Erkeklerde en sık görülen cilt problemleri nelerdir?

Erkeklerde en sık görülen cilt problemleri nelerdir?

Zararlı kimyasallar ve enfeksiyonlar, güneş maruziyeti, tıraş olmak, aşırı terleme ve stres erkeklerde cilt problemlerini artıran faktörlerdir.

Akne

Stres, kortizon kullanımı akne ve benzeri şikayetlere yol açabilir. Yüzünüzü aşırı yıkamak da aknelerin artmasına yol açabilir. Kendinize iyi bir yüz yıkama jeli veya sabunu seçmeniz gereklidir. Çok fazla akneleriniz varsa dermatoloğunuza başvurunuz.

Tıraş sonrası oluşan yanma

Tıraş sonrasında erkeklerde yanma hissinden kızarıklık ve döküntüye kadar birçok şikayet belirir. Tıraş olma tekniği bu durumu etkilemez. Bu tarzda şikayetleri olanların dikkat etmesi gerekenler;

Yüzünüzü tıraştan sonra ılık suyla iyice yıkayın.

Temiz ve yeni tıraş bıçağı kullanmaya özen gösterin.

Tıraş esnasında tıraş jeli,kremi veya köpüğü kullanın.

Yumuşak ve kısa hareketlerle tıraş olun.

Tıraş sonrası yanma ve kızarıklıklar dikkate etmenize rağmen mevcutsa tıraş sonrası kullanılan E vitaminli losyonlar veya hafif kortizon içerikli kremler cildinizi rahatlatacaktır.

Atlet ayağı

Dış ortamlarda örneğin topluma açık duş yerleri, giyinme odaları ve spor salonlarında mantar bulaşı yaygındır. Ayak baş parmağında başlayan bir enfeksiyon hızla tırnağa ve ayağın diğer kısımlarına yayılır. Ayakların temiz ve kuru tutulması bulaşmasını önlemede önemlidir. Bunların birçoğu tedavi edilebilir, daha fazla yayılmadan doktorunuza danışmalısınız.

Göz altı morlukları

Erkeklerin birçoğu yüz problemlerini ve göz altı sorunlarını önemsemez. Göz çevresi morlukları yapısal olabilir. Bazıları da uykusuzluk, yorgunluk ve kalitesiz beslenmekten kaynaklıdır. Bol su içmek, sebze ve meyvelerden zengin beslenmek, spor yapmak, rahatlatıcı aktiviteler ve kaliteli uyku düzeni göz altı morluklarını önlemeye yardımcıdır.

Aşırı terleme ve mantar enfeksiyonları

Kasık, koltukaltı gibi katlantı bölgelerinde özellikle aşırı terleyenlerde kızarıklık,kaşıntılar ve mantar enfeksiyonu oluşabilir. Birçok kişide tedavi edilebilir bir durumdur. Önlemek için günlük duş alınmalı, katlantı bölgeleri kuru tutulmalıdır. Ayrıca iç çamaşırını günlük değiştirmeleri ve kullanılan iç çamaşırının rahat ve temiz olmasına dikkat etmeleri gereklidir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zahide Eriş

Uzm. Dr. Zahide Eriş , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında mecburi hizmetini İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi ve Konya Beyşehir Devlet Hastanesi’nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nde ve İstanbul Bilim Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev almıştır. 2013-2021 yılları arasında Grup Florence Nightingale Hastaneleri bünyesinde Dermatoloji ve Kozmetik Dermatoloji Bölümü'nde aktif olarak çalışmıştır. 2018 Mayıs ayında dermatolojinin önde gelen isimlerinden Dr. Suzan Obagi'nin davetlisi olarak UPMC (University of Pittsburgh)'de Dermatoloji, Estetik ve Kozmetik Cerrahi Kliniğinde çalışmalarda bulun ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Erkeklerde cilt problemi
Uzm. Dr. Zahide Eriş
Uzm. Dr. Zahide Eriş
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube