum tekrarlar o nedenle uygun danışma mutlaka alınmalıdır.
Saygı ve sevgilerimle sağlıklı bir cinsel yaşam diliyorum.

M. Levent Soylu Psikiyatri uzmanı-Cinsel ve evlilik terapileri danışmanı.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Erken boşalma tedavisi
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube